Tak mnie ostatnio naszło na sosik boloński z mielonym mięsem, ale podany z łazankami, a nie klasycznym makaronem spaghetti 😊
Oj jakie wyszło pyszne!
Jeśli zwolennicy klasyki mnie nie powieszą, to śmiem twierdzić, że łazanki bolognese są jeszcze smaczniejsze niż spaghetti bolognese.
Ale o tym, najlepiej ... przekonać się osobiście 😉
- ok 300 g mięsa mielonego (u mnie mielona karkówka)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- pomidory w sosie własnym lub pomidorowa passata
- pół szklanki bulionu
- sól
- pieprz
- bazylia
- oregano
- papryka słodka i ostra
- olej
- koperek
dodatkowo:
ugotowany makaron typu łazanki.
Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz startą na najmniejszych oczkach tarki marchewkę. Całość dusimy chwilę, po czym dodajemy mielone mięso. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawami i dusimy wszystko około 20 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki (ja wcześniej je blenduję na pulpę) albo pomidorową passatę. Dusimy chwilę całość, ew. doprawiamy jeszcze do smaku.