Nie ukrywam, 偶e krupnik nigdy nie nale偶a艂 do moich ulubionych zup ... 馃榿 Tzn. tak zawsze o nim my艣l臋, ale jak ju偶 zaczn臋 je艣膰 - to nie mog臋 si臋 oderwa膰 i stwierdzam: dlaczego ja za nim nie przepadam, skoro jest taki pyszny! 馃構馃槀 My艣l臋, 偶e wynika to troch臋 ze wspomnie艅, kiedy krupnik jawi艂 nam si臋 jako szara, ma艂o apetyczna zupa ... Ju偶 dawno odczarowa艂am w swojej kuchni z艂膮 pass臋 tej pysznej, i zdrowej zupy. M贸j krupnik jest g臋sty i kolorowy od aromatycznych warzyw. Gotuj臋 go z r贸偶nymi gatunkami kaszy (偶eby nie by艂o nudy): a to p臋czakiem, a to jaglan膮, bulgurem, ale faworytem jest oczywi艣cie m贸j ukochany kuskus per艂owy.
Sk艂adniki na du偶y gar:
- kawa艂ek w臋dzonego 偶eberka
- porcja roso艂owa z kurczaka
- w臋dzona ko艣膰 schabowa
- li艣膰 laurowy
- ziele angielskie
- ok 150 g kaszy kuskus per艂owy (tak 3/4 szklanki)
- 2 marchewki
- kawa艂ek pora
- 1 pietruszka
- kawa艂ek selera
- 1 cebula
- 23du偶e ziemniaki
- s贸l
- pieprz
- natka pietruszki
Mi臋so zalewamy wod膮, dodajemy li艣膰 laurowy, ziele angielskie, s贸l i gotujemy na ma艂ym ogniu ok 30 minut. W tym czasie obieramy warzywa: marchew, pietruszk臋, seler, por oraz ziemniaki i kroimy wszystko wg uznania np. w kostk臋 albo 艣cieramy na tarce na oczkach (oczywi艣cie wszystko opr贸cz ziemniak贸w). Kasz臋 p艂uczemy w zimnej wodzie najlepiej na sicie. Do ugotowanego wywaru (偶eberko, korpus i ko艣膰 schabow膮 wyjmujemy) dodajemy pokrojone warzywa, op艂ukana kasz臋, opalon膮 nad palnikiem cebulk臋 oraz pokrojone w kostk臋 ziemniaki. Niekt贸rzy preferuj膮 krupnik bez ziemniak贸w, ale ja zawsze dodaj臋, bo tak jestem przyzwyczajona. Je艣li lubimy mo偶emy dorzuci膰 jeszcze 2-3 suszone grzybki. Ca艂o艣膰 solimy i gotujemy na ma艂ym ogniu pod przykryciem przez ok. 25-30 minut. Na koniec dodajemy natk臋 pietruszki i ca艂o艣膰 doprawiamy do smaku sol膮 oraz odrobin膮 czarnego pieprzu.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz