U mnie znów coś dla miłośników karkówki 😊
Danie proste, jednogarnkowe, nie wymagające od nas długich minut stania przy kuchence. Po prostu pakujemy wszystko do jednego naczynia i zapiekamy. Potem tylko jakaś suróweczka i obiad gotowy 😉
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 5-6 ziemniaków
- 2 czerwone cebule
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- papryka słodka i ostra
- majeranek
- przyprawa do ziemniaków
- olej
Wykonanie:
Karkówkę kroimy na plastry. Posypujemy mieszanką przypraw, wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Ziemniaki myjemy, kroimy na plastry, posypujemy przyprawą do ziemniaków lub ulubionymi ziołami. Na mocno rozgrzanym oleju podsmażamy plastry mięsa. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy w nim na przemian mięso, ziemniaki i cebulę. Na patelnię po smażonym mięsie wlewamy odrobinę wody, zagotowujemy i wlewamy do naczynia z mięsem. Przykrywamy je i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1.15 - 1.20 h.
super pomysł Heleno. Zapisuję sobie, żeby nie umknął mi z pamięci. Na pewno kiedyś wypróbuję, tyle że u mnie wszystko dla jednej osoby tylko i trudno mi to ogarnąć w dalszym ciągu. Nie umiem robić w tak małych ilościach
OdpowiedzUsuńOj Krysiu wyobrażam sobie, że dla 1 osoby gotować trudno :-( Mnie nawet dla 2 trudno utrafić z ilością, a jak już zupę gotuję to gar największy - i potem dokarmiam dziewczyny w pracy :-)) albo jem sama 4 dni.
UsuńProponuję zupę zawekować w słoiki. Za kilka dni jak znalazł ;)
UsuńWekowanie to sposób na przetrwanie. Wszystko można za konserwowac.
UsuńZAKONSERWOWAĆ !!!
UsuńWłaśnie się robi. Dwie brytwanki mi wyszły.
OdpowiedzUsuńDzień dobry.Na którym poziomie piekarnika piec ?
OdpowiedzUsuńWitam :-) Na środkowym.
Usuńczy caly czas pod przykryciem dusic?
OdpowiedzUsuńTak, ja miałam naczynie cały czas przykryte.
UsuńWczoraj robiłam na obiad. Było przepyszne. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWlasnie zaczynam robic pozdrawiam pysznie to wyglada
OdpowiedzUsuńWitam , a co robimy z czosnkiem?
OdpowiedzUsuńOczywiście siekamy i posypujemy nim karkówkę :-)
UsuńNajpierw trzeba ją podpiec na patelni a później do piekarnika?
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :-)
Usuń