Szukaj na blogu

wtorek, 20 maja 2014

BABECZKI MARMURKOWE

Odpowiednio wilgotne, odpowiednio słodkie i ... w ogóle odpowiednie do filiżanki gorącej kawy :) 
Takie są marmurkowe babeczki.
 Proste wykonanie (jak większość babek), nie wymaga od nas ani wielkich umiejętności ani zbyt wielu wyszukanych składników, tak więc jeśli najdzie nas ochota na coś słodkiego - z pieczeniem i stygnięciem 2 godzinki i już rozkoszujemy się domowym wypiekiem :)))







Składniki: (na 8 dużych babeczek)
  • 4  jajka
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 op. cukru wanilinowego
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. oleju
  • 4 łyżki mleka 
  • 2 płaskie łyżki ciemnego kakao


Wykonanie:


Jajka, cukier, cukier wanilinowy oraz aromat ubić do puszystości. 
Do ubitych jajek dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując. Pod koniec ubijania dolewać partiami olej. 1/3 ciasta przełożyć do osobnej miseczki, dodać do niego kakao oraz mleko i dokładnie wymieszać. Foremki do babeczek natłuścić i obsypać mąką. Do każdej z nich włożyć 2 łyżki jasnego ciasta oraz na wierzch jedną łyżkę ciemnego. Delikatnie zamieszać, aby w babeczkach postały esy-floresy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175st i piec ok 30 minut.
Oczywiście zamiast babeczek możemy upiec najzwyczajniej babkę w formie z kominkiem lub w podłużnym "korytku".





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF