Smaczne i lekkie danie obiadowe.
Filety rybne w pysznym, aromatycznym sosie pomidorowym zadowolą wszystkich lubiących ryby. Zazwyczaj przygotowuję rybę klasycznie smażąc ja i podając z surówką, ale ryba w takim wydaniu najlepsza jest prosto z patelni, więc wszyscy muszą być przy stole na konkretną godzinę :)
Ryba w sosie pomidorowym nie jest już tak wymagająca, można ja przygotować wcześniej i spokojnie odgrzać, kiedy będzie potrzeba ...
Składniki:
- dowolne filety rybne (ilość zależy od tego, dla ilu osób gotujemy)
- 2 puszki pokrojonych pomidorów w sosie własnym bez skórki - jeszcze lepiej domowy przecier pomidorowy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- słodka i ostra papryka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki mąki
- przyprawa do ryb
- łyżka śmietany 12% lub jogurtowej 10%
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- odrobina bazylii
- odrobina cukru
- natki pietruszki
- 2 cebula
Wykonanie:
Filety rybne doprawić solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Obłożyć pokrojoną w plasterki cebulą i włożyć do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy sos.
W tym czasie w rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy chwilę, po czym dorzucamy drobniutko posiekany ząbek czosnku i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i gotujemy nasz sos ok 10-15min. doprawiając go ulubionymi przyprawami. U mnie była to sól, pieprz,papryki, bazylia i odrobina cukru. Na koniec dodajemy do sosu łyżkę śmietany (wcześniej zahartowanej) przez co sos robi się bardziej aksamitny w smaku.
Filety wyjmujemy z lodówki, obtaczamy w mące (bez cebuli, była ona tylko potrzebna, aby ryba przeszła jej aromatem) i smażymy z obu stron na rozgrzanej oliwie. Po usmażeniu przekładamy do sosu, posypujemy całość świeżo posiekaną natką pietruszki. My najchętniej zjadamy z ryżem. Równie dobrze pasują tu ziemniaczki, albo po prostu pieczywo :)
Bardzo apetycznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńZdjęcie nie odzwierciedla do końca smaku, bo wyszły bardzo smaczne :)) pozdrawiam
UsuńPodstawowe pytanie. Po co smażyć rybę? Sos pomidorowy powinien delikatnie pykać i redukuje się po minimum 30 minut. Ważne to mały ogień, bo inaczej ten sos się przegrzeje. I najważniejsza rzecz to cukier, który najwięcej ma do powiedzenia w sosie. Ale do sedna, po co smażyć rybę (podaje tak chyba każdy w przepisach). Rybę surową wrzuca się pokrojoną w paski - większe lub mniejsze, jak kto woli bezpośrednio do gotującego się sosu. Przykrywka i tak około 7 minut jak jest około 30 dag ryby. Ryba jest wówczas genialna, a tak mąka nasiąka tłuszczem i robi się typowy karp ze świąt. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńdziękuję za podpowiedź, chętnie skorzystam następnym razem przygotowując rybę :-) pozdrawiam, zapraszam ponownie i będzie mi miło jak podpiszesz się chociaż imieniem :-))
Usuń