Nalewka wiśniowa to chyba zasłużona królowa wszystkich nalewek 😍
Jej walory smakowe ... długo by wymieniać, ale chyba nie ma sensu, bo każdy, kto chociaż raz pił taką domową wiśniówkę wie, że jest przepyszna 👌
Składniki:
- ok. 1 kg dojrzałych wiśni (wydrylowanych)
- ok. 0.20 kg wiśni z pestkami
- 0,5 litra spirytusu (95 %)
- 200 ml przegotowanej wody
- 1 laska wanilii
- ok. 0,40 kg cukru
Wykonanie:
Wydrylowane wiśnie wsypujemy do słoja, dodajemy resztę owoców z pestkami (dzięki temu nalewka będzie miała lekko migdałowy posmak) wrzucamy laskę wanilii i zalewamy spirytusem wymieszanym z wodą. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na ok. 4 tygodnie.
Po tym czasie zlewamy nalewkę do drugiego słoja, a pozostałe wiśnie zasypujemy cukrem, mocno wstrząsamy słojem i pozostawiamy na ok. 4 tygodnie. W tym czasie z wymacerowanych owoców i cukru powstanie syrop wiśniowy. Na koniec pozostaje nam połączyć syrop ze zlaną nalewką i przefiltrować całość. Ja filtruję nalewki używając filtrów do kawy. Żmudne, ale skuteczne 😜. Nalewkę odstawiamy na kilka miesięcy w chłodne, ciemne miejsce.
Po tym czasie zlewamy nalewkę do drugiego słoja, a pozostałe wiśnie zasypujemy cukrem, mocno wstrząsamy słojem i pozostawiamy na ok. 4 tygodnie. W tym czasie z wymacerowanych owoców i cukru powstanie syrop wiśniowy. Na koniec pozostaje nam połączyć syrop ze zlaną nalewką i przefiltrować całość. Ja filtruję nalewki używając filtrów do kawy. Żmudne, ale skuteczne 😜. Nalewkę odstawiamy na kilka miesięcy w chłodne, ciemne miejsce.
dokładnie tak samo robiłam swoją. Pyszna była. Jedna flaszka gdzies głęboko schowana, czort wie gdzie. Chyba nieźle się wysezonuje, bo robiłam ją w 2018r.
OdpowiedzUsuń