G臋sta, aromatyczna, lekko pikantna, rozgrzewaj膮ca i tre艣ciwa 馃憣 Chyba wymieni艂am wszystkie jej walory. No i do tego nie czasoch艂onna, co dla mnie osobi艣cie jest te偶 rzecz膮 wa偶n膮 馃槈
Do zupy wykorzysta艂am zamro偶one jesieni膮 grzyby, kt贸re znalaz艂am w czelu艣ciach zamra偶arki. Zosta艂a mi jeszcze jedna porcyjka, tak wi臋c za jaki艣 czas b臋dzie powt贸rka, bo zupa wysz艂a tak pyszna, 偶e nie mogli艣my si臋 ni膮 naje艣膰 ...
- mieszanka 艣wie偶ych lub mro偶onych grzyb贸w (u mnie prawdziwki i kurki)
- 1 cebula
- 2 z膮bki czosnku
- 2 ma艂e marchewki
- 1 pietruszka
- 1 艂odyka selera naciowego
- 3/4 szklanki kuskusu per艂owego
- s贸l
- pieprz zio艂owy
- s艂odka papryka
- li艣膰 laurowy
- ziele angielskie
- 艣mietana 18%
- mas艂o klarowane
- koperek lub natka
Wykonanie:
Mas艂o rozpuszczamy na patelni. Dodajemy pokrojon膮 drobno cebul臋 i posiekany czosnek, Chwil臋 sma偶ymy, po czym dodajemy grzyby (wi臋ksze kroimy na mniejsze kawa艂ki). Mieszamy i sma偶ymy ca艂o艣膰 oko艂o 10-15 minut. Nast臋pnie przek艂adamy wszystko do garnka, dodajemy przyprawy, pokrojon膮 marchewk臋, pietruszk臋 i seler i zalewamy ca艂o艣膰 wod膮 (jeszcze lepiej bulionem je艣li mamy). Do gotuj膮cej si臋 zupy dodajemy tak偶e wyp艂ukan膮 kasz臋. Ca艂o艣膰 gotujemy do mi臋kko艣ci warzyw i grzyb贸w mieszaj膮c od czasu do czasu, aby kasza nam nie przywar艂a do dna. Na koniec zabielamy zup臋 艣mietan膮 i posypujemy posiekanym koperkiem lub natk膮.
Super wygl膮da:)
OdpowiedzUsu艅