sobota, 16 listopada 2019

PROSTE KRUCHE CIASTECZKA NA KRUPCZATCE

Bardzo lubię piec ciastka na krupczatce lub z jej dodatkiem. Nadaje ona tym drobnym wypiekom niesamowitej kruchości i delikatności. 
I tak właśnie jest z dzisiejszymi ciasteczkami 😃
Są kruche, delikatne i maślane ... No i bez proszku do pieczenia. 
Polecam! 




Składniki: (na 2 blaszki ciasteczek)

  • 1.5 szkl. mąki krupczatki
  • 2 żółtka
  • 1/4 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki ukwaszonej śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 100 g masła (prawdziwego: 82% tłuszczu)
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub trochę aromatu cytrynowego
  • troche cukru waniliowego


dodatkowo: marmolada lub powidła

Wykonanie:


Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na 1h. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 0.5 cm, i wycinamy dowolne kształty (foremkami, kieliszkiem...). Na środek każdego ciasteczka nakładamy odrobinę powideł. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 10-12 minut (do lekkiego zrumienienia brzegów)