Szukaj na blogu

wtorek, 26 marca 2013

GRZYBOWA Z GRZYBÓW SUSZONYCH

Stwierdziłam ostatnio, że posiadam jeszcze sporo suszonych grzybków, w które zaopatruje mnie rokrocznie rodzinka w Polsce. 
A jak są grzybki to gotuje się albo bigos, albo zupę grzybową. 
Bigos był nie tak dawno, więc padło na zupę grzybową.
Do mojej grzybowej dorzuciłam także garść mrożonych kurek.





Składniki:
  • suszone grzyby mieszane (ok 100 g na duży garnek)
  • garść mrożonych kurek
  • 1  marchew
  • 1 pietruszka
  •  kawałek selera
  • 2 małe cebule
  • 3 ziemniaki
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • łyżka mąki pszennej
  • śmietana ukwaszona
  • masło (najlepiej klarowanego) lub inny tłuszcz do podsmażenia grzybów i cebuli
  • natka pietruszki lub koperem 

Wykonanie:


Grzyby suszone moczyć ok 2-3 godziny. Po tym czasie wodę odlać. Przełożyć je do małego garnka, zalać wodą, dorzucić liść laurowy, ziele angielskie i gotować ok 1h (do miękkości grzybów). Do drugiego garnku wrzucić starte na oczkach lub pokrojone warzywa: marchew, seler, pietruszkę, posolić i gotować ok 20 minut. Na patelni rozgrzać sklarowane masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić ją na złoty kolor, po czym dorzucić pokrojone na drobno ugotowane grzyby (+ u mnie dodatkowo mrożone kurki). Podsmażyć całość. Do garnka z gotującymi się warzywami przelać bulion po ugotowanych grzybach, przesmażone grzyby z cebulą. Dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować wszystko ok 20-30min. Łyżkę mąki rozrobić w odrobinie wody - zaciągnąć naszą zupę. Dodać zahartowaną śmietanę 18%. Posypać zieleniną.






6 komentarzy:

  1. O jej, ale pysznie wygląda...jeszcze ten koperek do tego! Mniam! Dawno już nie jadłam pieczarkowej, więc chyba czas na nią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja kocham wszystkie zupki, mogę je jeść na śniadanie, obiad, kolację... :)

      Usuń
  2. Pysznie wygląsa i smakuje... Polecam ten przepis...

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię bardzo podobnie zupę grzybową. Jest przepyszna. Nigdy nie dodaję rosołu żeby nie utracić cudownego aromatu grzybów. Raczej też nie dodaję zielonej pietruszki (domownicy nie lubią).
    Na wigilię podałam zupę z makaronem - gwiazdkami, które wycinałam foremką zabawką mojej córci. Zupa nie tylko smaczna, ale i efektowna.
    Pozdrawiam Gospocha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O... z tym makaronem to super pomysł :) A zupka grzybowa jest jedna z moich ulubionych.Pozdrawiam i zapraszam ponownie :-)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF