Szukaj na blogu

poniedziałek, 1 lipca 2013

DOMOWE BEZY ZE ŚMIETANĄ I OWOCAMI

Domowe bezy są o niebo lepsze od tych, kupionych w sklepie. 
Ich zrobienie nie wymaga ani dużych nakładów finansowych ani dużo pracy. Wystarczy mieć białka (np. niewykorzystane  od ciasta) i poznać kilka sekretnych trików, na ich zrobienie 😉 
Ważne jest, aby białka, które ubijamy były mocno schłodzone. Oddzielając białka od żółtek, należy uważać, żeby ani kropla żółtka nie dostała się do białek, możemy wtedy mieć problemy z dokładnym ich ubiciem.
Poza tym ważna jest temperatura suszenia bezów. Bezy suszy się w temp.90-140st, ok 2-3h, przy uchylonych delikatnie drzwiczkach piekarnika.



Składniki na bezy:
  • 3 schłodzone białka
  • 150 g drobnego cukru
  • szczypta soli
Przybranie:
  • śmietana kremówka 36%
  • galaretka malinowa rozpuszczona w połowie przewidzianej na opakowaniu wody
  • dowolne owoce
Śmietanę ubijamy (wczesniej chłodzimy ją w lodówce), kiedy zaczyna gęstnieć dodajemy wystudzoną i tężejącą już galaretkę. Ubijamy do połączenia składników.

Wykonanie:

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier. Idealnie ubite białka z cukrem mamy wtedy, kiedy spokojnie możemy odwrócić miskę, i masa białkowa się trzyma. Nakładamy masę do szprycy lub worka z odciętą końcówką, i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia dowolne kształty: małe kleksiki lub większe - płaskie, jeśli chcemy bezy sklejać po 2 kremem, lub nakładać na nie śmietanę czy owoce (tak jak ja to zrobiłam).








3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF