Szukaj na blogu

wtorek, 20 sierpnia 2013

DOMOWE HOT-DOGI Z PIECZARKAMI

Domowe hot dogi  to dla mnie powrót do czasów liceum :-)  Często chodziłyśmy z koleżankami na gorące buły z pysznymi pieczarkami w środku. Najlepsze sprzedawali w budce na Rynku, w miejscowości, gdzie mieściła się szkoła...
Teraz te z parówką i surówka to już nie to samo... 
Postanowiłam przywołać wspomnienia ...

Składniki:
  • 3 bułki typu paluchy
  • 400g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżka startego sera  żółtego
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • olej

Wykonanie:

Każdą z bułek kroimy na pół, wydrążamy środek.



 Pieczarki i cebulę kroimy drobno w kostkę, odsmażamy na oleju, solimy, pieprzymy, dodajemy paprykę. Mieszamy całość i dodajemy starty żółty ser. W tym czasie nasze wydrążone bułki podgrzewamy w piekarniku, wystarczy 5 minut w gorącym piekarniku, aby zrobiły się gorące a skórka chrupiąca. Po wyjęciu nakładamy do środka gorący farsz pieczarkowy i zjadamy ... porównując czy 20 lat temu smakowały tak samo ? :-)




poniedziałek, 19 sierpnia 2013

DRINK Z LIKIEREM TRUSKAWKOWYM

Kilka prostych składników wymieszanych ze sobą, do tego dużo lodu i mamy kolejny przepis na "babskiego" drinka :-) Bardzo fajny smak... splot słodyczy z likieru truskawkowego + orzeźwienie z cytryny i limonki... 
Polecam!



Składniki:

  • likier truskawkowy
  • woda mineralna gazowana
  • lód
  • plasterki limonki i cytryny
  • mięta



Wykonanie:

W shakerze mieszamy likier truskawkowy z wodą mineralną. Kieliszek napełniamy po brzegi lodem, zalewamy zawartością shakera. Dorzucamy plasterki wcześniej wyparzonej limonki i cytryny oraz świeżą miętę.



PULPETY W SOSIE MYŚLIWSKIM

Bardzo smaczne danie obiadowe. Miękkie, gotowane pulpety i treściwy sos. Już sam sos jest pyszny: gęsty od warzyw, aromatyczny, mocno doprawiony, a jak jeszcze dorzucimy do niego puszyste, delikatne pulpeciki, to mmm... niebo w gębie  😍



Składniki:
  • 600g mięsa mielonego (ja miałam zmieloną łopatkę) 
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • mały kawałek wędzonego boczku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 6-7 średnich pieczarek
  • 2  ogórki kiszone
  • passata pomidorowa lub koncentrat pomidorowy
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie
  • majeranek 
  • liść laurowy
  • słodka i ostra papryka
  • koperek
  • bulion
  • łyżka mąki

Wykonanie:


Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Wbijamy jajko, dodajemy kaszę manną, 1/3 szkl wody i dobrze wyrabiamy. Następnie formujemy zwilżonymi dłońmi nieduże pulpeciki. W garnku zagotowujemy bulion, wkładamy pulpeciki, gotujemy ok. 15 minut, po czym wyjmujemy je na talerz (bulion zostawiamy).
Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki, paprykę, ogórki  i boczek w paski.
Patelnię rozgrzewamy, wrzucamy najpierw boczek - chwilę smażymy, aby wytopił się tłuszcz, a następnie dorzucamy cebulę, paprykę, pieczarki, ogórki i przeciśniety przez praskę czosnek. Całość  podsmażamy ok. 10 minut, po czym podlewamy bulionem, w którym gotowały się pulpety. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, passatę lub koncentrat  pomidorowy, solimy, pieprzymy, dodajemy sproszkowane papryki i gotujemy ok 15 minut. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy do naszego sosu, zagęszczając go, ale nieznacznie. Pulpety przekładamy do sosu, całość mieszamy, posypujemy natką lub koperkiem. Podajemy z pieczywem, makaronem lub ziemniakami.





niedziela, 18 sierpnia 2013

SMAŻONA SOLA W SOSIE SEROWO-KOPERKOWYM

Sola jest chudą rybą, bardzo delikatną w smaku o apetycznym białym mięsie. Zwana jest także złocicą europejską.
Jest ona jedną z najwykwintniejszych ryb morskich.
Dziś serwuję ją z pikantnym sosem paprykowym, który wspaniale
 współgra z jej delikatnością oraz brokułami.


