Szukaj na blogu

poniedziałek, 5 sierpnia 2013

MIELONE Z MIĘSA Z ROSOŁU

Po gotowaniu rosołu pozostaje nam zawsze dylemat, co zrobić z mięsem, na którym zupka się gotowała? Najprościej jest po prostu obrać je i wrzucić z powrotem do zupy. 
Najczęściej tak robimy, ale jeśli nie ma u nas amatorów na gotowane mięso , proponuję zrobić z niego pyszne mielone. 
Po odpowiednim doprawieniu nie odbiegają one od tych z mięsa wieprzowego, a są na pewno zdrowsze i chudsze.


Składniki:

  • drobiowe mięso z rosołu (albo od innej zupy)
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • łyżka musztardy
  • sól, pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • koperek
  • oliwa do smażenia
  • masło sklarowane
  • bułka tarta



Wykonanie:

Mięso obieramy, usuwając kości, chrząstki i skórę. Cebule kroimy na kilka części. W maszynce do mięsa (lub melakserze) mielimy ugotowane mięso wraz z cebulą. Dodajemy jajka, bułkę tartą, przyprawy: sól, pieprz, koperek, musztardę, trochę przyprawy do kurczaka. Gotowane mięso jest bardzo delikatne w smaku, więc musimy je dość mocno przyprawić. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe klopsiki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu na każdym klopsiku układamy wiórek sklarowanego masła, przykrywamy patelnię pokrywką i czekamy, aż masełko wsiąknie w klopsy wzbogacając ich smak.  U mnie z purre ziemniaczanym  z szynką i marchewką (przepis  TUTAJ), ogórkiem i czerwoną zasmażaną kapustą.






4 komentarze:

  1. pięknie podane

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani Helenko mozna zrobic z ugotowanej piersi z kurczaka czy bedzie za sucha?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmm... z samej piersi nie robiłam, wydaje mi się, że takie klopsiki mogą wyjść jednak suche. Lepszym pomysłem jest wykorzystać surową pierś z kurczaka :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF