Mielone mi臋so to wg mnie bardzo "wdzi臋czny" produkt do obr贸bki 馃槈 Mo偶na z niego wyczarowa膰 w prosty spos贸b tysi膮ce pysznych da艅. Tym razem moje kotlety mielone wzbogaci艂am o warzywa: czerwon膮 i 偶贸艂t膮 papryk臋, cukini臋 oraz por. Usma偶one w ten spos贸b bardzo zyska艂y na smaku. Sta艂y si臋 bardziej wyraziste i aromatyczne, a dodatek cukinii sprawi艂, 偶e by艂y mi臋kkie i soczyste.
Sk艂adniki:
- 1 kg mi臋sa mielonego (u mnie z kark贸wki)
- 2 ma艂e cebule
- 2-3 z膮bki czosnku
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki 偶贸艂tej
- 1 ma艂a cukinia
- bia艂a cz臋艣膰 1 pora
- 2 jajka
- s贸l
- s艂odka i ostra papryka
- pieprz zio艂owy
- majeranek
- olej//smalec
- mas艂o klarowane
- bu艂ka tarta
Wykonanie:
Pokrojon膮 drobno cebul臋, por i czosnek przesma偶amy na odrobinie klarowanego mas艂a, ewentualnie oleju/smalcu. Po chwili dodajemy pokrojone drobno obie papryki. Sma偶ymy ca艂o艣膰 chwil臋. Cukini臋 艣cieramy na drobnych oczkach (wraz ze sk贸r膮). Do zmielonego mi臋sa dodajemy zawarto艣膰 patelni, jajka, start膮 i odci艣ni臋t膮 cukini臋 oraz przyprawy. Mieszamy dok艂adnie mas臋 oko艂o 5 minut. Lekko zwil偶onymi d艂o艅mi formujemy kotlety, obtaczamy je w bu艂ce tartej i sma偶ymy na oleju lub smalcu z obu stron.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz