Miały być małe, zgrabne rogaliki, a wyrosły ... sporej wielkości rogale 😂 Które niestety popękały podczas pieczenia 😌 Nie wyglądają więc pokazowo, ale co tam, postanowiłam opublikować przepis, bo rogale są pyszne! Mięciutkie w środku, a na zewnątrz pyszna, chrupiąca, cukrowa skórka 😍
Dla mnie zdecydowanie lepsze niż takie polukrowane, gdyż osobiście nie jestem amatorem lukru czy polewy.
Składniki: (10-12 sporych rogali )
- 500 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 100 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy o wadze 16 g.
- 100 g rozpuszczonego, ciepłego masła
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
Dodatkowo:
- powidła - do nadziania
- 1 żółtko + łyżka mleka do posmarowania rogali
- cukier po posypania rogali
Do miseczki z ciepłym mlekiem dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i rozkruszone drożdże. Mieszamy, odstawiamy do podrośnięcia.
Do misy miksera wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajka, skórkę z cytryny, wyrośnięty rozczyn oraz roztopiony tłuszcz. Ubijamy hakiem do połączenia składników. Następnie przekładamy na stolnicę, podsypujemy niewielką ilością mąki i wyrabiamy chwilę. Ciasto dzielimy na 10-12 części. Z każdej formujemy kulkę, którą rozwałkowujemy na prostokąt. Na górze nakładamy łyżeczkę powideł i zwijamy do połowy prostokąta. Od połowy ciasto nacinamy tworząc paski. Zwijamy do końca formując rogale.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem, i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 18-20 minut (do zezłocenia).
Ach, już widzę małżona i Matyldzię, jak się delektują tą chrupiącą skórką! I właśnie dobrze, że DUŻE :-)
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać że jeszcze tak rogali nie zaplatałam. Chętnie kiedyś wypróbuję sposób jeśli pozwolisz.
OdpowiedzUsuńBardzo dobrze że pokazałaś ten przepis,domowe pieczenie to nie fabryka, że wszystko wychodzi jak spod linijki. Też kiedyś u siebie na blogu pokazałam drożdżówki z serem, które gigantyczne mi urosły.. najważniejszy jest smak i serce, które wkładamy w każdy wypiek i dlatego są te są takie pyszne!
Udanego weekendu 🙂