Szukaj na blogu

sobota, 15 lutego 2014

CYNAMONOWE BUŁECZKI

Przepis znalazłam na blogu Anyżkowo i od razu przypadł mi do gustu. 
Po małych modyfikacjach zabrałam się do pieczenia. 
Małe puszyste bułeczki, po wyrośnięciu i upieczeniu stworzyły ... pyszne puszyste, cynamonowe ciasto.
 Bułeczki są pyszne szczególnie  ciepłe ale i na zimno z kubkiem kawy z mlekiem smakują rewelacyjnie.

Składniki : (na średnią tortownicę)
  •  30g drożdży ,
  •  1/4 szklanki cukru, 
  • 3-3,5 szklanki mąki, 
  • 1 szklanki ciepłego mleka,
  • 1 jajko
  • 1 łyżka roztopionego masła, 
  • szczypta soli,
ponadto do obtoczenia bułeczek:
  • 2 łyżki cukru, 
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżka roztopionego masła

   
Wykonanie: 
Do miski wsypujemy mąkę, rozkruszone drożdże, cukier , jajko, sól i mieszamy składniki. Dolewamy letnie mleko i wyrabiamy gładkie ciasto.  Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40-50minut. Następnie nabieramy łyżką ciasto, formujemy kuleczki i obtaczamy je najpierw w roztopionym maśle a potem w cukrze  wymieszanym z cynamonem. Układamy kulki w formie wysmarowanej wcześniej masłem i posypanej bułką tartą i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
 Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 30 minut. 


4 komentarze:

  1. Cześć :) super blog i niesamowite przepisy:) z przyjemnością będę ich próbowała:) zapraszam do mnie do obserwowania:) http://agaslodziak.blogspot.com/ :) pozdrawiam Agata:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć Agatko :) dzięki za ciepłe słowa :) wpadaj często - u mnie jak u mamy: prosto i smacznie ;-) pozdrawiam

      Usuń
  2. Na pewno są pyszne. Uwielbiam cynamon. No to będą wypieki na weekend. :D
    Fajne przepisy masz.
    Pozdrawiam.
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię cynamon, zwłaszcza jego zapach rozchodzący się z piekarnika ;-) Dzięki za miłe słowa. W wolnej chwili - zapraszam do korzystania z przepisów. Pozdrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF