Najbardziej tradycyjna z tradycyjnych: sa艂atka jarzynowa 馃槏
Wg mnie przebija smakiem wszystkie sa艂atki 艣wiata!
Kiedy艣, jak by艂am dzieckiem tylko taka sa艂atka by艂a robiona na 艣wi臋ta i inne domowe uroczysto艣ci. Pami臋tam jak w moim rodzinnym domu do krojenia warzyw na sa艂atk臋 zaanga偶owana by艂a prawie ca艂a rodzina!
No bo tego krojenia by艂o sporo 馃槂 Na koniec mama miesza艂a sa艂atk臋 w wielkiej, emaliowanej misce...
Wg mnie przebija smakiem wszystkie sa艂atki 艣wiata!
Kiedy艣, jak by艂am dzieckiem tylko taka sa艂atka by艂a robiona na 艣wi臋ta i inne domowe uroczysto艣ci. Pami臋tam jak w moim rodzinnym domu do krojenia warzyw na sa艂atk臋 zaanga偶owana by艂a prawie ca艂a rodzina!
No bo tego krojenia by艂o sporo 馃槂 Na koniec mama miesza艂a sa艂atk臋 w wielkiej, emaliowanej misce...
I wyobra藕cie sobie, 偶e zawsze ca艂a ta ogromna ilo艣膰 sa艂atki by艂a zjedzona! Teraz my艣l臋, 偶e chyba dlatego, 偶e by艂a to jedyna sa艂atka kt贸ra kr贸lowa艂a na stole.
Prawdziwa jarzynowa sa艂atka jest bardzo pracoch艂onna, to nie jaki艣 "sa艂atkowy wynalazek" typu 2 sk艂adniki+majonez i buch - sa艂atka na stole.
Ale wysi艂ek op艂aca si臋...
A potrzebowa艂am do niej:(nie podaj臋 ilo艣膰 bo zale偶y od tego, ile chcemy uzyska膰 sa艂atki)
- marchewk臋
- pietruszk臋
- seler
- seler naciowy
- por
- zielony groszek konserwowy
- seler konserwowy (ze s艂oika)
- dobre og贸rki kiszone
- kwaskowe jab艂ko (czasami dodaj臋)
- jaja
- zielenin臋: szczypiorek, natka pietruszki
- majonez
- musztard臋 (do smaku)
- s贸l
- pieprz
Wykonanie:
jest dziecinnie proste 馃榾 Marchew, seler, pietruszk臋, obieramy, gotujemy, uwa偶aj膮c, aby warzywa nie by艂y zbyt mi臋kkie, bo podczas mieszania zrobi si臋 nam pacia. Studzimy kroimy w bardzo drobn膮 kostk臋 (drobna kostka to dla mnie podstawa! Nienawidz臋 warzyw w sa艂atce pokrojonych 1cm-1cm, brr...) Por, jab艂ko, seler naciowy, og贸rki kiszone, ugotowane jajka tak偶e kroimy drobno. Groszek ods膮czamy na sicie. Wszystkie sk艂adniki wsypujemy do du偶ej miski, lekko solimy i pieprzymy, dodajemy majonez, 艂y偶eczk臋 musztardy i mieszamy dok艂adnie. Na ko艅cu czas na posiekan膮 natk臋 pietruszki i szczypiorek.
Potem obowi膮zkowo ch艂odzimy w lod贸wce ok 2h, aby wszystkie sk艂adniki jak to si臋 mawia: przegryz艂y si臋 馃槑
A potem wcinamy, najlepiej z kie艂bask膮 na ciep艂o...
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz