Szukaj na blogu

poniedziałek, 22 lipca 2024

WILGOTNE CIASTO NA KEFIRZE. Z MORELAMI, WIŚNIAMI I PYSZNĄ KRUSZONKĄ

Nie ma chyba bardziej prostego ciasta do wykonania niż ciasto na kefirze (który można zastąpić także maślanką) To ciasto które wykonamy bez użycia miksera, mieszając je trzepaczką, rózgą lub łyżką. Warunkiem braku zakalca przy tego typu ciastach jest pokojowa temperatura wszystkich produktów oraz krótki czas mieszania (tylko do połączenia się składników). Ciasto jest pyszne właściwie z każdymi dostępnymi owocami. Nie musimy obowiązkowo robić do niego kruszonki, ale nie ukrywam, że kruszonką powoduje, że ciasto jest jeszcze pyszniejsze 😍



Składniki: (u mnie foremka 24cm x 32cm)
  • 5 szkl mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl oleju o neutralnym smaku
  • 5 jajek
  • 1.5 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy 16 g
  • 2 szkl kefiru
  • 2 łyżki kakao
  • dowolne owoce: u mnie morele i wydrążone wiśnie
  • kruszonka z tego przepisu

Wykonanie:


Do jednej miski wbijamy jaja, dodajemy olej oraz kefir. Mieszamy składniki rózgą do połączenia się. Do drugiej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy łyżką. Następnie do suchych składników dodajemy płynne składniki, i mieszamy krótko całość za pomocą rózgi. Otrzymaną masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej 1 łyżkę mąki. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy jasne ciasto, na nie wykładamy ciemne ciasto. Wyrównujemy łyżką. Na ciemne ciasto wykładamy owoce, na owoce kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy około 50 minut (do tzw. suchego patyczka). 







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF