Pyszne, domowe, wprost rozpływają się w ustach ❤
Domowe, mleczne czekoladki w wiśniową galaretką w środku.
Bardzo proste do zrobienia, zaręczam, że ich wykonanie nie przysporzy nikomu kłopotu 😉
Domowe, mleczne czekoladki w wiśniową galaretką w środku.
Bardzo proste do zrobienia, zaręczam, że ich wykonanie nie przysporzy nikomu kłopotu 😉
Co potrzebujemy:
- 1,5 tabliczki mlecznej czekolady
- 1 galaretka smak dowolny, ja użyłam wiśniowej
1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wnętrze naszych foremek lub papilotek smarujemy czekoladą używając pędzelka. Wkładamy formę na kilka minut do lodówki lub zamrażarki. Możemy wykonać tę czynność dwa razy, aby warstwa była grubsza i nie pękała.
2. Galaretke rozpuszczamy w 200ml wody (miałam taką na 500ml), aby była gęsta. Gdy przestygnie, wlewamy do foremek z czekoladą, nie do końca, tak do 3/4 wysokości foremki. Znów wkładamy do zamrażarki. Gdy galaretka stężeje, smarujemy wierzch czekoladą, zamykając w ten sposób nasze czekoladki.
oo super!!!!
OdpowiedzUsuńWypróbuję na bank!
polecam:) tylko proszę pamiętać, żeby czekoladki wypełnić galaretką nie do pełna, gdyż musimy mieć jeszcze miejsce, aby wykonać spód czekoladki :)
UsuńLudzie!!!!!!!!!!!Lenciu czego Ty nie zrobisz?!!!!!!!!!!!!!!Jakie cuda!!!!!
OdpowiedzUsuń:))
UsuńA skąd ten biały kleksik? I jak uzyskałaś tak ładną błyszczącą czekoladę? :)
OdpowiedzUsuńten biały kleksik na kilku czekoladkach, to ... gwiazdka z białej czekolady, którą włozyłam na spód foremki dla ozdoby. Niestety pod wpływem ciepłej ciemnej czekolady, biała... rozpłynęła się i powstał tylko kleksik :)Ważne, żeby uzyć prawdziwej czekolady (mlecznej lub gorzkiej)wtedy uzyskamy fajny połysk.
UsuńŚwietny pomysł, bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuń