Ryb臋 po grecku zna chyba ka偶dy 馃槏
I na pewno wi臋kszo艣膰 lubi. To takie 偶elazne danie, kt贸re zawsze sprawdza si臋 na wszelkich uroczysto艣ciach domowych, a tak偶e, i podczas 艣wi膮t.
Mo偶na j膮 je艣膰 zar贸wno na zimno, jak i na ciep艂o.
Je艣li nasz膮 ryb臋 ugotujemy na parze lub w piekarniku w folii dodatkowo stanie si臋 ona daniem niskokalorycznym, a zar臋czam, 偶e nie straci na smaku.
I na pewno wi臋kszo艣膰 lubi. To takie 偶elazne danie, kt贸re zawsze sprawdza si臋 na wszelkich uroczysto艣ciach domowych, a tak偶e, i podczas 艣wi膮t.
Mo偶na j膮 je艣膰 zar贸wno na zimno, jak i na ciep艂o.
Je艣li nasz膮 ryb臋 ugotujemy na parze lub w piekarniku w folii dodatkowo stanie si臋 ona daniem niskokalorycznym, a zar臋czam, 偶e nie straci na smaku.
Sk艂adniki:
- 800 g filet贸w z ryb mro偶onych (dowolnych)
- 1 du偶a cebula
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawa艂ek selera
- bia艂a cz臋艣膰 pora
- 2 艂y偶ki koncentratu pomidorowego
- li艣膰 laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- s贸l
- pieprz
- cukier
- s艂odka papryka
- 2 艂y偶ki oleju
- m膮ka - to obtoczenia ryby
Ryb臋 rozmra偶amy. Dok艂adnie wycieramy r臋czniczkiem papierowym. Solimy, pieprzymy i gotujemy na parze lub je艣li wolimy sma偶ymy na oleju wcze艣niej obtaczaj膮c j膮 w m膮ce. Cebul臋 kroimy w kostk臋. Por w p贸艂talarki - podsma偶amy na oleju. Marchew, pietruszk臋 i seler 艣cieramy na tarce na grubych oczkach. Warzywa przek艂adamy do podsma偶onej cebuli, dodajemy przyprawy, podlewamy wod膮 i dusimy ok 15-20 minut pod przykryciem do mi臋kko艣ci. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku (sol膮, pieprzem, s艂odk膮 papryk膮, szczypt膮 cukru). Ryb臋 przek艂adamy warstwowo ugotowanymi ciep艂ymi warzywami.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz