Szukaj na blogu

środa, 28 maja 2014

SZPINAK Z CZOSNKIEM I SZYNKĄ

O tym, że szpinak naładowany jest wszelakimi witaminami, ma właściwości lecznicze i zbawiennie działa na nasz organizm - nie będę Was przekonywać. Wbijali nam to w szkole od wczesnego dzieciństwa,
 i chyba z ... odwrotnym skutkiem 😑
Jego kulinarny wygląd nie jest najprzyjemniejszy, stąd też pewnie  wiele osób na samą myśl o nim myśli bleee, ale jest rzesza, która kocha go miłością bezgraniczną. 
Podajemy go najczęściej z makaronem, serem pleśniowym, w naleśnikach lub pierogach - a ja jeśli już go przygotowuję to bardzo klasycznie: 
podsmażając z czosnkiem, szynką i odrobiną śmietany ❤
i podaję z jajkiem sadzonym lub w koszulce.


Składniki:
  • 500 g świeżego szpinaku
  • łyżka klarowanego masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka śmietany
  • 200g szynki
Wykonanie:

Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę szynkę oraz posiekany czosnek, a następnie dodajemy umyty i obrany z twardszych ogonków szpinak. Podsmażamy go mieszając.




 W trakcie smażenia szpinak puszcza dużo wody, smażymy do momentu, kiedy woda odparuje. Na koniec dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 



Pysznie komponuje się z jajkiem sadzonym lub jak u mnie z jajkiem w koszulce :)






Czas na szpinak 4!

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam szpinak i sama tez przygotowuje tyle, że w wersji bez szynki - czas najwyższy wypróbować twój sposób :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam - mam nadzieję, że będzie smakowało :-)))

      Usuń
  2. A jaka szynka będzie do tego najlepsza? Konserwowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja akurat miałam szynkę drobiową, ale każda inna się nadaje. Możesz też pokroić w drobną kosteczkę ugotowaną (usmażoną) pierś z kurczaka - albo w wersji bezmięsnej pominąć ten składnik :)) pozdrawiam!

      Usuń
  3. Bardzo fajny pomysł :) Zapraszam Cię z tym przepisem do mojej akcji "Czas na szpinak 4", jeśli oczywiście masz ochotę dołączyć :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za zaproszenie, oczywiście chętnie dołączyłam do akcji :))) pozdrawiam!

      Usuń
  4. Świetny pomysł, niewyszukany a smaczny :))

    OdpowiedzUsuń
  5. YUMMY!!!!Zrobilam z jajkiem bo ja mało jem mieska.Pozdrawiam.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam takie zestawienie jak Ty zrobiłaś: szpinak i jajeczko - pychotka! :-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF