Dziś mam coś dla miłośników domowego pieczywa, ale tego cięższego, żytniego. Bo do upieczenia chleba wykorzystałam tylko mąkę żytnią typ 720.
Ja osobiście uwielbiam żytnie pieczywo, i prawie tylko takie jadam.
Wykonanie tego chleba jest wprost dziecinnie proste. 👌Wrzucamy do misy miksera produkty, a resztę wykonuje za nas sprzęt 😊 Po wyrobieniu ciasta mikserem ma ono kleistą konsystencję, dlatego nie jesteśmy w stanie uformować go ręcznie. Przekładamy więc do keksówki i tam sobie wyrasta.
Jak to bywa przy wypieku domowego chleba, możemy go wzbogacić o to, co lubimy, lub upiec bez dodatków 😃
Składniki: (u mnie foremka 22cmx13cm)
- 500 g mąki żytniej typ 720
- 7 g suchych drożdży
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy/oleju
- 400 ml ciepłej wody
Dodatkowo: ulubione ziarenka do posypania ( u mnie sezam, siemię lniane, dynia, słonecznik i czarnuszka) + 3 łyżeczki ziaren słonecznika do środka
W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki. Wyrabiamy hakiem 4-5 minut, do połączenia się składników. Jeśli lubimy po wyrobieniu dodajemy do środka ziarna słonecznika. Wyrobione ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Górę wyrównujemy i posypujemy ziarnami, lekko je dociskając. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1.5 h. W tym czasie ciasto powinno wypełnić foremkę. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st na 45 minut. Upieczony wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.
Witam i dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :-)))
UsuńChlebuś jest wspaniały, aż żałuję, że czysto żytnie pieczywo (a uwielbiam kwaśne wypieki) nie bardzo mi służy...
OdpowiedzUsuńTak, żytni chleb jest ciężkostrawny, i nie zalecany każdemu. Powiem Ci, że ja bardzo lubię, ale jem jednorazowo 1 kawałek nie więcej, bo czasami zdarza się, że mam po takim pieczywie zgagę :-(
Usuń