Szukaj na blogu

piątek, 6 września 2013

MINESTRONE CZYLI WŁOSKA ZUPA Z WARZYWAMI I MAKARONEM W POLSKIM WYDANIU

Minestrone to bardzo prosta, ale za razem smaczna zupka pochodzenia włoskiego. 
Jest gęsta od ilości warzyw i sycąca, ale jednocześnie lekka i niskokaloryczna, gdyż nie zawiera śmietany, zasmażki, żadnych wędlin ani mięsa. 
Nie ma dokładnego przepisu na minestrone, w każdym rejonie Włoch urozmaicana jest innymi, zazwyczaj regionalnymi warzywami. 
To taka trochę "zupka śmietnik", do której pasują wszystkie zalegające nam lodówkę lub spiżarnię warzywa 😎




Składniki:
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 czerwona papryka
  • 4 łodygi selera naciowego
  • bulion warzywny
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • pół cebuli
  • 1 mała cukinia
  • ząbek czosnku
  • oregano
  • puszka pomidorów w sosie własnym
  • koperek
  • ziele angielskie
  • liść  laurowy
  • 2 łyżki oleju

1/2 paczki  makaronu


Wykonanie:

Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie.Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone w kostkę: marchewki, pietruszkę, seler, czerwona paprykę ,cukinię i czosnek. Po podsmażeniu przekładamy wszystko do garnka z bulionem, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie,przyprawy:sól, słodką i ostrą paprykę, odrobinę pieprzu oraz oregano i pokrojony w paski seler naciowy. Gotujemy na małym ogniu ok 15 min po czym wlewamy puszkę pomidorów w sosie własnym i gotujemy kolejne 15 minut. Po tym czasie wszystkie warzywa powinny być już miękkie. Do zupy dodajemy ugotowany wcześniej makaron, posypujemy świeżym koperkiem lub natką.





czwartek, 5 września 2013

SAŁATKA CAPRESE

Caprese to sałatka pochodząca z Włoch. 
Jej kolorystyka (czerwono-biało-zielona) ma odzwierciedlać kolory 
włoskiej flagi. 
Sałatka jest bardzo lekka i pyszna, mimo, że zawiera tylko 2 składniki: dojrzałe, słodkie pomidory i mozzarellę, pokrojone w plastry i ułożone na półmisku na przemian Do tego tylko pieprz, listki bazylii i odrobina oliwy z oliwek ... 
Jak widać nie potrzeba do niej żadnych specjalnych umiejętności 😎
Dla miłośników bardziej słonych sałatek - dozwolona jest odrobina soli morskiej.

Smacznego!





SCHABOWY W BUŁCE - RAZ!

Czy jest bardziej polskie i tradycyjne danie niż klasycznie panierowany kotlet schabowy ? No ... może jeszcze bigos 😋 I rosół 😂 Schabowego serwuje się chyba w każdym domu, i właściwie to nie ma żadnej filozofii w jego przyrządzaniu.
 Ja zamieszczę mój przepis na schabowego, wyniesiony z mojego rodzinnego domu...


Składniki:
  • 1/2 kg schabu bez kości
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • masło sklarowane

Wykonanie:


Schab kroimy w 1 cm plastry. Tłuczkiem rozbijamy go delikatnie z obu stron. Solimy, pieprzymy z każdej strony. Panierujemy: w mące, rozkłóconym jajku (jajko też delikatnie solę) i bułce tartej, delikatnie przyciskając, aby bułka dokładnie oblepiła plaster schabu. Na patelni rozgrzewamy dość mocno sklarowane masło. Smażymy z każdej strony do zrumienienia bułki, bo czym zmniejszamy gaz, aby kotlety wysmażyły się także w środku.
Jeśli mamy akurat w nadmiarze jajek, możemy pokusić się i podwójnie opanierować kotlet. Będzie wtedy jeszcze smaczniejszy, ale niestety trochę bardziej kaloryczny.





wtorek, 3 września 2013

PLACUSZKI Z CHLEBA, SZYNKI I MOZZARELLI

Stwierdziłam, że jeśli można zrobić zapiekankę z chleba, to i placuszki  o podobnym smaku wyjdą ok :-) 
I nie myliłam się. Placuszki z chleba (im starszy chleb tym lepiej) to kolejny mój przepis na fajna kolację za grosik. 
Taki przegląd lodówki, bo przepis możemy sobie dowolnie modyfikować wg własnego smaku, lub wg tego co mamy akurat w lodówce.





A ja miałam:

  • 100g pieczarek
  • 100g szynki (lub innej chudej wędliny)
  • ser mozzarella ok 50g
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • olej
  • bułka tarta
  • koperek zielony (świeży lub mrożony)
  • 2 jajka
  • 3-4 kromki chleba
  • 2 gotowane na twardo jajka


Wykonanie:

Pieczarki i szynkę kroimy na drobną kosteczkę. Przesmażamy na minimalnej ilości oleju. Studzimy. Chleb kroimy w kosteczkę. Jajka ścieramy na tarce na oczkach lub kroimy nożem na drobną kostkę. 




W misce mieszamy wszystkie wymienione składniki, wbijamy jajka, dorzucamy mozzarellę strata na drobnych oczkach, przyprawy, koperek i wszystko dobrze wyrabiamy na jednolitą masę. Dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie formujemy płaskie placuszki (kotleciki) i obtaczamy każdy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym dość mocno oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku i ... zjadamy: z ketchupem, surówką lub po prostu same. Smacznego!





SURÓWKA Z PEKINKI,MARCHEWKI I SELERA NACIOWEGO

Podstawą każdego II dania jest dla mnie ... surówka :) 
Uwielbiam je i staram się jadać jak najczęściej. Bardzo lubię wszystkie z dodatkiem młodej kapusty, a potem kiedy już nie jest taka mięciutka zamieniam ja na sałatę pekińską. Surówki z dodatkiem pekinki są mięciutkie, chrupiące i właściwie cokolwiek do nich dodamy fajnie się komponuje.



Składniki:

  • 1 kapusta pekińska
  • 1 marchewka
  • 1 małe jabłko
  • 2 łodygi selera naciowego
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • szczypiorek
  • 2 łyżki jogurtu greckiego



Wykonanie:

Kapustę kroimy drobno, marchewkę i jabłko ścieramy na tarce  na drobnych oczkach. Seler naciowy kroimy w drobne paseczki. Mieszamy.Solimy, pieprzymy dodajemy odrobinę cukru do smaku i jogurt grecki. Wszystko dokładnie mieszamy, chłodzimy w lodówce 30 minut. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.



poniedziałek, 2 września 2013

POMIDORÓWKA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW. NA BULIONIE DROBIOWYM I SOKU POMIDOROWYM

Uwielbiam zupę pomidorową robioną ze świeżych pomidorów, mało tego - uwielbiam pestki pomidorów pływające w zupie 😍
Taka zupka jest niestety dość czasochłonna, więc jak mam mało czasu robię szybką pomidorową na przecierze i soku z pomidorów. 
Od czasu do czasu jednak staram się wygospodarować więcej czasu i przygotować pyszną domową pomidorówkę z najprawdziwszych pomidorów .
Jej smak podkręciłam dodatkowo sokiem pomidorowym. Wyszło pysznie! 



Składniki:
  • 1 kg pomidorów
  • 2 l bulionu drobiowego (warzywa+udka i podudzia z kurczaka) 
  • 0.8 l soku pomidorowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina oregano
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • 2 łyżki śmietany 18%

Wykonanie:
 
Pomidory zalewamy wrzątkiem w dużej misce. Obracamy ze wszystkich stron i po upływie 10 minut nacinamy, aby sprawdzić czy można już zdjąć z nich skórkę. Lubię pestki w zupie, ale nie bardzo odpowiadają mi pływające skórki, dlatego zawsze w tej sposób ściągam skórkę z pomidora. Obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę (można użyć blendera). W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wkładamy posiekaną cebulę oraz czosnek. Smażymy na złoty kolor, po czym dorzucamy pomidory. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, oregano oraz  i podsmażamy całość ok 5-10 minut.  Do podsmażonych pomidorów dolewamy bulion drobiowy i sok pomidorowy. Wrzucam też pokrojoną marchewkę, bo lubię kiedy w zupie pływają sobie plasterki marchewki. Gotujemy całość ok 20 minut. Następnie dodajemy uprzednio zahartowaną zupą śmietanę, ew. doprawiamy do smaku. Posypujemy koperkiem. Podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem. 





sobota, 31 sierpnia 2013

ZAPIEKANKA KALAFIOROWA Z RYŻEM I KIEŁBASĄ

Od sałatki kalafiorowej została mi spora część kalafiora, więc główkowałam co by tu z niego zrobić. 
A, że w lodówce zawsze zalega jakaś wędlinka, postanowiłam zrobić zapiekankę. Nie byłam tylko zdecydowana czy z ryżem czy z makaronem. 
W końcu wybór padł na ryż ❤
Zapiekanka jest bardzo dobra, tylko trzeba zadbać o dość mocne jej przyprawienie, bo ani ryż ani kalafior nie są zbyt wyraziste w smaku.


Składniki:
  • 1/2 dużego kalafiora
  • woreczek ryżu (100 g)
  • wędlina: szynka lub kiełbasa, ja miałam 2 kiełbasy toruńskie
  • 1 cebula
  • biała część pora
  • 1 czerwona papryka
  • 1 jajko
  • łyżka ukwaszonej śmietany
  • ok 100g sera zółtego
  • sól
  • pieprz
  • odrobina cukru
  • słodka i ostra papryka
  • łyżka oleju



Wykonanie:

Umyty kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie w dodatkiem odrobiny soli i cukru przez 20 minut. Na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i por, następnie paprykę i kiełbasę. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. W dużej misce mieszamy: ugotowany i rozdrobniony widelcem kalafior, ugotowany ryż, zawartość patelni czyli wędlinę, paprykę i cebulę. Dodajemy pieprz, sól, słodką i ostrą paprykę, wbijamy jajko, dodajemy łyżkę śmietany i połowę startego żółtego sera. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Układamy w nim masę lekko ugniatając i wyrównując całość. 



Wierzch posypujemy resztą startego sera. Zapiekamy w piekarniku w 175st ok 15 -20 minut.










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF