Uwielbiam ciastka kręcone przez maszynkę.
Kruche, mocno maślane, przywołują wspomnienia z dzieciństwa ...
Na blogu mam już przepis na ciastka przez maszynkę mojej Mamy, a tym razem sięgnęłam po stary przepis z Kuchni Polskiej.
Oba przepisy są bardzo zbliżone zarówno w składnikach, jak i w smaku, dlatego trudno mi ocenić, które są lepsze.
Ciastka można wzbogacić np. o kakao, zmielone orzechy czy mak, ale ja nie ukrywam, że kocham tę najprostszą, tradycyjną wersję.
Jeśli nie posiadacie przystawki na maszynkę do ciastek, to spokojnie możecie ciasto rozwałkować i wycinać kieliszkiem, czy ozdobnymi foremkami dowolne kształty.
Zaręczam, że i tak będą pyszne!!!
Składniki: (na 3 blachy ciasteczek)
Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć, można to zrobić mikserem przy użyciu haka. Ciasto przykryć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Do maszynki założyć końcówkę do ciastek, wkładać partiami schłodzone ciasto. Równie dobrze możemy rozwałkować ciasto na stole i wycinać ozdobnymi foremkami małe ciasteczka. Ciastka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na około 10-12 min. (do delikatnego zezłocenia się).
|
"Nie ma bardziej szczerej miłości, niż miłość do jedzenia" George Bernard Shaw
Szukaj na blogu
środa, 7 września 2016
CIASTKA PRZEZ MASZYNKĘ. PRZEPIS Z KUCHNI POLSKIEJ
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
sup er byłyby gdyby dołożyć 1 łyżkę wytopionego smalcu gęsiego
OdpowiedzUsuńMama moja zawsze dodawała smalec do ciastek, tylko chyba nie gęsi. Pyszne były, do dziś pamiętam ich smak ...
Usuńsmalec dodaje delikatności i kruchości
Usuń