Szukaj na blogu

środa, 1 kwietnia 2020

BLOK JOGURTOWY Z GALARETKAMI

Jak zwał, tak zwał 😉 Jedni mówią śmietanowiec, inni jogurtowiec albo ptasie mleczko .... widziałam gdzieś określenie "kryształek" 😀. U mnie ten deser figuruje bez nazwy, ale, że na blogu rzecz jasna nazwa musi być padło na "BLOK JOGURTOWY", ze względu na przewagę jogurtu naturalnego w przepisie. Tak więc ... mój blok jogurtowy to nie tylko  deser bardzo prosty,  ale i lekki i mało słodki. Co prawda można go robić w 100% tylko z jogurtu naturalnego, a cukier puder zastąpić np. ksylitolem, i wtedy spokojnie można by nazwać go fit 😋 Ale wersja z samym jogurtem jest dla mnie mniej smaczna, a ksylitol niestety we wszystkim wyczuwam na odległość 😟 i przeszkadza mi jego posmak .... Dlatego wolę zjeść 1 kawałek tego, co mi smakuje, niż 2 kawałki tego co jest mniej kaloryczne, ale nie odpowiada moim kubkom smakowym. 
Deser jest mało słodki, więc jeśli ktoś jest dużym łasuchem na słodkości, proponuję dorzucić jeszcze jedną łyżkę cukru pudru 😉



 Składniki:
  • 650 g jogurtu naturalnego
  • 350 g śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • kilka kropel aromaru cytrynowego
  • 1 galaretka zielona
  • 1 galaretka żółta
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 galaretka owoce leśne


Wykonanie:


Każdą z galaretek rozpuszczamy w połowie przewidzianej na opakowaniu wody czyli w 250 ml. Mieszamy, zostawiamy do stężenia. Po zastygnięciu kroimy w dużą kostkę. Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wody, odstawimy to ściągnięcia się.  Jogurt mieszamy w garnku za pomocą rózgi z cukrem waniliowym, aromatem cytrynowym,  śmietaną i cukrem pudrem. Podgrzewamy (ale nie gotujemy) i kiedy masa jest mocno ciepła przekładamy do niej stężoną żelatynę. Całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny, a nastepnie studzimy. Do zimnej masy jogurtowej wrzucamy pokrojone galaretki. Mieszamy całość.
Foremkę wykładamy folią spożywczą. Wylewamy masę. Całość wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.









czwartek, 26 marca 2020

BABKA JOGURTOWA Z BUDYNIEM

😎 Pyszna. O bardziej ścisłej i  lekko wilgotnej strukturze - polecam  ją wszystkim miłośnikom tego typu wypieków. Długo zachowuje świeżość,
Pamiętajmy tylko o tym, aby wszystkie składniki na babkę miały temp. pokojową.




Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru 
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 200 ml oleju
  • 3/4 szkl cukru 
  • kilka kropli aromatu śmietankowego

Wykonanie:


Białka oddzielamy  od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Następnie dodajemy porcjami olej i jogurt, dokładnie mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem budynowym i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i bardzo dokładnie mieszamy (łyżką).
Białka ubijamy na sztywną pianę. Przekłądamy je do masy delikatnie mieszając.  Formę smarujemy masłem i posypujemy lekko mąką lub bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na około 50 minut (do tzw. suchego patyczka).
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.







sobota, 21 marca 2020

FASOLOWA Z POMIDORAMI Z PUSZKI I KIEŁBASĄ

Tym razem tradycyjną "fasolówkę" ugotowałam na boczku i kiełbasie, i wzbogaciłam jej smak pomidorami w sosie własnym 😎 Było trochę inaczej, ale bardzo, bardzo smacznie. Zupa jest pożywna, sycąca, a dzięki dodanym pomidorom jednocześnie orzeźwiająca. Takie zupy gotuję zazwyczaj na porządnym kawałku żeberka lub innego wieprzowego mięsa. Tym razem wystarczył boczek i dobra wędzona kiełbaska.  Polecam gorąco! 




Składniki:
  • 250 g fasoli ulubionej fasoli (piękny Jaś lub drobnej)
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2-3 pętka dobrej kiełbasy
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • biała część z 1 pora
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 puszka pomidorów w sosie własnym
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • słodka i ostra papryka
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki


Wykonanie:


Fasolę zalewamy w miseczce wodą, i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc). nastepnego dnia wode wylewamy, fasolę zalewamy swieżą wodą, dodajemy sól, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy około 30 minut. Następnie dodajemy pozostałe warzywa pokrojone, pomidory z puszki, koncentrat, sól, pieprz, majeranek, obie papryki i gotujemy do miękkości warzyw.
Na patelni (suchej) podsmażamy pokrojony w paski boczek, po chwili dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz posiekany czosnek. Smażymy do zrumienienia, po czym przekładamy zawartość patelni do garnka z zupą. Gotujemy całość 10 minut, ew. doprawiamy do smaku. 





sobota, 7 marca 2020

PĄCZKI (DONUTY) Z MASZYNKI

Uwielbiam otaczać się w kuchni wszelkim sprzętem i gadżetami gospodarstwa domowego. A maszynka do pieczenia małych pączusiów kusiła mnie już od dawna 😎 
Kusiła, kusiła, aż ... kupiłam 😍 I wypróbowałam rzecz jasna ! 
Na waszą prośbę zdjęcie maszynki poniżej 😎





Składniki:
  • 260 g mąki
  • 130 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 ml mleka
  • 3 jajka
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

dodatkowo:
cukier puder do posypania 
lub lukier i dowolne posypki cukrowe
lub np. czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej


Wykonanie :

Wszystkie składniki na ciasto bardzo dobrze zmiksować. Odczekać 10 minut. 
Maszynkę rozgrzać i nakładać do otworów na donuty ciasto. Zamknąć i piec na złoto (około 3-4 minut). Dekorować dowolnie.









