Odpowiednio wilgotne, odpowiednio słodkie i ... w ogóle odpowiednie do filiżanki gorącej kawy :)
Takie są marmurkowe babeczki.
Proste wykonanie (jak większość babek), nie wymaga od nas ani wielkich umiejętności ani zbyt wielu wyszukanych składników, tak więc jeśli najdzie nas ochota na coś słodkiego - z pieczeniem i stygnięciem 2 godzinki i już rozkoszujemy się domowym wypiekiem :)))
- 4 jajka
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 op. cukru wanilinowego
- kilka kropli aromatu cytrynowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szkl. oleju
- 4 łyżki mleka
- 2 płaskie łyżki ciemnego kakao
Jajka, cukier, cukier wanilinowy oraz aromat ubić do puszystości.
Do ubitych jajek dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując. Pod koniec ubijania dolewać partiami olej. 1/3 ciasta przełożyć do osobnej miseczki, dodać do niego kakao oraz mleko i dokładnie wymieszać. Foremki do babeczek natłuścić i obsypać mąką. Do każdej z nich włożyć 2 łyżki jasnego ciasta oraz na wierzch jedną łyżkę ciemnego. Delikatnie zamieszać, aby w babeczkach postały esy-floresy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175st i piec ok 30 minut.
Oczywiście zamiast babeczek możemy upiec najzwyczajniej babkę w formie z kominkiem lub w podłużnym "korytku".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz