Sezon na jagody rozpoczęty, zapraszam więc na jagodowy placek. Nieziemsko kruchy, z dodatkiem świeżych, aromatycznych jagód ... nie licząc czasu chłodzenia ciasta - wypiek expresowy, bo robi sie go migusiem ;-)
Oczywiście jagody można zastapić innymi sezonowymi owocami, lub owocami z puszki - gwarantuję, że i tak będzie smacznie.
Składniki na kruche ciasto: (u mnie blaszka 21 cmx 31cm)
- 500g mąki krupczatki
- 5 żółtek
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 op. cukru wanilinowego
- 250g masła o temp. pokojowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
Piana z białek:
Nadzienie:
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru
- 400g świeżych jagód
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki bułki tartej
Podane na kruche ciasto składniki łączymy, zagniatając je i formując z nich kulę. Ciasto jest bardzo sypkie, ze względu na użycie mąki krupczatki. Kulę zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. (Ja zazwyczaj rozkładam sobie pracę na 2 dni. Ciasto wyrabiam wieczorem, wkładam do lodowki, a nastepnego dnia wykańczam). Po wyjęciu z lodówki 2/3 ciasta ścieramy na tarce na oczkach na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st na około 10 minut. W tym czasie ubijamy białka, dodając pod koniec ubijania cukier. Na podpieczony spód wykładamy jagody wymieszane z cukrem i bułką tartą, na jagody wykładamy pianę, a na pianę ścieramy pozostałą część ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na około 45 minut.
Aż ślinka cieknie, skisiłabym się na kawałek.
OdpowiedzUsuńZapraszam gorąco :-)
UsuńTaka pianka jest pyszna, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSmacznie było nie powiem :-) Pozdrawiam również :-)
Usuńjaka duża blaszka ?
OdpowiedzUsuńJulio moja blaszka ma wymiary 21 cm x 31 cm (tradycyjnie zapomniałam dodać, już uzupełniam wpis). Pozdrawiam.
UsuńCzerwiec to zdecydowanie moja ulubiona pora roku właśnie przez sezon na jagody. Truskawki są dobre, ale to jagody potrafię jeść na świeżo całymi garściami :) A kruche placki kocham, więc takie połączenie idealnie trafiło w mój gust!
OdpowiedzUsuńOj w mój też :)) Kocham wszystko co jagodowe: lody, desery, jagodzianki i wszelakie ciasta z jagodami. Może dlatego, że sezon na nie trwa tak krótko? A może ze względu na przecudny jagodowy kolor? Sama nie wiem ... :-)) Pozdrawiam.
UsuńWypróbuj i daj znać co sądzisz ;-) Dzięki za zaproszenie, zaraz do Ciebie wpadnę :-)))
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie i pewnie jest obłędnie pyszny.
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję przepis i oczywiście podzielę się efektem i doznaniami. :-)
Zapraszam na mój blog
http://wszystko-smaczne.blogspot.com/?m=1
Mam nadzieję, że ciacho wyszło i zadowoliło Twoje podniebienie ;-) Dzieki za zaproszenie, oczywiście skorzystam.
Usuń