Na waszą prośbę zdjęcie maszynki poniżej 😎


I wersja z kolorowym lukrem 😃 Dzieci były zachwycone! 






piątek, 28 lutego 2020

PIKANTNE LECZO Z PULPECIKAMI Z SZYNKI

Pyszny, syty, pożywny jednogarnkowy posiłek obiadowy lub smaczna kolacja. W tej wersji kiełbaskę zastąpiłam małymi klopsikami. Ta wersja leczo jest chyba dla mnie smaczniejsza 😜 Pominęłam również cukinię, która chyba jednak nie podnosi w żaden sposób smaku potrawy ... 

Jeśli lubicie bardzo ostre potrawy proponuję dorzucić jedną małą papryczkę chili (bez pestek). 


Składniki:

  • 3 papryki czerwone
  • 1 papryka zielona
  • 2 papryki żółte
  • 600 g małych pieczarek
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów w sosie własnym (wcześniej zblendowanych)
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • ketchup pikantny
  • ostra i słodka papryka
  • koncentrat pomidorowy
Na pulpeciki:
  • 1 kg mielonego mięsa (u mnie od szynki)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
Wykonanie:


Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, przyprawy i kaszę manną. Wilgotnymi dłońmi formujemy małe pulpeciki i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
W dużym garnku rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, paprykę, czosnek, podsmażyć całość mieszając.  Następnie dodać pieczarki, pomidory z puszki, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Dusić całość do miękkości wszystkich składników. 
Na koniec do garnka przełożyć usmażone wcześniej pulpeciki, wymieszać, ew. doprawić do smaku. Przed podaniem posypać natką lub koperkiem. 







wtorek, 18 lutego 2020

MINI PĄCZKI Z RICOTTY

Na takie mini pączusie jest na blogu już kilka przepisów, ale powiem szczerze, że te z serkiem ricotta są moimi faworytami 😍

Mięciutkie, puszyste o delikatnym, nie przesłodzonym  smaku i lekko wilgotnej strukturze. Polecam gorąco wszystkim, którzy tak jak ja, nie lubią smażyć tradycyjnych, dużych pączków 😖
30 minut pracy, i małe pyszności są gotowe.



Składniki:

  • 250 g sera ricotta
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 jajka 
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
dodatkowo:
  • cukier puder do posypania pączków lub jak u mnie cytrynowy lukier do polania
  • smalec do smażenia
Wykonanie:


Jajka miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy ricottę i miksujemy do połączenia się składników.
W miseczce mieszamy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną. Dodajemy do jajek ubitych z ricottą. Miksujemy, do połaczenia się składników.
W wysokim garnku rozgrzewamy smalec (tak, aby po roztopieniu było go około 4 cm.) 
Za pomocą dwóch małych łyżeczek od herbaty formujemy kuleczki z ciasta i wrzucamy je na rozgrzany tłuszcz. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na  ręczniku papierowym. Ponieważ pączusie są mało słodkie, przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem lub obtaczamy w cytrynowym lukrze (cukier puder+odrobina wody+sok z cytyny).








środa, 12 lutego 2020

DROŻDŻOWE WIANUSZKI Z SEREM

Ciasto drożdżowe nie takie straszne jak je malują 😉 czyli opisują. 
Jeśli jednak będziemy je robić krok po kroku zgodnie z opisem, nasz trud zostanie nagrodzony pysznymi, mięciutkimi drożdżówkami. A praktyka czyni mistrza 😎. Im częściej będziemy obcować z ciastem drożdżowym, tym wszelkie drożdżowe słodkości będą dla nas prostrze do zrobienia. 
Jeśli sposób formowania poniższych drożdżówek jest dla Was za trudny, wycinajcie po prostu krążki drożdżowego ciasta szklanka, nałóżcie nadzienie (dowolne) i posypcie kruszonką. Też będzie pysznie! Bo dla mnie wszystko co drożdżowe jest zawsze przepyszne 😍



Składniki: 
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej 
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/2  szklanki mleka
  • 75 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Na masę serową:

  • 350 g twarogu mielonego
  • 1 żółtko
  • 2 opakowania (po 16 g każde) cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
Wszystkie składniki mieszamy.

dodatkowo:
  • roztrzepane żółtko do posmarowania drożdżówek
  • kruszonka z tego przepisu
Wykonanie:

Przygotowujemy rozczyn: mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże, łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru, mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia (ok. 10-15 min). Do dużej miski wsypujemy mąkę, resztę cukru, szczyptę soli, dodajemy jajko, ciepłe roztopione masło, oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Mieszamy i wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy lekko mąką, żeby się nie kleiło do stolnicy. Formujemy kulę i wkładamy do miski, przykrywając ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5  godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy znowu na stolnicę, posypaną mąką i dzielimy na 4 części. Każdą część  rozwałkowujemy na placek o grubości 0.5 cm. Wycinamy prostokąty, każdy nacinamy jak na zdjęciu poniżej i na nie naciętą część nakładamy masę serową (u mnie na zdjęciu makowa).




Zwijamy rulon zaczynając od nie naciętej strony z serem, a następnie sklejamy oba rogi otrzymując w ten sposób okrągłą drożdżówkę a'la kwiatek.
Drożdżówki układamy na blaszce wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Posypujemy kruszonką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut, po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez około 20-25 minut - do uzyskania złotego koloru. 









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF