No tak... i wyjaśniło się :-)
"Nie ma bardziej szczerej miłości, niż miłość do jedzenia" George Bernard Shaw
Szukaj na blogu
piątek, 25 stycznia 2013
wtorek, 8 stycznia 2013
wtorek, 1 stycznia 2013
CHILI CON CARNE
Chili con carne to jednogarnkowa potrawa meksykańska.
Jest ona bardzo sycąca, i jak to bywa z potrawami kuchni meksykańskiej, również bardzo ostra.
Podstawą tej potrawy jest mielone mięso wołowe, czerwona fasola, kukurydza i pomidory.
Do tego wszystkiego niezbędne przyprawy i obiad gotowy!
- 1kg mielonego mięsa wołowego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże puszki pomidorów, lub 1kg świeżych, sparzonych i obranych ze skóry
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- odrobina przecieru pomidorowego
- 2 papryczki chili
- łyżka sosu tabasco
- łyżka cukru
- odrobina majeranku
- słodka i ostra papryka w proszku
- 2 listki laurowe
- sól
Wykonanie:
Mięso podsmażamy na oleju z posiekanym chili, następnie dodajemy cebulę, czosnek i przecier pomidorowy. Po dość mocnym obsmażeniu dodajemy pomidory z puszki (lub świeże)ziele ang., liść laurowy i dusimy całość pod przykryciem. Po około 40 minutach wrzucamy odsączoną fasolę i kukurydzę, dosypujemy resztę przypraw i gotujemy przez następnych kilkanaście minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku. Można podawać z ryżem, pieczywem, dekorować kleksem kwaśnej śmietany wg upodobania :)
poniedziałek, 31 grudnia 2012
SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM
Bardzo lubię sałatki zarówno z dodatkiem makarony ryżowego jak i z dodatkiem zielonego ogórka. Ogórek nadaje lekkości każdej sałatce.
Trzeba tylko liczyć się z tym, że może on po kilku godzinach puścić w sałatce sok, co nie jest zbyt efektowne. Dlatego zawsze wcześniej usuwam z ogórka miękki, wodnisty środek z pestkami, po czym delikatnie posypuję solą i odstawiam na jakiś czas.
Powstałą wodę odlewam, ogórki odciskam i już mam gwarancję, że nic nie popsuje mojej sałatki... 😎
Trzeba tylko liczyć się z tym, że może on po kilku godzinach puścić w sałatce sok, co nie jest zbyt efektowne. Dlatego zawsze wcześniej usuwam z ogórka miękki, wodnisty środek z pestkami, po czym delikatnie posypuję solą i odstawiam na jakiś czas.
Powstałą wodę odlewam, ogórki odciskam i już mam gwarancję, że nic nie popsuje mojej sałatki... 😎
Składniki:
- makaron w kształcie ziarenek ryżu
- jeden zielony długi ogórek (lub kilka gruntowych)
- około 300 g szynki konserwowej lub chudej szynki drobiowej
- sos sałatkowy Knorra koperkowo-ziołowy
- 3-4 łyżki majonezu
- pieprz
- zielony koperek
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Ogórek pokroić w kostkę - ja dodając świeżego ogórka do jakiejkolwiek sałatki po pokrojeniu solę go, i odstawiam na pół godziny. Po tym czasie odlewam sok, który ogórek puścił pod wpływem soli - mam gwarancję, że sałatki nie "podchodzą" wtedy wodą. Szynkę pokroić w kostkę. Majonez wymieszać z sosem koperkowo-ziołowym i połączyć ze wszystkimi składnikami.
ŚLEDŹ PO WĘGIERSKU
Składniki:
- 5-7 płatów matiasa
- 2 cebule
- 1/2 czerwonej papryki
- ogórki konserwowe
- 100g pieczarek
- 1/4 szkl oleju
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- papryka ostra
- papryka słodka
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz pieczarki. Smażyć ok 10 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę ogórki konserwowe oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Wystudzić. Namoczone wcześniej matiasy przekładać warstwami sosu. Schłodzić w lodówce
KRAJANKA ŚLEDZIOWA
Krajankę śledziową możemy zrobić jako przekąskę imprezową, danie wigilijne albo zupełnie bez okazji, jeśli tylko lubimy smak śledzi.
Słone matiasy bardzo fajnie komponują się tutaj ze słodkawym ogórkiem konserwowym i czerwoną, konserwową papryką.
Składniki:
- 250 g matiasów
- 3 ogórki konserwowe
- papryka konserwowa
- 2 cebule
- zielony koperek
- odrobina ostrej papryki
- olej
Wykonanie:
Śledzie moczymy (2-3h), odsączamy i kroimy w kostkę. Ogórek konserwowy kroimy w kostkę, tak samo czerwoną konserwową paprykę i cebulkę. W szklanej misce układamy warstwowo: paprykę, śledzie, ogórek i cebulkę, aż do wyczerpania składników. Całość zalewamy olejem i posypujemy zielonym koperkiem. Jeśli lubimy smak i zapach czosnku pomożemy dodać go również drobno siekając. Trzymamy w lodówce i zjadamy... kiedy mamy ochotę na słoną przekąskę.
KWAŚNICA CZYLI WSPOMNIENIE WYCIECZEK W GÓRY
Każdego roku, weekend majowy spędzaliśmy wraz ze znajomymi w górach - co roku gdzie indziej. Z wyjazdów tych pozostało mi pół albumu zdjęć oraz wspomnienie niesamowicie pysznej kwaśnicy.
Myślę, że nigdzie nie smakuje ona tak jak właśnie w górach.
Myślę, że nigdzie nie smakuje ona tak jak właśnie w górach.
Aby wspomnieniom stało się za dość, postanowiłam trochę "przerobić" nasz kujawski kapuśniak na góralską kwaśnicę, kiedy tylko udało mi się kupić wędzone żeberka (w UK niestety nie jest to rzeczą łatwą).
Kwaśnica wyszła rewelacyjnie.
Składniki:
- ok 75 dag kwaśnej kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- 5 dag grzybów suszonych
- pasek wędzonych żeberek,
- kawałek wędzonego boczku lub laska dobrej kiełbasy
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- kawałek selera
- pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 3 ziemniaki
- sól
- ziele angielskie
- liść laurowy
Wykonanie:
Z żeberek, boczku, marchewki, pietruszki, selera, ziela, liści laurowych i czosnku ugotować wywar.
Wyjąć żeberka i boczek.
W czasie gotowania, można ugotować osobno ziemniaki pokrojone w sporą kostkę, która na końcu dorzuca się do ugotowanej już zupy.
Gotujemy, aż kapusta zmięknie.
Zeberka kroimy wzdłóż kości dzielac je na porcje, boczek wedlug upodoban np. w kostkę. Dodajemy to wszystko do zupy i czekamy, aż się zagotuje.
W osobnym garnku gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki, które po ugotowaniu dorzucamy do zupy.
Zwolennicy bardziej treściwych zup mogą dodać jeszcze zasmażkę, ja uważam to za zbyteczne bo zupka sama w sobie jest bardzo treściwa.
Subskrybuj:
Posty (Atom)