Szukaj na blogu

niedziela, 6 grudnia 2015

RYBA PO GRECKU

Ryb臋 po grecku zna chyba ka偶dy 馃槏 
I na pewno wi臋kszo艣膰 lubi. To takie 偶elazne danie, kt贸re zawsze sprawdza si臋 na wszelkich uroczysto艣ciach domowych, a tak偶e, i podczas 艣wi膮t. 
Mo偶na j膮 je艣膰 zar贸wno na zimno, jak i na ciep艂o. 
Je艣li nasz膮 ryb臋 ugotujemy na parze lub w piekarniku w folii dodatkowo stanie si臋 ona daniem niskokalorycznym, a zar臋czam, 偶e nie straci na smaku.



Sk艂adniki:
  • 800 g filet贸w z ryb mro偶onych (dowolnych)
  • 1 du偶a cebula
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawa艂ek selera
  • bia艂a cz臋艣膰 pora
  • 2 艂y偶ki koncentratu pomidorowego
  • li艣膰 laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • s贸l
  • pieprz
  • cukier
  • s艂odka papryka
  • 2 艂y偶ki oleju
  • m膮ka - to obtoczenia ryby

Wykonanie: 

Ryb臋 rozmra偶amy. Dok艂adnie wycieramy r臋czniczkiem papierowym. Solimy, pieprzymy i gotujemy na parze lub je艣li wolimy sma偶ymy  na oleju wcze艣niej obtaczaj膮c j膮 w m膮ce. Cebul臋 kroimy w kostk臋. Por w p贸艂talarki - podsma偶amy na oleju. Marchew, pietruszk臋 i seler 艣cieramy na tarce na grubych oczkach. Warzywa przek艂adamy do podsma偶onej cebuli, dodajemy przyprawy, podlewamy wod膮 i  dusimy ok 15-20 minut pod przykryciem do mi臋kko艣ci. Na koniec  dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku (sol膮, pieprzem, s艂odk膮 papryk膮, szczypt膮 cukru). Ryb臋 przek艂adamy warstwowo ugotowanymi ciep艂ymi warzywami. 


Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF