Aromatyczna 🍲
Gęsta ale delikatna.
O niecodziennym smaku.
Obowiązkowo zabielona śmietaną i posypana natką pietruszki.
Moja wersja wzbogacona jeszcze dodatkowo o ... ćwiartki gotowanego jajka, które super komponują się z grzybami 😋
Było pyyyysznie! 💗
Składniki:
- bulion (u mnie z kurczaka, równie dobrze może być warzywny)
- warzywa z bulionu: marchewka, pietruszka
- 3 średnie ziemniaki
- 2 łyżki sklarowanego masła
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok. 500 g świeżych grzybów (miałam: borowiki, kurki, pieczarki)
- odrobina tymianku
- śmietana 18%
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Cebule siekamy, podsmażamy na maśle na rozgrzanej patelni. Dodajemy oczyszczone i pokrojone grzyby, i smażymy około 10 minut ciągle mieszając. Następnie dodajemy pokrojony czosnek oraz tymianek, mieszamy i smażymy całość jeszcze chwilę. Usmażone grzyby przekładamy do ugotowanego bulionu, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy około 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dorzucamy ugotowaną wcześniej i pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Zabielamy zahartowaną śmietaną. Obowiązkowym dodatkiem i uwieńczeniem zupy jest posiekana natka pietruszki.