Szukaj na blogu

środa, 6 listopada 2013

FILETY Z DORSZA W SOSIE POMIDOROWYM

Smaczne i lekkie danie obiadowe. 
Filety rybne w pysznym, aromatycznym sosie pomidorowym zadowolą wszystkich lubiących ryby. Zazwyczaj przygotowuję rybę klasycznie smażąc ja i podając z surówką, ale ryba w takim wydaniu najlepsza jest prosto z patelni, więc wszyscy muszą być przy stole na konkretną godzinę :) 
Ryba w sosie pomidorowym nie jest już tak wymagająca, można ja przygotować wcześniej i spokojnie odgrzać, kiedy będzie potrzeba ...

Składniki:
  • dowolne filety rybne  (ilość zależy od tego, dla ilu osób gotujemy)
  • 2 puszki pokrojonych pomidorów w sosie własnym bez skórki - jeszcze lepiej domowy przecier pomidorowy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • słodka i ostra papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • przyprawa do ryb
  • łyżka śmietany 12% lub jogurtowej 10%
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz 
  • odrobina bazylii
  • odrobina cukru
  • natki pietruszki
  • 2 cebula

Wykonanie:


Filety rybne doprawić solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Obłożyć pokrojoną w plasterki cebulą i włożyć do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy sos.
W tym czasie w rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy chwilę, po czym dorzucamy drobniutko posiekany ząbek czosnku i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i gotujemy nasz sos ok 10-15min. doprawiając go ulubionymi przyprawami. U mnie była to sól, pieprz,papryki, bazylia i odrobina cukru. Na koniec dodajemy do sosu łyżkę śmietany (wcześniej zahartowanej) przez co sos robi się bardziej aksamitny w smaku. 
Filety wyjmujemy z lodówki, obtaczamy w mące (bez cebuli, była ona tylko potrzebna, aby ryba przeszła jej aromatem) i smażymy z obu stron na rozgrzanej oliwie. Po usmażeniu przekładamy do sosu, posypujemy całość świeżo posiekaną natką pietruszki.  My najchętniej zjadamy z ryżem. Równie dobrze pasują tu ziemniaczki, albo po prostu pieczywo :)


4 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdjęcie nie odzwierciedla do końca smaku, bo wyszły bardzo smaczne :)) pozdrawiam

      Usuń
  2. Podstawowe pytanie. Po co smażyć rybę? Sos pomidorowy powinien delikatnie pykać i redukuje się po minimum 30 minut. Ważne to mały ogień, bo inaczej ten sos się przegrzeje. I najważniejsza rzecz to cukier, który najwięcej ma do powiedzenia w sosie. Ale do sedna, po co smażyć rybę (podaje tak chyba każdy w przepisach). Rybę surową wrzuca się pokrojoną w paski - większe lub mniejsze, jak kto woli bezpośrednio do gotującego się sosu. Przykrywka i tak około 7 minut jak jest około 30 dag ryby. Ryba jest wówczas genialna, a tak mąka nasiąka tłuszczem i robi się typowy karp ze świąt. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za podpowiedź, chętnie skorzystam następnym razem przygotowując rybę :-) pozdrawiam, zapraszam ponownie i będzie mi miło jak podpiszesz się chociaż imieniem :-))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF