Pyszne, mięciutkie i mocno pistacjowe 😎 Pastę pistacjową dodałam do środka, i dodatkowo zrobiłam polewę z jej dodatkiem. Wyszło pysznie!
Składniki: (na ok 20 szt)
- 220 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 1/2 szkl oleju
- 1 cukier waniliowy 16 g.
- 2 łyżki cukru (ilość uzależniona jest od słodkości naszej pasty pistacjowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki pasty pistacjowej (lub kremu pistacjowego)
Mieszamy: mleko, jajka, olej i pastę pistacjową (lekko rozpuszczoną np. w mikrofali) w jednej misce. W drugiej misce: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, cukier waniliowy. Następnie łączymy zawartość obu misek, mieszamy całość. Formę na donuty smarujemy przy użyciu pędzelka olejem. Do każdego zagłębienia nakładamy ciasto. Najwygodniej zrobić to używając rękawa cukierniczego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st, na 15 minut. Po upieczeniu, studzimy i dekorujemy dowolnie.
U mnie polewa z:
- 80 ml śmietany 30%
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki pasty pistacjowej
W ciepłej śmietance rozpuszczamy połamaną czekoladę. Do masy dodajemy lekko podgrzaną (zrobi się wtedy płynna) pastę pistacjową. Mieszamy całość. W polewie zanurzamy donuty.