Szybki i prosty przepis na ciacho do popołudniowej kawki ☕
Najwięcej czasu zajmie upieczenie biszkoptu, ale jak już mamy gotowy spód biszkoptowy - cała reszta pójdzie szybciutko.
Ciasto nie jest mocno słodkie, lekko orzeźwiające, bo budyń ugotowany na "Kubusiu" ma kwaskowy smak, a śmietana ubita z cytrynowymi galaretkami również nie jest "ciężka" w smaku 😋👌
Biszkopt:(na tortownicę o średnicy 24 cm)
- 6 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¾ szklanki cukru
Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej gotowe ciasto.
Piec w 170oC przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Odstawić do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc). Następnego dnia biszkopt kroimy na 3 części (lub 2 jeśli lubimy więcej spodu) i 1 część wykorzystujemy do śmietankowca.
Zielona masa budyniowa:
- 1 duży sok zielony ,,Kubuś"
- 2 budynie śmietankowe 40g bez cukru
- 1 budyń śmietankowy 40g z cukrem
Sok wlewamy do garnka, zostawiając 1/2 szklanki do rozmieszania budyniu.
Doprowadzamy do wrzenia i do wrzącego soku wlewamy rozpuszczony budyń, cały czas mieszając. Odstawiamy na bok do lekkiego przestudzenia, po czym wylewamy nasz zielony budyń na biszkoptowy spód.
Masa śmietanowa:
- ½ l śmietany kremówki 30 %
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- 2 galaretki cytrynowe lub ananasowe
- 1 szklanka wody
Galaretki rozpuszczamy w jednej szklance wrzącej wody. Czekamy aż ostygną i zaczną się ,,delikatnie” ścinać.
Następnie ubijamy schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem na sztywno, po czym delikatnym strumieniem wlewamy tężejącą galaretkę ciągle miksując.
Na masę budyniową wylewamy masę śmietanową, wstawiamy do lodówki w celu ściągnięcia. W tym czasie rozpuszczamy 2 dowolne galaretki w połowie wody przewidzianej na opakowaniu, studzimy i kiedy galaretka zacznie tężeć wlewamy na śmietankową warstwę.
a co zrobic z reszta biszkoptu?
OdpowiedzUsuńhmmm... :) a to juz wg uznania :)) wykorzystać do innego ciasta lub zamrozić - biszkopty z powodzeniem można mrozić i wykorzystać w innym czasie :)
Usuńdobrze rozumiem ze w sumie potrzebujemy 4 galaretki? 2 do smietany i 2 na wierzch?
OdpowiedzUsuńdokładnie - potrzebujemy 4 galaretki
Usuńa mozna by zrobic biszkopt z polowy skladnikiow?
OdpowiedzUsuńoczywiście, równie dobrze możesz wykorzystać gotowe biszkopty :)
Usuńprosze ratowac, mas wyszlo tak duzo ze po ubiciu smietany z galaretka prawie wyplywa z tortownicy a tu jeszcze trzeba owoce i galaretke, co moge zrobic?
OdpowiedzUsuńspróbuj obłożyć tortownicę dookoła folią aluminiową. Ja ostatnio tak właśnie "podwyższyłam" sobie tortownicę, bo robiłam jakieś ciasto i na ostatnią warstwę zabrakło miejsca. Jeśli dość sztywno obłożysz formę i wylejesz lekko ściągającą się galaretkę powinno być ok :))
Usuń