Składniki:

  • filety z soli (ja miałam mrożone)
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz biały
  • mąka
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • masło klarowane do smażenia (w zastępstwie olej rzepakowy lub z pestek winogron)

Na sos:
  • łyżka masła
  • 2 serki topione o wyraźnym smaku, ja dałam paprykowe
  • 2 łyżki śmietany jogurtowej 10%
  • koperek


Wykonanie:

Filety lekko rozmrażamy (polecam kupić te bez lodu). Posypujemy solą, pieprzem białym, przekładamy pokrojoną cebulą i wkładamy do lodówki na 1h. W tym czasie przygotowujemy sos. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy 2 serki topione paprykowe, mieszamy aż serki dokładnie się rozpuszczą. Na koniec dodajemy śmietanę jogurtową i posypujemy obficie koperkiem.
Filety wyjmujemy z lodówki, panierujemy : w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej, którą dokładnie dociskamy do fileta. Smażymy na złoty kolor z obu stron w temp. około 180st. Musimy uważać, aby temperatura smażenia nie była zbyt niska ( tłuszcz wsiąknie w panierkę, a ryba się "ugotuje) ani też zbyt wysoka (panierka mocno się zrumieni, a ryba będzie surowa). Odsączamy chwilę na papierowym ręczniczku, po czym przekładamy na talerz, polewamy sosem, dodajemy kilka ugotowanych różyczek brokuła i ....voila! 
Mamy pyszny obiadek :-)






piątek, 16 sierpnia 2013

PIKANTNA GULASZOWA Z ZIEMNIAKAMI

                                                                                                                        
Pożywna i sycąca.
Dobry pomysł na obiad bardziej zimą czy jesienią niż latem, 
bo wspaniale rozgrzewa. 
Jest pikantna i treściwa, więc spokojnie zaspokoi nie jeden męski głód ... 😉
Wspaniałe danie jednogarnkowe. 
Zupa gulaszowa.


                   Składniki:
  •         ok. 600 g łopatki
  •          2 marchewki
  •          2 pietruszki
  •          2  cebule
  •          2 ziemniaki
  •          czerwona papryka
  •          4 łyżki przecieru pomidorowego,
  •          1 łyżka pikantnego ketchupu,
  •          3 łyżki oleju
  •          liść laurowy
  •          ziele angielskie
  •          sól, pieprz czarny
  •          mielona papryka chili
  •          bulion




Wykonanie:

Mięso kroimy w  kostkę i podsmażamy na patelni, na mocno rozgrzanym oleju. Dorzucamy pokrojoną cebulę oraz czerwoną paprykę też pokrojoną w kostkę, i dusimy przez ok. 15 min. W osobnym garnku zagotowujemy bulion wraz z pietruszką i marchewką pokrojoną w plasterki. Lekko uduszone już mięso  z papryką przekładamy do naszego bulionu, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, dokładamy przecier pomidorowy oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Na koniec doprawiamy do smaku odrobiną ketchupu pikantnego lub odrobiną cukru. Posypujemy koperkiem. 


czwartek, 15 sierpnia 2013

KLASYCZNA SURÓWKA Z MARCHEWKI

Prosta, klasyczna i bardzo zdrowa surówka. 
Marchew w UK jest pyszna: soczysta i bardzo słodka, więc dosłownie grzechem jest, nie robić z niej surówki 😃


Składniki:
  • marchewka
  • cukier
  • odrobina soli
  • sok z cytryny
  • łyżka śmietany

Wykonanie:

Marchew ścieramy na tarce, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy odrobinę cukru, soli i śmietanę. Mieszamy.



środa, 14 sierpnia 2013

RZECZ O MOJEJ LODÓWCE ...

Dziś będzie post o mojej lodówce, ale .... nie o jej zawartości, żebyście nie powiedzieli, że... ja wciąż ... tylko o jedzeniu :-) Będzie o lodówce na zewnątrz. Od kilku lat zbieram magnesy, takie właśnie do przypięcia na lodówkę. Zebrała się już tego spora kolekcja, ale jeśli widzę kolejny "fajny okaz" nie mogę się oprzeć, aby nie zrobić sobie ... chwili przyjemności. Uwielbiam patrzeć na nie, bo każdy z nich jest maleńkim wspomnieniem przeżytych chwil ... każdy z nich coś lub  kogoś ... mi przypomina


Np. odwiedzone miejsca ...



Z niektórych można wyczytać co lubię ... i do czego mam słabość ...




są i takie o bardziej refleksyjnej treści ...



o... proszę i zdjęcie... sąsiada się zaplątało !


a to już coś dokładnie o mnie :-)














Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF