Czy jest bardziej polskie i tradycyjne danie niż klasycznie panierowany kotlet schabowy ? No ... może jeszcze bigos 😋 I rosół 😂 Schabowego serwuje się chyba w każdym domu, i właściwie to nie ma żadnej filozofii w jego przyrządzaniu.
Ja zamieszczę mój przepis na schabowego, wyniesiony z mojego rodzinnego domu...
- 1/2 kg schabu bez kości
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- masło sklarowane
Schab kroimy w 1 cm plastry. Tłuczkiem rozbijamy go delikatnie z obu stron. Solimy, pieprzymy z każdej strony. Panierujemy: w mące, rozkłóconym jajku (jajko też delikatnie solę) i bułce tartej, delikatnie przyciskając, aby bułka dokładnie oblepiła plaster schabu. Na patelni rozgrzewamy dość mocno sklarowane masło. Smażymy z każdej strony do zrumienienia bułki, bo czym zmniejszamy gaz, aby kotlety wysmażyły się także w środku.
Jeśli mamy akurat w nadmiarze jajek, możemy pokusić się i podwójnie opanierować kotlet. Będzie wtedy jeszcze smaczniejszy, ale niestety trochę bardziej kaloryczny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz