Ciasta z dodatkiem kaszy manny nie tylko są pyszne ze względu na swoją lekkość, ale też szybkie do zrobienia i zawsze się udają ;-)
To taka propozycja nawet dla osób mniej zaawansowanych w sztuce kulinarnej :-) I tak jest także z tym przepisem.
Niesamowicie prosty i szybki do zrobienia, zaczerpnięty dawno temu z gazetki "Przyślij przepis".
Niesamowicie prosty i szybki do zrobienia, zaczerpnięty dawno temu z gazetki "Przyślij przepis".
Dodatkowym walorem jest tutaj fakt, że w upalne dni nie musimy "dogrzewać się" dodatkowo piekarnikiem , bo ciasto nie wymaga pieczenia :)
I co? Namówiłam Was do wypróbowania przepisu? :)))
- 1k. Kasi
- 3/4l mleka
- 1 szkl. kaszy manny
- 3 żółtka
- 1 szkl. cukru pudru
- 1 małe op.cukru waniliowego
- 1 łyżka kakao
- herbatniki lub biszkopty do wyłożenia tortownicy
- puszka ananasów
- 1 galaretka ananasowa
Wykonanie:
Tortownicę (moja 23cm) wykładamy biszkoptami. Z mleka, kaszy manny i cukru waniliowego gotujemy gęstą masę, mieszając aby się nam nie przypaliła. Kiedy kaszka zgęstnieje odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego wystygnięcia. Kasię (najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki, aby nie była twarda) ukręcamy mikserem z żółtkami i cukrem pudrem. Kiedy masa jest już dokładnie rozkręcona dodajemy do niej po 2 łyżki wystudzonej kaszki ciągle ubijając. Kiedy już mamy gotową masę kaszkową dzielimy ją na 2 części - do jednej dodajemy łyżkę kakao i dokładnie mieszamy. Na biszkoptowy spód wykładamy najpierw ciemną kaszkę, na to jasną. Wstawiamy do lodówki. W tym czasie rozpuszczamy 1 galaretkę ananasową w 3/4 szkl. wody. Studzimy. Ananasy kroimy na kawałki, blendujemy. Do zmiksowanych ananasów dodajemy wystudzoną galaretkę. Mus ananasowy wylewamy na warstwę jasnej kaszki. Chłodzimy w lodówce min 3h.
Też lubię ciasta z kaszą manną:) Idealne na śniadanko! Można kawałeczek?
OdpowiedzUsuńNawet dwa :-)
UsuńPiekny!
OdpowiedzUsuńdzięki, miło mi :-)
UsuńMnie namówiłaś zdecydowanie :) Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że mam dar ... przekonywania ;-)
UsuńUwielbiam 'wypieki' i kremy z kaszą manną więc już sobie wyobrażam jak wspaniale ten torcik musi smakować! :) No i prezentuje się wspaniale! :)))
OdpowiedzUsuńja również lubię wszystko co z kaszką :) czy to desery czy wypieki (bez pieczenia he he). Kaszka ma coś takiego w sobie, że jest miła dla podniebienia chyba stąd ma tylu zwolenników :) Pozdrawiam.
UsuńWitam serdecznie mam małe pytanie a co z żółtkami , które są w przepisie? Pozdrawiam Dorota
OdpowiedzUsuńWitam Doroto :) zacytuję : "Kasię (najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki, aby nie była twarda) ukręcamy mikserem z żółtkami i cukrem pudrem" - pozdrawiam :))
Usuńtylko gakaretka ananasowa wchodzi w gre? cz moze jakas o innym smaku??
OdpowiedzUsuńpozdrawiammm:-)
Ależ oczywiście, że można kombinować dowolnie :)) Dałam ananasową bo lubię ... i miałam w "kuchennych zapasach" ;-) pozdrawiam
Usuń