W ramach przeglądu w zamrażarce odkryłam zakamuflowany pojemnik jagód :) Od razu pomyślałam o pysznym drożdżowym cieście z kruszonką, ale że czasu nie miałam zbyt wiele - wybór padł na ciasto ucierane.
Był czas, że wszelkie ciasta ucierane płatały mi figla :(
Mimo, iż zachowywałam wszystkie "przykazania" przy ich przygotowaniu (produkty miały jednakową temperaturę, ucierałam niezbyt długo, tylko do połączenia składników) zdarzało się, że ciacho miało zakalec, albo było mało wyrośnięte.
Jednak zła passa została w końcu odczarowana, i w tej chwili nie mam żadnego problemy z tego typu wypiekami.
Zapraszam więc na pysznie wilgotne ciasto z jagodami :))
Składniki: (na blachę o wymiarach 21cmx31cm)
- 1 kubek jogurtu greckiego (mój 330g)
- 1,5 kubka (tego po jogurcie) cukru
- 3 kubki mąki
- 3/4 kubka oleju
- 4 jajka
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
- szczypta soli
Owoce: u mnie jagody
Opcjonalnie (u mnie zawsze przy ucieranych ciastach z owocami): kruszonka
Całe jajka ubijamy mikserem. Powoli wsypujemy do nich cukier ubijając na puszystą masę. Następnie dodajemy partiami mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia, olej oraz jogurt, na końcu - skórkę otartą z cytryny. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. Wylewamy je na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną mąką. Na wierzchu układamy owoce. Posypujemy zrobioną wcześniej kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na ok 45-50 minut.
wygląda pysznie. muszę upiec.
OdpowiedzUsuńA czy Pani sądzi,że dużo straci na smaku, jeśli zrobię je na jogurcie naturalnym?
OdpowiedzUsuńUlko, na smaku w 100% ciasto nic nie straci. Jogurt naturalny jest jednak bardziej płynny i trochę obawiałabym się o ... zakalec :( Jednak z ciekawości przewertowałam inne przepisy na ciasto jogurtowe w internecie i wiele osób używa właśnie jogurtu naturalnego. Tak więc: do odważnych świat należy - próbuj na naturalnym, a ja z ciekawości też chyba je upiekę na zwykłym jogurcie, żebym w przyszłości (o ile ktoś zapyta) mogła jednoznacznie odpowiedzieć: można jogurt grecki zamienić na naturalny, czy raczej nie :)) Pozdrawiam cieplutko!
UsuńCzy mrożone truskawy będą tu ok? Rozmrozić je wczesniej?
UsuńMożna użyć mrożonych, nie rozmrażając ich wcześniej.
UsuńPani powinna mieć ZAKAZ! Powtarzam ZAKAZ publikowania przepisów! Przecież to ciasto jest tak dobre, że nam prawie cała blaszka przez dzień poszła! Smaczne, szybkie w przygotowaniu, aromatyczne, po prostu wspaniałe! :)
OdpowiedzUsuńWidzisz Ulko jako blogerka mam trochę kompleks, że tak mało na moim blogu ciast-przekładańców z kremem, śmietaną, czekoladą .... bo ja najzwyczajniej w świecie kocham prostotę! Dla mnie Nr 1 to drożdżówki, rogaliki, babki, szarlotki, ciasta ucierane ... to na czym się wychowałam, to co piekła moja mama i babcia. To kocham najbardziej :-)
Usuń