Kolejna ods艂ona dania jednogarnkowego typu: z tego co mamy w lod贸wce 馃槀 szybko, lekko i smacznie - w 15 minut. P贸艂 kilograma pieczarek stanowi tu baz臋 do ca艂kiem fajnej obiadowo-kolacyjnej przek膮ski.
Oczywi艣cie mo偶na zmodyfikowa膰 przepis i wzbogaci膰 o inne produkty, bo ka偶da lod贸wka kryje inne... tajemnice 馃槈
Moja po powrocie z urlopu, nie kry艂a zbyt wiele... dlatego wersja dania jest skromna, ale ja b臋d臋 nie skromna i powiem, 偶e wysz艂a pysznie 馃槏
- ok 500 g pieczarek
- z膮bek czosnku
- 1 cebula
- 2 艂y偶ki oleju
- puszka pomidor贸w w sosie w艂asnym lub 2 艂y偶ki koncentratu pomidorowego
- 2 og贸rki konserwowe
- 1 papryka konserwowa
- s贸l, pieprz,s艂odka papryka
Jak to zrobi膰:
Pieczarki dok艂adnie myjemy. Rozgrzewamy na patelni olej. Czosnek obieramy, kroimy na plasterki i wrzucamy na olej. Chwilk臋 sma偶ymy, jednak nie mo偶e zrobi膰 si臋 br膮zowy,poniewa偶 stanie si臋 gorzki.Cebul臋 obieramy, kroimy w pi贸rka sma偶ymy wraz z czosnkiem. Nast臋pnie wrzucamy pieczarki pokrojone w plasterki, pomidory z puszki i przyprawy. Gdy pieczarki zmi臋kn膮 (10-15 min) dodajemy pokrojone w kostk臋 og贸rki oraz pokrojon膮 papryk臋. Ca艂o艣膰 mieszamy, doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem albo po prostu w pieczywem.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz