Szukaj na blogu

sobota, 1 sierpnia 2020

PARÓWKI W CIEŚCIE CEBULOWYM

Proste drożdżowe bułeczki z cebulową nutą, a w środku parówki i ciagnący ser ... Myślę, że taki domowy fast food przypadnie do gustu i małym i dużym domownikom. 
Warto zrobić np. na ciepłą kolację 😎



Składniki na ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 100 g roztopionego masła
  • 90 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka prażonej cebulki (u mnie Prymat) lub cebuli przesmażonej na maśle
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii (lub innych ulubionych ziół)

Dodatkowo:
  • 10 szt parówek
  • kilka plasterków dobrze topiącego się sera (u mnie Mozarella)
  • 1 roztrzepane żółtko+odrobina mleka do posmarowania bułek
  • mak, sezam lub czarnuszka do posypania bułek

Wykonanie:

Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i ciepłe mleko. Mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodajemy resztę cukru, sól, roztopione masło, prażoną cebulkę, zioła oraz wyrośniety rozczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy je do lekkiego wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie ciasto chwile wyrabiamy, rozwałkowujemy  i wycinamy prostokaty o długości naszych parówek. Na każdy prostokąt nakładamy paseczek sera i jedną parówkę. Zwijamy ściśle, zabezpieczając także przód i tył parówki ciastem. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem z odroniną mleka i posypujemy sezamem, makiem, czarnuszka ... jeśli lubimy. 




Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut (do uzyskania złotego koloru). 





środa, 29 lipca 2020

DOMOWY LIKIER A'LA BAILEYS. MÓJ PRZEPIS

Ten pyszny likier może mieć kilka wersji 😎 Możemy przygotować go z mlekiem skondensowanym w puszce. Wówczas puszkę mleka musimy gotować min. 2 h, uważając cały czas, aby była ona przykryta w całości wodą. Dla mnie nie ma znaczącej różnicy w smaku, a za to duża oszczędność czasu przy użyciu gotowej masy krówkowej - więc korzystam z takowej 😉 Poza tym można użyć wódki zamias whisky, albo użyć whisky i wzbogacić ją odrobiną spirytusu ... panuje tu całkowita dowolność ... jak zresztą we wszystkich moich przepisach.

Ważne, żeby naszym kubkom smakowym odpowiadało 👍👍👍



Składniki:

  • 250 ml dowolnej whisky
  • 1 puszka masy „krówkowej” o wadze 530 g
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30% 
  • 1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • kilka kropli ekstraktu migdałowego
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao do wypieków


Wykonanie:


W garnuszku podgrzewamy lekko śmietankę. Dodajemy do niej kawę rozpuszczalną, masę krówkową oraz ekstrakty. Kuchenną rózgą roztrzepujemy masę, tak, aby połączyła się ze śmietanką. Studzimy. Do zimnej masy dodajemy alkohol. Mieszamy ponownie lub blendujemy całość chwilę. Przelewamy do butelki. Chłodzimy w lodówce.














poniedziałek, 27 lipca 2020

KOTLETY Z JAJEK I KALAFIORA

Bardzo proste, tanie i smaczne kotleciki bezmięsne. Ich składniki można dowolnie modyfikować, o dodatki, które lubimy 😄 Są pyszne zarówno na zimno, jak i na ciepło jakie danie obiadowe z dodatkiem jakiejś smacznej surówki.




Składniki:
  • 1/2 ugotowanego kalafiora
  • 6-7 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 jajka surowe
  • 1 cebula (pokrojona i podsmażona na oleju)
  • natka lub koperek
  • olej
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:



Kalafiora dusimy widelcem na drobno, jajka ścieramy na tarce na oczkach. Mieszamy, dodajemy surowe jajka, podsmażoną na oleju drobno pokrojoną cebulkę, sól, pieprz, 1-2 łyżki bułki tartej, posiekaną zieleninę. Masę wyrabiamy dokładnie. Zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkie kotleciki. Obtaczamy z bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. 










sobota, 25 lipca 2020

GRZANKI Z PIEKARNIKA. Z 4 SERAMI, GRUSZKĄ I ORZECHAMI

Bomba smakowa! 4 rodzaje sera (w tym jeden dość słony) + plasterek soczystej, aromatycznej gruszki + chrupiący, zapieczony orzech 😋 
I cała ta dobroć ułożona na bagietce ... Dla mnie strzał w 10-tkę! 





 Użyłam:
  • bagietkę na grzanki
  • ser camembert
  • ser mozzarella (kulki w zalewie)
  • ser twardy typu mozzarella (starty na tarce) 
  • ser pleśniowy lazur
  • gruszkę
  • orzechy włoskie
  • odrobinę masła
Wykonanie:

Bagietkę kroimy po skosie na kromki, każdą kromkę smarujemy odrobiną masła.  Na każdej  układamy po kawałku z każdego gatunku sera. Na to cienki plasterek obranej gruszki i połówkę orzecha włoskiego.




Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-12 minut (do rozpuszczenia się serów).







czwartek, 23 lipca 2020

SMAK LATA. CZYLI KRUCHE CIASTO Z MALINAMI

Uwielbiam kruche ciasta, które dosłownie rozsypują się na talerzyku (albo w ustach 😍), i to ciasto właśnie takie jest! 
Mega kruche, delikatne, nie za słodkie (łasuchy mogą polukrować górę, albo posypać cukrem pudrem). Piekę je z różnymi sezonowymi owocami, a zimą np. z brzoskwiniami z puszki. Każda wersja jest przepyszna 😋 Ciasto nie jest czasochłonne, a jeśli jeszcze przygotujemy sobie kruche ciasto wcześniej np. poprzedniego wieczoru, to można powiedzieć, że robi się je migusiem 😉 Ja robię je na dużej blaszce, więc nie jest wysokie . Kruche ciasta są jedynym rodzajem ciast, który lubię jak jest niski. To nie drożdżówka, która MUSI pięęęknie i wysoko wyrastać. Ale oczywiście jeśli lubicie wyższe ciasta, weźcie mniejszą blaszkę. 
Podsumowując - czy ciasto jest niższe czy wyższe jest pyszne, i koniecznie musicie je zrobić !



Składniki na ciasto: (u mnie blaszka 31cmx41cm)

  • 2 szklanki maki pszennej
  • ½ szklanki mąki krupczatki
  • 250 g zimnego masła
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny


Wszystkie sypkie składniki łączmy. Dodajemy żółtka oraz zimne, pokrojone na kawałki masło. Zagniatamy kruche ciasto. Ja robię to przy użyciu haka od miksera, a kiedy wszystkie składniki sie połączą, kończę zagniatanie dłońmi. Uzyskane ciasto zawijamy w folię i wkładamy co lodówki na min 1 h. (Możemy je zrobić nawet poprzedniego dnia i trzymać w lodówce)

Składniki na piankę budyniową:

  • 5 białek
  • 1 op cukru waniliowego 16 g
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru każdy po 40 g (ja miałam tylko 1szt, więc użyłam 1 budyń + 2 łyżki mąki ziemniaczanej)
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • ½ szklanki oleju
  • dowolne owoce

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, cukier waniliowy
aromat cały czas miksując. Następnie po łyżce dodajemy proszek budyniowy, a na koniec cienką stróżką wlewamy olej, nie przerywając ubijania.



Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, na papier ścieramy na tarce połowę schłodzonego ciasta, lekko  je dociskając. Spód podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut, studzimy.
Piankę budyniową wykładamy na wystudzony spód ciasta, na piance układamy maliny (dziurką do góry). Na wierzch pianki z malinami ścieramy pozostałą część ciasta.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut.








środa, 22 lipca 2020

ŻEBERKA Z ZUPY. W PANIERCE

Pewnie większość z Was nie ma pomysłu jak wykorzystać mięso, które zostało nam po ugotowaniu wywaru. W mojej kuchni zawsze wszystko jest wykorzystane 😉 i takie (drobiowe czy wieprzowe) mięsko obrane wpada z powrotem do garnka z zupą, albo wykorzystuje je w inny sposób. Na żeberka znalazłam niezawodny sposób. Po ugotowaniu do miękkości, wyjmuję z nich kości. Następnie panieruję je: w odrobinie mąki, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Do jajka dodaję trochę soli, pieprzu ziołowego, słodkiej papryki i łyżeczkę ostrej musztardy - dla podkręcenia smaku, po czym smażę na rumiano na oleju.
Wierzcie ... takie żeberka to niebo w gębie! 😋👌







poniedziałek, 20 lipca 2020

PUSZYSTY PLACEK DROŻDŻOWY Z KORYTKA (Z CZARNĄ PORZECZKĄ)

Klasyczny placek drożdżowy tym razem z moją ukochaną czarną porzeczką 😍 W sezomie możemy wykorzystać świeże owoce, a poza sezonem świetnie sprawdzi się tutaj mrożona porzeczka. 
Polecam gorąco! 




Składniki: 

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży 
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżkę cukru waniliowego lub 1 cukier wanilinowy (16g)
  • 2 jaja +2 żółtka
  • 1/2 szkl. mleka
  • 12.5 dkg masła (margaryny)
  • skórkę otartą z 1 sparzonej cytryny
  • dodatkowo u mnie garść suszonej żurawiny
  • 3/4 szkl obranej czarnej porzeczki

Wykonanie: 




Z drożdży, mleka ,łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja w chłodne dni wykorzystuję do tego grzejnik (jeśli jest ciepły). Jaja i żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Do ubitych jajek dodać przesianą mąkę, roztopiony, ciepły tłuszcz  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić ręcznie lub przy użyciu haka - mikserem. Przykryć ściereczką i  pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość (od 45 minut do 1h).  Do wyrośnietego ciasta dodać żurawinę. Wymieszać i wyłożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Na ciasto wyłożyć  obrane z szypułek i umyte owoce. Posypać wierzch kruszonkąPonownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Piec ok.45 minut. w temp.175st. 







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF