Szukaj na blogu

środa, 21 maja 2025

MAŚLANE BUŁKI NOCNE

Bardzo często rozkładam sobie pracę w kuchni na etapy. Jak się pracuje dużo, to nie ma innej opcji, żeby wszystko pogodzić 😉 Dlatego takie przepisy jak ten są dla mnie idealne! Wieczorem przygotowuję sobie ciasto, a rano wyjmuję z lodówki, ocieplam, formuję i ... buch do piekarnika. Polecam gorąco kochani! Bułeczki są pyszne, mocno maślane, delikatne, nie mocno słodkie, więc posypałam je dodatkowo słodką kruszonką. Oczywiście kruszonkę można pominąć, a bułki posypać np makiem czy sezamem i zjadać posmarowane masłem lub ulubionym dżemem. Moje bułki piekłam na dużej blaszce piekarnikowej, i trochę mi się "rozjechały" kształtem, ale nie straciły przez to ani trochę na smaku 😀 Jeśli weźmiecie mniejszą blaszkę bułki rosnąc trochę się  posklejają, ale wyrosną bardziej w górę, niż na boki. 



Składniki: (na 8-10 szt)
  • 500 g mąki pszennej 
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 jajka roztrzepane 
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250 ml lekko ciepłego mleka
  • 2 czubate łyżki rozpuszczonego masła (ok 80 g)
Dodatkowo:
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka - do posmarowania 
  • kruszonka, mak suchy lub sezam - do posypania
Wykonanie:


Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Ubijamy hakiem około 6-8 minut. aż powstanie jednolite ciasto. Następnie
przekładamy ciasto do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 8-10 godzin. Rano ciasto wyjmujemy z lodówki, przekładamy na blat lekko posypany mąką. Chwilę wyrabiamy, po czym dzielimy na 8-10 równych kawałków. Z każdego formujemy kulkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut, aby bułki podrosły. Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym z mlekiem jajkiem. Dodatkowo każdą bułkę możemy posypać makiem lub sezamem (albo kruszonką). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st i pieczemy 15-20 minut do zrumienienia.






 

3 komentarze:

  1. Hej Helenko! Ja to bułki nocne robię na słono, żeby Potwory i Spółka mieli na śniadanie. Ale chętnie podłapię pomysł na słodkości do porannej kawy :-) Tylko żeby moje tak cudnie wyglądały, jak Twoje...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej Marzyniu. Moje wcale nie takie cudowne, jak usłyszały, że będą miały sesję zdjęciową na bloga, to gadziny się rozlały w piekarniku, i zrobiły się plaskate. Na szczęście nie ujęło im to smaku :-) ))

      Usuń
    2. Ty Helenko jesteś perfekcjonistką, ale dzięki temu Twoi czytelnicy też starają się dążyć do ideału :-) Buziaki!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF