Pomysł przywieziony z urlopu spędzanego w PL od jednej z koleżanek.
Będę często do niego wracać, bo to wspaniała przekąska lub ... zakąska na rodzinnych imprezach czy spotkaniach ze znajomymi.
- 15 szt wątróbek drobiowych
- 15 cienkich plasterków boczku
- sól
- pieprz
- majeranek
- olej
Wątróbki oczyszczamy z ew. błon, myjemy, osuszamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy ze wszystkich stron kawałki wątróbki, lekko je rumieniąc. Następnie zdejmujemy z patelni, solimy, pieprzymy, posypujemy majerankiem. Każdą zawijamy w plasterek boczku, spinamy wykałaczką i układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190st ok 10-15 minut.
Czy do tych wątróbek był jakiś sosik? Wygląda doskonale... na pewno spróbuję... :)
OdpowiedzUsuńDo tej wersji wątróbek akurat sosu nie było, to taka przekąska" na jeden kęs do buzi. U mnie sprawdza się na większych uroczystościach :), ale oczywiście sosik możesz dorobić sobie wg własnego uznania. Pozdrawiam :))
Usuńwitam
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ten przepis, ja znam i wiele razy robiłam zarówno w piekarniku jak i na grilu boczek nadziewany śliwką suszoną, śliwkę zawijamy w plaserek wędzonego boczku boczku. Tym razem wypóbuję ten przepis.Iwona
Polecam :))
UsuńJa robię tę przekąskę na każdą imprezę i jest to danie, które nigdy nie zostaje!
OdpowiedzUsuńZawijam surową wątróbkę w boczek wędzony, parzony, spinam wykałaczką i układam w naczyniu żaroodpornym. Piekę ok 1h. Nie dodaję żadnych przypraw. Jest dobra na zimno i na ciepło.
Ewa
U mnie też ta przekąska cieszy się wielkim powodzeniem :))
UsuńMoje Kochanie sie zajadalo bo wszystko co z boczusiem jest u niego nr.1.Dzieki Helenko za przepis.Ewa
OdpowiedzUsuńNo to fajnie Ewo, że Mężusiowi smakowało :-) Mój też jest ... boczusiowy ;-)
Usuń