Szukaj na blogu

niedziela, 24 listopada 2013

KARKÓWKA Z GRZYBAMI W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

Z każdego pobytu w PL przywożę sobie jakiś fajny przepis. 
Ostatnim razem dostałam przepis na pyszną karkówkę. Z grzybami robiłam już niejednokrotnie, ale nigdy w słodko-kwaśnej pomidorowej zalewie. 
Przepis lekko zmodyfikowałam, dorzuciłam pieczarki i trochę zmieniłam proporcje zalewy. 
Karkówka wyszła pyszna, mięciuteńka ... spokojnie można ją jeść z samym chlebem, ale, że u mnie obiad bez ziemniaków jest obiadem straconym ... była więc z ziemniakami 😉


Składniki:
1,5 kg karkówki
przyprawa do karkówki
majeranek
ostra papryka
2 cebule
suszone grzyby
150 g pieczarek
olej
Na zalewę:
3 łyżki magi,
3 łyżek octu winnego,
4 łyżki koncentratu pomidorowego ,
7-8 łyżek wody (ja dodaję wodę od moczenia grzybów),
2 łyżeczki cukru
1 łyżka pikantnego ketchupu

Wykonanie:

Suszone grzyby namoczyć. Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie plasterki. Karkówkę pokroić w plastry ok.1cm, posypać przyprawami  i odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce (można na całą noc). Następnie obtoczyć plastry w mące i obsmażyć krótko na patelni z obu stron.
Mięso układać w żaroodpornym naczyniu. Na każdą warstwę położyć krążki surowej cebuli,suszone grzyby i plasterki pieczarek. 




Warstwy  układać do wyczerpania składników.   
Następnie zalać wszystko zalewą.
Piec w piekarniku ok. 1godz 15 min temp 180 stopni.


Efekt końcowy - z dodatkiem ziemniaków:



i wersja z makaronem :))








sobota, 23 listopada 2013

MINI GALARETKI DROBIOWE

Galareta drobiowa to smaczny pomysł na wykorzystanie gotowanego mięsa  i warzyw, które było bazą do zupy czy  rosołu. Można również specjalnie ugotować 2-3 udka (mięso z udek kurczaka nie jest tak suche jak z piersi), kilka warzyw i nie licząc zastygania galarety - w krótkim czasie mieć smaczną przekąskę.
Smaczne, zdrowe i niskokaloryczne 😊



Składniki:
  •       3  udka kurczaka 
  •       2  marchewki
  •       kawałek selera 
  •       1 pietruszka
  •       kawałek pora
  •       sól
  •       pieprz
  •       6 łyżeczek (płaskich) żelatyny
  •       kilka ziaren ziela angielskiego
  •       2 liście laurowe
  •       3 jajka
  •       mała puszeczka drobnego groszku
  •       natka pietruszki
  •       czerwona papryka konserwowa
  •       3l wody

Wykonanie:

W garnku zagotowujemy udka, uprzednio umyte wraz z obranymi warzywkami: marchewką, pietruszką, selerem, porą. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i sól. Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw i mięsa. Po ugotowaniu wyjmujemy z bulionu udka i warzywa, bulion przecedzamy i do gorącego dodajemy żelatynę. Zagotowujemy (ale nie gotujemy) mieszając i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Mięso obieramy, kroimy w drobną kostkę, podobnie marchew i pietruszkę. Groszek odcedzamy, ugotowane na twardo jajka kroimy na plasterki, paprykę konserwową w kostkę. W pojemniczkach układamy na spodzie wg uznania:np. jajko,groszek - zalewamy odrobiną bulionu i czekamy aż pierwsza warstwa zastygnie. Następnie układamy mięsko i pozostałe składniki galarety zalewając pojemniki do końca galaretą. 
Taką galaretę możemy wg uznania sporządzać albo w jednym dużym naczyniu albo (ja zazwyczaj tak robię) w mniejszych pojemniczkach np. po jogurcie.






KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM


Proste, kruche ciasto przełożone warstwą prażonych jabłek i śmietankowym budyniem. Bardzo smaczna kombinacja smakowa ... polecam! 😊



Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka maki krupczatki
  • 2 jajka
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 200 g margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
  • 3/4 l. mleka
  • 2 budynie śmietankowe  z cukrem
Ponadto
słoik prażonych jabłek (ok.700ml)

Wykonanie:
Z podanych na ciasto składników zagnieść jednolite ciasto. Następnie podzielić je na dwie części. Włożyć do lodówki, w tym czasie przygotować budyń wg opisu na opakowaniu, z tym, że zamiast 1l mleka użyłam 3/4l.
Blaszkę o wymiarach (22 x 40 cm) wysmarować tłuszczem.  Na spód blachy wyłożyć jedną część ciasta, nakuć widelcem, na to wyłożyć prażone jabłka, wyrównać. Na jabłka wylać budyń (może być ciepły) chwilkę odczekać, by lekko odparował i wyłożyć na górę pozostałą część ciasta. Można ją sobie rozwałkować na stolnicy i na wałku przenieść ciasto.
Piec około 50 minut w 190  st. C.  Dobrze wystudzić, najlepiej w lodówce. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. 



czwartek, 21 listopada 2013

KALAFIOROWA. Z ZIEMNIAKAMI I LEKKIMI PULPECIKAMI

Zupa kalafiorowa to chyba obok pomidorowej i ogórkowej jedna z najbardziej "polskich" zup😎
Zna ją każde dziecko i większość z nas lubi. Nie wymaga długiego gotowania, więc jest mało kłopotliwa w przyrządzaniu. To jedna z nielicznych zup, której nie gotuję na mięsie. No ewentualnie na jakimś  drobiowym. Czasami  też serwuję ją z  lekkimi mięsnymi pulpecikami, które sprawiają, że zupa staje się bardzo treściwa. Zawsze też dodaję do niej śmietanę, która podkreśla słodycz kalafiora i sprawia, że zupa staje się aksamitna w smaku ... 



Składniki:
  • 1 średni kalafior
  • 3 marchewki
  • łodyga selera naciowego
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 ziemniaki
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • śmietana 18%
  • natka lub koperek
Na pulpety:
  • 250 g mięsa mielonego (u mnie udziec z indyka i szynka)
  • 1 jajko
  • trochę kaszy manny
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
Wykonanie:

Mięso mielimy, dodajemy do niego jajko, kaszę manną, sól, pieprz, majeranek i wyrabiamy na gładką masę. Mokrą dłonią formujemy niewielkie pulpeciki i wrzucamy na gotującą się osoloną wodę wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i  pokrojonymi w kostkę warzywami (oprócz ziemniaków). Gotujemy ok 10 minut, po czym dodajemy dokładnie umyty i pokrojony na różyczki kalafior oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotujemy do miękkości warzyw i pulpetów - ok 30 minut na małym ogniu.  Na koniec doprawiamy do smaku i dodajemy słodką 18% śmietanę. Oczywiście jeśli ktoś nie liczy kalorii, może dodać śmietanę 30% - zupa będzie jeszcze bardziej delikatna i śmietanowa.  Całość posypujemy sporą ilością zielonej natki lub koperku.  







środa, 20 listopada 2013

WOŁOWY GULASZ Z KLOPSIKAMI Z ANGIELSKICH KIEŁBASEK ŚNIADANIOWYCH

Gulasz robię dość często, więc staram się, aby za każdym razem był on trochę inny w smaku. Tym razem pokombinowałam całkowicie:)
Był piękny kawałek wołowiny, były angielskie białe kiełbaski (kupione w zupełnie innym celu) i powstał przepyszny, oryginalny gulasz, o pięknej ciemnej barwie i bardzo fajnym smaku.
 Gęsty - oprócz mięsa zawiera marchewkę, cebulę i pieczarki, a pomiędzy dużymi kawałkami wołowiny plątają się malutkie klopsiki. 
Do tego obowiązkowo kasza (akurat nie miałam gryczanej, więc padło na jęczmienną) i obiad gotowy!




Składniki:
  • 1kg wołowiny
  • 6 angielskich białych śniadaniowych kiełbasek
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 25dkg pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • słodka papryka
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • natka pietruszki

Wykonanie:

Wołowinę kroimy w duże kawałki, obsypujemy przyprawami, wkładamy na miseczkę i chowamy do lodówki na ok 1h. W tym czasie z kiełbasek wyciskamy masę, formując klopsiki wielkości orzecha włoskiego.Na sklarowanym maśle rumienimy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone w plasterki marchewki. Do zrumienionej cebuli przekładamy mięso,zwiększamy ogień i przysmażamy je ze wszystkich stron. Powinno pięknie się przyrumienić i puścić ciemno brązowy sosik. Po chwili dokładamy do mięsa klopsiki i całość smażymy jeszcze ok 10 minut. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, słodką paprykę, sól i podlewamy przegotowaną wodą, tak aby zakryła nam mięso. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok 1.5h (czas gotowania zależy od gatunku naszej wołowiny). Pieczarki kroimy w plasterki dorzucamy do mięsa. Od czasu do czasu mieszamy, aby uniknąć przypalenia gulaszu. Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę przecieru pomidorowego oraz doprawiamy do smaku. 


Podajemy obowiązkowo z kaszą i buraczkami albo ogórkiem kiszonym.




wtorek, 19 listopada 2013

TRUSKAWKOWA KLASYKA CZYLI TRUSKAWKOWY DESER

Smaczne, lekkie i orzeźwiające :-)
 czyli to, co tygrysy lubią najbardziej :-)






Składniki:
  • 400 g świeżych truskawek
  • 10 g żelatyny
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 5 łyżek cukru

Wykonanie:

Truskawki myjemy, obieramy, 4-5 sztuk odkładamy do dekoracji. Kroimy na kawałki i miksujemy w blenderze, następnie dodajemy cukier i miksujemy tak długo, aż cukier nie będzie wyczuwalny. Równie dobrze możemy cukier zastąpić cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku, lekko studzimy i mieszamy z truskawkowym musem.  Śmietanę ubijamy na sztywno i mieszamy z truskawkami. Nakładamy do pucharków  i wkładamy do lodówki na ok 1h. Przed podaniem dekorujemy pozostawionymi truskawkami i ewentualnie kleksem śmietany. Smacznego!


poniedziałek, 18 listopada 2013

SAŁATKA Z PIEROŻKAMI RAVIOLI

Bardzo lubię ravioli i mogę je spożywać pod wszelaka postacią.
Tym razem ravioli z mięsem i boczkiem wylądowały w mojej sałatce. Było mniej tradycyjnie, ale baaardzo smacznie. 



Składniki:
  • opakowanie pierożków ravioli (moje z mięsem i boczkiem)
  • 1 ogórek zielony
  • 150 g szynki drobiowej
  • 150 g sera żółtego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek
  • trochę majonezu

Wykonanie:

Ravioli gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Studzimy. Ogórka obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę. Ser, szynkę i paprykę kroimy na drobne paseczki. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. W dużej misce łączmy wszystkie składniki, solimy, pieprzymy do smaku, dodajemy  majonez wg (ilość wg naszych upodobań smakowych) oraz szczypiorem. Dokładnie mieszamy i chłodzimy w lodówce co najmniej 2h.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF