Szukaj na blogu

środa, 19 czerwca 2013

NALEŚNIKI Z MUSEM JABŁKOWYM

Od bułeczek z musem jabłkowym został mi niewykorzystany mus, postanowiłam więc zrobić szybciutko naleśniki ❤💚
 Na naleśniki każdy pewnie ma swój niezawodny przepis.
Mój jest następujący:


Składniki:
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szkl. mleka,
  • 1/2 szkl. wody (najlepiej mineralna gazowana)
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia 
  • mus jabłkowy lub inne nadzienie
Wykonanie:

 Jajka ubijamy cukrem i  solą, dodajemy  mąkę oraz wodę i mleko. Ubijamy do dokładnego połączenia produktów.Odstawiamy na pół godziny, po czym smażymy na odrobinie oleju z każdej strony na złoty kolor.



BUŁECZKI Z MUSEM JABŁKOWYM

Miała być... szarlotka, ale w końcu wybór padł na bułeczki drożdżowe z musem jabłkowym. Odbiegłam więc od  tradycyjnych powideł, którymi zazwyczaj nadziewam bułeczki. Przepis znalazłam kiedyś w jakiejś kulinarnej gazetce, dziś wypróbowałam po raz pierwszy i nie żałuję 😊
Bułeczki wyszły pyszne, mięciutkie, maślane. Polecam gorąco!




Składniki: (na ok 10 bułeczek)
Ciasto:
  • 2.5 szklanki mąki pszennej
  • 10 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru cukru
  • 1 jajko (plus 1 do posmarowanie bułeczek)
  •  1/4 szklanki oleju
  • ½ szklanki ciepłego mleka
  • szczypta soli
Nadzienie:
  •  mus jabłkowy
Kruszonka:

10 dkg cukru
10-15 dkg masła prawdziwego
20 dkg mąki

Wykonanie:

 Drożdże mieszamy z odrobiną cukru i mleka. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do rośnięcia na około 10 minut. Pozostałe mleko mieszamy z tłuszczem, resztą cukru i solą. Gdy trochę przestygnie dodajemy do niego jajko.Mąkę przesiewamy do dużej miski i dodajemy do niej podrośnięte drożdże. Dolewamy mleko z tłuszczem, cukrem i solą. Wyrabiamy gładkie ciasto ręcznie lub przy użyciu miksera po czym odstawiamy w cieple na około 1-1,5 godziny. Ja z reguły używam do tego celu piekarnika nastawionego na minimum.Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 10 porcji. Każdą rozwałkowujemy i na środek nakładamy porcję musu jabłkowego. Zaklejamy. Odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Podrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy je przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 185 °C.





niedziela, 16 czerwca 2013

ZUPA Z MŁODEJ BIAŁEJ KAPUSTY

Zawsze na przełomie letnich miesięcy dopada nas kapuściane szaleństwo😍
 Bo kapusta już później nie smakuje tak, jak właśnie o tej porze roku...
 dlatego w każdym domu serwowana jest na tyle sposobów - na ile tylko się da😉
U mnie dziś w formie zupki, z dużą ilością warzyw i obowiązkowo zielonego, młodego koperku...
 Pyyycha było 😎 !



Składniki:
  • 1 główka młodej kapusty (ok.1 kg)
  • 3-4 ziemniaki 
  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula 
  • 20 dag boczku wędzoneg0
  • pęczek koperku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • bulion (ja miałam drobiowy ugotowany z 3 nóg kurczaka)
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Kapustę szatkujemy. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew i pietruszkę w słupki. W garnku zagotowujemy bulion - ja miałam drobiowy ugotowany na udkach drobiowych. Wkładamy do niego poszatkowaną kapustę, pokrojoną marchewkę i pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy ok 20 minut, po czym dodajemy ziemniaki. Na patelni przesmażamy pokrojony w kostkę boczek lub 1 kiełbaskę oraz cebulę. Po podsmażeniu całość patelni przekładamy do garnka z zupą. Gotujemy jeszcze ok 10 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy pół pęczka posiekanego koperku. Obrane mięso kurczaka również trafia u mnie do zupy 😎





CZERWONA KAPUSTA NA CIEPŁO

Czerwona kapusta na ciepło niezbyt często gości na moim stole, mimo, że bardzo ja lubię. Sama nie wiem dlaczego? 
Może dlatego, że mam zawsze problem z jej doprawieniem? 
Smakuję.. smakuję.. doprawiam.. dosypuję.. i suma sumarum otrzymuję zawsze całkiem niezły efekt, ale co ja się nadoprawiam! 😥
Dziś były roladki z szynki a do nich bardzo fajnie pasuje właśnie czerwona kapusta na ciepło 😊


Składniki:


  • 1/2 główki czerwonej kapusty ( średniej wielkości)
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki octu winnego
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • masło
  • 15 dkg boczku
  • 1 łyżka mąki
 Wykonanie:
Kapustę szatkujemy jak najdrobniej.  Poszatkowaną przekładamy od razu do garnka. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę, przekładamy do kapusty. Zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż kapusta będzie miękka. Kiedy kapusta jest już ugotowana odcedzamy ją. Dodajemy ocet, sól i cukier do smaku wg upodobania. Na patelni, na łyżce masła przesmażamy pokrojony w kostkę boczek, pod koniec smażenia dodając łyżkę mąki. zawartość patelni przekładamy do naszego garnka z kapustą. Mieszamy. Ewentualnie posypujemy koperkiem.



"BIGOS" Z MŁODEJ KAPUSTY, KIEŁBASY I PIECZAREK

Sezon na młodą kapustę oficjalnie rozpoczęty 😍 
Ugotowałam zupę i lekki bigosik. Ten z kiszonej kapusty, zawsze kojarzy mi się z zimą... świętami i mrozem za oknem, kiedy to organizm domaga się więcej kalorii i bardziej rozgrzewających dań. 
Wiosną i latem gotuję lekkie, bezmięsne bigosy albo tylko z chudą kiełbasą podwawelską lub śląską, i obowiązkowo z dużą ilością koperku.

Przepis na bigos pewnie każda pani domu ma swój ulubiony. 
Ja gotuję w następujący sposób:


Składniki:

  • 1 młoda kapusta
  • 2 laski chudej kiełbasy (u mnie z piersi z kurczaka)
  • 200 g pieczarek
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • koncentrat pomidorowy
  • olej do podsmażenia kiełbasy
  • koperek

Wykonanie:

Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i lekko solimy. Gotujemy ok 15 minut, po czym odcedzamy zostawiając odrobinę wody. Na patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w półplasterki wędlinę. Kiedy się lekko podsmażą dodajemy pokrojone pieczarki. Całość chwilę podsmażamy, a następnie  przekładamy do kapusty, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy całość ok 20 min. Na końcu dodajemy przyprawy: sól, pieprz i ew. odrobinę cukru. Dokładnie mieszamy. Posypujemy koperkiem. Wcinamy z pieczywem.


I ta sama wersja bigosu w roku  Anno Domini 2014 ;-) 



FASOLKA SZPARAGOWA Z BUŁKĄ CZYLI SMAK LATA

Młoda fasolka szparagowa to jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu... podana tradycyjnie - polana stopionym masełkiem z bułką tartą...szczególnie ta pierwsza, młoda, która jest wprost słodka w smaku jest rewelacyjna. 
Talerz takiej fasolki zastępuje mi w pełni obiad ❤



Składniki:
  • fasolka szparagowa
  • sól
  • bułka tarta
  • masło (82% tłuszczu)

Wykonanie:

Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą. Podsmażamy chwilkę ciągle mieszając. Masełkiem ze zrumienioną bułką polewamy fasolkę.





środa, 12 czerwca 2013

WIATRACZKI KRUCHO-DROŻDŻOWE

Szybciutkie do zrobienia, pyszne krucho-drożdżowe ciasteczka. Nie wymagają dużego nakładu produktów, ani czasu, a efekt naprawdę zadowoli każdego. Są nie za słodkie, więc miłośnicy lukrowanych ciasteczek (w tym moja siostrzyczka) mogę je sobie oczywiście polukrować albo posypać cukrem.
 Dla mnie jednak poniższa wersja jest idealna.


Składniki:
  • 350 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 kostka Kasi
  • 25 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • kilka kropli aromatu cytrtynowego
  • powidła śliwkowe


Wykonanie:

Drożdże wymieszać z cukrem i odrobiną ciepłej wody aż całkowicie się rozpuszczą. Dodać resztę składników, zagnieść gładkie ciasto i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Następnie rozwałkować na około 3 mm, kroić na kwadraty o boku 7 cm. Naciąć każdy róg i zawinąć do środka tworząc wiatraczek, na środek ułożyć kleksik z powideł. Piec w temp.185oC w na złoty kolor (około 20 minut). Po upieczeniu można polukrować lub przybrać wg uznania.
Smacznego :-)








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF