Rosół to typowa polska zupa i podobno królowa wszystkich zup 😊
Myślę, że każda pani domu ma swój żelazny przepis na rosół (podobnie jak na bigos), ale schemat przyrządzania jest u wszystkich podobny. Można przyrządzić rosół typowo drobiowy (kura, kurczak, indyk) albo wołowo - drobiowy (podobno najlepszy).
Można ugotować go na wiejskiej kurze albo na tej "chudszej" sklepowej w zależności od tego, jakie mamy możliwości zakupu.
- kurczaka ok 2kg
- 3 marchewek
- 2 pietruszek
- średniego selera
- 1 pora
- 1 gałązki selera naciowego
- ziela angielskiego
- liścia laurowego
- soli
- pieprzu
- małej cebulki
Wykonanie:
Kurczaka myjemy pod zimną bieżącą wodą. Porcjujemy go wycinając skrzydełka, udka, piersi i korpus. Ponownie myjemy wszystkie części. Wkładamy je do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Wstawiamy na kuchence na średnim ogniu, po zagotowaniu zmniejszamy gaz. Po chwili gotowania zbieramy powstałe na powierzchni wody szumowiny.Mniej więcej po pół godziny gotowania się rosołu (na jak najmniejszym ogniu, ma tylko pyrkać jak to mówią) dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie obrane warzywka oraz trochę soli. Cebule obieramy przekrawamy na pół i kładziemy na najmniejszym palniku kuchenki (włączonym oczywiście) opiekając ją w ten sposób. Po obsmażeniu dorzucamy cebulkę do naszego rosołu. Gotujemy rosół do momentu, kiedy mięso będzie miękkie. Przecedzamy wtedy rosół. U mnie marchewka trafia zawsze pokrojona do rosołu, a ugotowane mięso staram się wykorzystać w inny ekonomiczny sposób, bo na mięso z rosołu niestety nie ma u mnie amatorów. Jednak pokrojoną marchewkę i ew. drobne, obrane kawałki mięsa należy zawsze trzymać osobno w miseczce a nie w rosole, gdyż przyśpieszy to kwaśnienie rosołu. Duża ilość posiekanej natki pietruszki stanowi uwieńczenie smaku tej pysznej i zdrowej zupy.
Pycha - dobry rosół na wiejskiej kurze jest moja ulubiona zupą :)
OdpowiedzUsuńTego kuraka to w jakiej postaci czy części, na jaka ilość wody?
OdpowiedzUsuńTak jak napisałam - całego dzielimy na części. Co do wody, to zależy jaką ilość rosołu chcesz uzyskać, na pewno musi być tyle, aby przykryło części kurczaka i warzywa. Ja jak już gotuję to zawsze duży gar, jeśli nie zjemy - gotuję na nim inną zupę lub zamrażam.
Usuń