Angielskie ciasta są zazwyczaj bardzo proste: czy to maślane, czy czekoladowe, czy też cytrynowe. W przeciwieństwie do naszych ciast, które składają się ... czasami z wieeelu warstw.
Jednak mniej - nie znaczy gorzej 😉
Lemon Cake jest prosty i pyszny.
Bez owoców, kruszonki, ale za to wilgotne, pachnące prawdziwym masłem, skórką cytrynową 🍋 ... cóż chcieć więcej?!
Jednak mniej - nie znaczy gorzej 😉
Lemon Cake jest prosty i pyszny.
Bez owoców, kruszonki, ale za to wilgotne, pachnące prawdziwym masłem, skórką cytrynową 🍋 ... cóż chcieć więcej?!
Składniki: (jesli foremka jest duża - podwoić)
- 170 g miękkiego masła
- 170 g cukru pudru
- 170 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- skórka starta z 2 sparzonych cytryn
Wykonanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy kolejno całe jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę otartą z cytryn. Ubijamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Blachę (u mnie forma tzw. keksówka - 18cm dł) lub tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Ciasto wlewamy do formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st i pieczemy ok 35-40 min (do suchego patyczka)
Kusi bardzo, będę musiała wypróbować!
OdpowiedzUsuńJak dużą formę użyłaś na tą ilość ciasta?
Dziękuję za udział w akcji! :)
Cała przyjemność po mojej stronie :-)Piekłam w "keksówce" czyli podłużnej foremce o wymiarach 12 x 26cm. Ciasto pycha polecam, zresztą jak większość ciast maślanych na jogurcie.
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda to ciasto-zapisuję sobie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!!!
miło mi, polecam bo jest bardzo smaczne. Pozdrawiam :-)
Usuńmam zamiar zrobić to ciasto.. ale mam pytanie czy cytrynę należy zetrzeć na grubych oczkach ( na takie wiórki) czy na małych ( taka ciapka) ? Przepraszam jeśli pytanie jest dziwne ale wiórki wydajaą mi się zbyt duże do ciasta a z "ciapki" wychodzi bardzo mała ilość i gorzej się trze.. z góry dziękuję za odp ;)
OdpowiedzUsuńCytrynę ścieramy na tych zupełnie najmniejszych oczkach. Z 2 cytryn nie jest tej skórki zbyt wiele (po starciu wyskrobuję ją jeszcze dokładnie z tarki), ale skórka jest bardzo aromatyczna i wg mnie taka ilość starcza zupełnie. Jeśli lubisz mocno cytrynowe i aromatyczne ciasta - dodaj kilka kropli aromatu cytrynowego :) Pozdrawiam.
UsuńJak to odmierzać - wagą aptekarską?
OdpowiedzUsuńHmm...pytanie jak dla mnie bardzo dziwne. Odmierzyć wagą lub miarką kuchenną ... Nie używasz? Prowadzenie bloga zobowiązuje do podawania dość ścisłych przepisów. Bądź co bądź ktoś z tych przepisów korzysta :))
UsuńMoże dla mnie dlatego dziwne, bo jestem przyzwyczajona do 150 g. Zrobię go na niedzielę!
UsuńA ja mam inne pytanie. Zastanawiam się nad upieczeniem tego ciasta w formie blatów do tortu. Ma szansę się sprawdzić? Nie wiem jak smakuje i jaka jest konsystencja stąd moje pytanie
OdpowiedzUsuńWitam. Ciasto piekłam uuuu ... 6 lat temu, więc bardzo dawno. Dlatego usiłuję przywołać jego smak, aby Tobie odpowiedzieć 😉 Nie wiem jakiego typu miałby to być tort, tzn np z jakim kremem? Bo jednak ciasto ma konsystencję babki, jest wilgotne ale bardziej zbite niż nasz klasyczny biszkopt. Ale na Twoim miejscy bym spróbowała. Najwyżej zjecie tort a'la babka 😎
Usuń