Szukaj na blogu

poniedziałek, 12 sierpnia 2013

LEMON CAKE CZYLI ANGIELSKIE CIASTO CYTRYNOWE

Angielskie ciasta są zazwyczaj bardzo proste: czy to maślane, czy czekoladowe, czy też cytrynowe. W przeciwieństwie do naszych ciast, które składają się ... czasami z wieeelu warstw.
Jednak mniej - nie znaczy gorzej 😉
Lemon Cake jest prosty i pyszny. 
Bez owoców, kruszonki, ale  za to wilgotne, pachnące prawdziwym masłem,  skórką cytrynową 🍋 ... cóż chcieć więcej?!




Składniki: (jesli foremka jest duża - podwoić)

  • 170 g miękkiego masła 
  • 170 g cukru pudru
  • 170 g mąki pszennej 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  •  2  jajka
  • skórka starta z 2 sparzonych cytryn

Wykonanie:

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy kolejno całe jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę otartą z cytryn. Ubijamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Blachę (u mnie forma tzw. keksówka - 18cm dł) lub tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Ciasto wlewamy do formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st i pieczemy ok 35-40 min (do suchego patyczka)










Witamy Royal Baby Boy - Kuchnią Brytyjską

11 komentarzy:

  1. Kusi bardzo, będę musiała wypróbować!

    Jak dużą formę użyłaś na tą ilość ciasta?


    Dziękuję za udział w akcji! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cała przyjemność po mojej stronie :-)Piekłam w "keksówce" czyli podłużnej foremce o wymiarach 12 x 26cm. Ciasto pycha polecam, zresztą jak większość ciast maślanych na jogurcie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowicie wygląda to ciasto-zapisuję sobie.
    Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miło mi, polecam bo jest bardzo smaczne. Pozdrawiam :-)

      Usuń
  4. mam zamiar zrobić to ciasto.. ale mam pytanie czy cytrynę należy zetrzeć na grubych oczkach ( na takie wiórki) czy na małych ( taka ciapka) ? Przepraszam jeśli pytanie jest dziwne ale wiórki wydajaą mi się zbyt duże do ciasta a z "ciapki" wychodzi bardzo mała ilość i gorzej się trze.. z góry dziękuję za odp ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cytrynę ścieramy na tych zupełnie najmniejszych oczkach. Z 2 cytryn nie jest tej skórki zbyt wiele (po starciu wyskrobuję ją jeszcze dokładnie z tarki), ale skórka jest bardzo aromatyczna i wg mnie taka ilość starcza zupełnie. Jeśli lubisz mocno cytrynowe i aromatyczne ciasta - dodaj kilka kropli aromatu cytrynowego :) Pozdrawiam.

      Usuń
  5. Jak to odmierzać - wagą aptekarską?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm...pytanie jak dla mnie bardzo dziwne. Odmierzyć wagą lub miarką kuchenną ... Nie używasz? Prowadzenie bloga zobowiązuje do podawania dość ścisłych przepisów. Bądź co bądź ktoś z tych przepisów korzysta :))

      Usuń
    2. Może dla mnie dlatego dziwne, bo jestem przyzwyczajona do 150 g. Zrobię go na niedzielę!

      Usuń
  6. A ja mam inne pytanie. Zastanawiam się nad upieczeniem tego ciasta w formie blatów do tortu. Ma szansę się sprawdzić? Nie wiem jak smakuje i jaka jest konsystencja stąd moje pytanie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Ciasto piekłam uuuu ... 6 lat temu, więc bardzo dawno. Dlatego usiłuję przywołać jego smak, aby Tobie odpowiedzieć 😉 Nie wiem jakiego typu miałby to być tort, tzn np z jakim kremem? Bo jednak ciasto ma konsystencję babki, jest wilgotne ale bardziej zbite niż nasz klasyczny biszkopt. Ale na Twoim miejscy bym spróbowała. Najwyżej zjecie tort a'la babka 😎

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF