Szukaj na blogu

piątek, 8 sierpnia 2025

GULASZ DROBIOWY Z KURKAMI. W SOSIE ŚMIETANOWYM.

W ramach czyszczenia zasobów zamrażarki znalazłam zawieruszone z ub.sezonu 2 paczuszki kurek. Jedna wykorzystana została do jajecznicy, a druga powędrowała do pysznego, śmietanowego sosu. 
Miejsce na nowe zapasy zrobione 😃



Składniki:

  • 500 g filetu z kurczaka
  • garść oczyszczonych kurek
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • olej
  • śmietana 30%
  • bulion
  • koperek lub szczypiorek

Wykonanie:

Filet z kurczaka kroimy w dużą kostkę, obsypujemy solą i pieprzem i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy mięso, dość mocno podsmażamy całość ciągle mieszając. Kiedy mięso lekko się zrumieni dorzucamy kurki. Smażymy całość chwilę po czym zalewamy bulionem, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie lekko solimy i dusimy ok 20 minut. Po tym czasie mięso powinno już być miękkie, a bulion w większości odparowany. Dodajemy
wtedy śmietankę 30%, mieszamy, posypujemy koperkiem lub posiekanym szczypiorkiem.





4 komentarze:

  1. Obiad wygląda obłędnie.. 😊 do tego ziemniaczki posypane koperkiem.. 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałabym, żeby ten talerz zmaterializował się jutro u mnie na stole... Albo lepiej 2 talerze, bo i mąż by chętnie skonsumował!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj kochana szkoda, że jesteś(cie) tak daleko, bo u mnie zawsze jedzenia jak dla półku wojska :-)). Może kiedyś nauczę się gotować tak "akurat", żeby nie zostawało na 3 dni :-))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF