Szukaj na blogu

czwartek, 12 grudnia 2019

GRZYBOWA Z KUSKUSEM PER艁OWYM

G臋sta, aromatyczna, lekko pikantna, rozgrzewaj膮ca i tre艣ciwa 馃憣 Chyba wymieni艂am wszystkie jej walory. No i do tego nie czasoch艂onna, co dla mnie osobi艣cie jest te偶 rzecz膮 wa偶n膮 馃槈
Do zupy wykorzysta艂am zamro偶one jesieni膮 grzyby, kt贸re znalaz艂am w czelu艣ciach zamra偶arki. Zosta艂a mi jeszcze jedna porcyjka, tak wi臋c za jaki艣 czas b臋dzie powt贸rka, bo zupa wysz艂a tak pyszna, 偶e nie mogli艣my si臋 ni膮 naje艣膰 ...



Sk艂adniki:

  • mieszanka 艣wie偶ych lub mro偶onych grzyb贸w (u mnie prawdziwki i kurki)
  • 1 cebula
  • 2 z膮bki czosnku
  • 2 ma艂e marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 艂odyka selera naciowego
  • 3/4 szklanki kuskusu per艂owego
  • s贸l
  • pieprz zio艂owy
  • s艂odka papryka
  • li艣膰 laurowy
  • ziele angielskie
  • 艣mietana 18%
  • mas艂o klarowane
  • koperek lub natka


Wykonanie:


Mas艂o rozpuszczamy na patelni. Dodajemy pokrojon膮 drobno cebul臋 i posiekany czosnek, Chwil臋 sma偶ymy, po czym dodajemy grzyby (wi臋ksze kroimy na mniejsze kawa艂ki). Mieszamy i sma偶ymy ca艂o艣膰 oko艂o 10-15 minut. Nast臋pnie przek艂adamy wszystko do garnka, dodajemy przyprawy, pokrojon膮 marchewk臋, pietruszk臋 i seler i zalewamy ca艂o艣膰 wod膮 (jeszcze lepiej bulionem je艣li mamy). Do gotuj膮cej si臋 zupy dodajemy tak偶e wyp艂ukan膮 kasz臋. Ca艂o艣膰 gotujemy do mi臋kko艣ci warzyw i grzyb贸w mieszaj膮c od czasu do czasu, aby kasza nam nie przywar艂a do dna. Na koniec  zabielamy zup臋 艣mietan膮 i posypujemy posiekanym koperkiem lub natk膮. 



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF