wtorek, 30 lipca 2013

SANGRIA - WYRÓB DOMOWY

Sangria kojarzy mi się zawsze z latem... urlopem, plażą... przystojnymi Hiszpanami (pięknymi Hiszpankami również), słońcem czyli ze wszystkim tym, co miłe i przyjemne. Bo taka właśnie jest Sangria.
 Pyszna i niepozorna... potrafi ... zawrócić w głowie, oj potrafi! 
Wspominając urlop w Hiszpanii postanowiłam zrobić sobie namiastkę tego pysznego trunku.



Składniki:

  • butelka słodkiego czerwonego wina (ja miałam poziomkowe)
  • szklanka czerwonego półsłodkiego wina 
  • woda mineralna lekko gazowana
  • owoce (pomarańcze, brzoskwinie, arbuz, kiwi lub inne dostępne)
  • lód




Wykonanie:

Jest dziecinnie proste. Owoce dokładnie myjemy, obieramy ze skórki kroimy w plasterki.Wrzucamy do dzbanka, zalewamy winem i wstawiamy do lodówki na ok 1h. Po wyjęciu uzupełniamy niewielką ilością wody mineralnej i wrzucamy kilka kostek lodu.





LECZO Z KISZONĄ KAPUSTĄ

Leczo z kiszoną kapustą to mój nowatorski pomysł na danie jednogarnkowe z tego co lubię najbardziej: karkówki, kapusty kiszonej, papryki i czerwonej fasoli. 
Smaczne, pożywne, trochę odbiegające od standardów....danie zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Polecam!

A potrzebujemy:
  • 1/2 kg karkówki
  • 1 paprykę czerwoną
  • 1 paprykę żółtą
  • 400g kapusty kiszonej
  • 1 cebulę
  • 200g pieczarek
  • puszkę czerwonej fasoli
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • przyprawę do leczo
  • przyprawę do karkówki
  • puszkę krojonych pomidorów w sosie własnym lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia mięsa
  • koperek
  • sól
  • ostrą paprykę




Wykonanie:

Karkówkę kroimy na plastry, lekko rozbijamy, posypujemy przyprawą do karkówki, wstawiamy do lodówki na ok 1h. Kapuste kiszoną szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości, po ugotowaniu odcedzamy. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę kroimy w kostkę. Karkówkę smażymy na oleju z każdej strony ok 5 minut, po czym przekładamy do odcedzonej kapusty. Na oleju po karkówce podsmażamy pieczarki, pokrojoną cebulę oraz paprykę. Całość przekładamy do garnka z kapusta i karkówką. Mieszamy, dodajemy przyprawę do leczo, ostrą paprykę, pomidory w sosie własnym i gotujemy na małym ogniu ok 10 minut. Na koniec dodajemy czerwoną fasolę, posypujemy koperkiem, zjadamy ze świeżym pieczywem.... Smacznego!



poniedziałek, 29 lipca 2013

NALEŚNIKI Z POWIDŁAMI

Naleśniki to chyba najprostszy i najszybszy pomysł na obiad. 
Przepisów na naleśniki są tysiące, pewnie każda pani domu ma swój niezawodny. Ja nie trzymam się bardzo dokładnie gramatury, gdyż wszystko zależy od gatunku użytej mąki. 
Czasem wystarcza mi szklanka mleka, a czasami muszę dodać jeszcze odrobinę. Naleśniki jem najchętniej ... posypane tylko cukrem :-) Dopuszczam jeszcze serek waniliowy i zwykłe, śliwkowe powidła. Nie przepadam za dodatkiem czekolady, śmietany i innych bajerów :-)
Obowiązkowo do tego kawa zbożowa z mlekiem....
W każdym razie mój przepis podstawowy jest następujący:


Składniki:

  • 2 szkl mąki
  • 1 szkl  mleka
  • 1 szkl przegotowanej wody
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru (pomijamy cukier jeśli naleśniki nie będą na słodko)
  • 2 jajka
  • olej do smażenia




Wykonanie:

Jaja, cukier, sól miksujemy  mikserem lub ubijamy ręcznie, jak kto woli. Podajemy kolejno mąkę, mleko, wodę i miksujemy całość do uzyskania gładkiej masy, bez grudek. Odstawiamy cisto na ok 30 minut, po czym smażymy na oleju z każdej strony na złoty kolor. Należy pamiętać, aby patelnia była mocno rozgrzana, a ilość oleju minimalna. ja delikatnie przyrumieniam naleśniki, ponieważ nie lubię takich całkowicie białych - ale czas smażenia, podobnie jak grubość naleśników to już indywidualne upodobania każdego z nas.





niedziela, 28 lipca 2013

TOSTY Z PATELNI

Tosty z patelni - to określenie, które wiele lat temu   jako mały chłopiec wymyślił mój syn, nazywając tak kromki chleba obtoczone w jajku, posypane różnymi dodatkami i smażone na patelni. I kilka dni temu nastąpił powrót do dzieciństwa. Mamo, może zrobisz tosty z patelni? - usłyszałam... 😎 
Nie minęło 20 minut jak dwa talerze gorących kanapek stały na stole.
 Może... tak nie do końca zdrowe, nie całkiem niskokaloryczne, ale co tam! Wszystkim czasem należy się taki "Dzień Dziecka" prawda? 




Składniki:
  • kilka kromek chleba (może być z poprzedniego dnia) lub bułki (też najlepiej "od wczoraj")
  • jajka
  • szynka
  • pomidor
  • ser żółty lub ser tostowy w plasterkach
  • pieprz, sól
  • olej do smażenia
Wykonanie:

Jajka rozkłócamy w miseczce, solimy, pieprzymy. Szynkę i pomidora kroimy w drobną kostkę. Kromki chleba obtaczamy w jajku i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Lekko podsmażamy z jednej strony, odwracamy na drugą stronę i teraz na stronę podsmażoną kładziemy szynkę, pomidor lub inne dodatki, lekko solimy, pieprzymy i przykrywamy startym na oczkach serem lub serem tostowym w plasterkach. Patelnię przykrywamy, aby ser ładnie się roztopił i całość smażymy ok 3-4 minuty na małym ogniu.



Bo czasem smak tkwi w prostocie ...

piątek, 26 lipca 2013

DOMOWE PALUCHY RYBNE

Kilka razy robiłam już klopsiki i pulpeciki rybne - wykorzystując zawsze surową rybę. Dziś po raz pierwszy zrobiłam z ugotowanej ryby i wyszły rewelacyjnie. 
Bardzo delikatny smak ryby, wzbogacony o przesmażoną cebulkę i warzywa. Zestawienie to na pewno na stałe zagości w mojej kuchni a przepis polecam wszystkim miłośnikom ryb. 
Fajne danie obiadowe w zestawieniu z sosem śmietanowym i surówką z kiszonej kapusty (przepis TUTAJ)  albo jako przekąska na zimno.



Składniki:
  • 1 kg fileta z dorsza (ja miałam mrożony)
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • łodyga selera naciowego
  • biała część pora
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • kajzerka
  • 1 cebula
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • koperek
  • natka pietruszki
  • przyprawa do ryb 
  • sól
  • pieprz
  • śmietana ukwaszona 18%
  • łyżka mąki (do zagęszczenia sosu)
  • olej do smażenia



Wykonanie:

W dużym garnku zagotowujemy wodę z pokrojonymi na kawałki warzywami, zielem angielskim i liściem laurowym. Wrzucamy pokrojoną na kawałki rybę, solimy i gotujemy na małym ogniu ok 20 min. Następnie odcedzamy rybę i warzywa, studzimy. Bulion zostawiamy na sos. Na maśle przesmażamy pokrojoną w kostkę dużą cebulę. Studzimy. Kajzerkę namaczamy w mleku (ew.w wodzie) - odciskamy. W maszynce do mielenia mięsa mielimy ugotowaną rybę, przesmażoną cebulkę i ugotowane wraz z rybą warzywka: seler, pietruszkę i 2 marchewki. Trzecią marchewkę kroimy w kostkę i dorzucamy do bulionu z którego powstanie sos. Do zmielonej wraz z warzywami ryby wbijamy 2 jajka, dosypujemy przyprawę do ryb, ew. odrobinę soli i pieprzu oraz posiekany koperek. Formujemy podłużne paluchy i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na oleju z każdej strony na złoty kolor.
Nasz bulion zagotowujemy, zaciągamy łyżką mąki rozrobionej z wodą (lub zimnym bulionem), dodajemy ukwaszoną śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dorzucamy do sosu sporą ilość posiekanej natki pietruszki. Sos i paluchy podajemy z ryżem lub ziemniakami z wody. Smacznego!



środa, 24 lipca 2013

TRUSKAWKOWE SZALEŃSTWO

Składniki:

  • truskawki
  • kawałek arbuza
  • odrobina syropu truskawkowego
  • woda gazowana
  • czysta wódka
  • lód


Wykonanie:

Truskawki i arbuza kroimy na kawałki, miksujemy blenderem. Dolewamy odrobinę syropu truskawkowego, kieliszek czystej wódki. Miksujemy całość, dolewamy odrobinę wody gazowanej. Przelewamy do szklanek, dorzucamy kostki lodu ... wypijamy w miłym towarzystwie :)



Oczywiście równie pyszna jest wersja bezalkoholowa :-)


poniedziałek, 22 lipca 2013

KOTLECIKI ZIEMNIACZANE

Zamiast tradycyjnych ziemniaków do obiadu, możemy zrobić kotleciki ziemniaczane. Tanie, szybkie i proste 😉
Super smakują z sosem pieczarkowym albo pomidorowym, ale tez spokojnie można jeść je na zimno w zestawieniu z ketchupem albo po prostu z ogórkiem kiszonym 😊


Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1  jajko
  • mąka
  • sól i pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor na oleju. Ziemniaki gotujemy lub wykorzystujemy pozostałe z poprzedniego dnia, mielimy w maszynce do mięsa,przepuszczamy przez praskę lub tłuczemy  zwykłym tłuczkiem do ziemniaków. Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy cebulkę,jajko,przyprawy. Całość mieszamy. Dodajemy mąkę. Niektórzy dodają na 1kg ziemniaków 3 łyżki, inni 2 szklanki. Dużo zależy od gatunków naszych ziemniaków. Musimy obserwować jakie jest ciasto, i jeśli będzie zbyt rzadkie, dokładamy mąkę. Ja nie dokładałam jej dużo, chciałam, żeby kotleciki miały wyraźnie ziemniaczany a nie mączny smak. Możemy ułatwić sobie nieco ich formowania, zwilżając obie dłonie w wodzie a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na zloty kolor.



i wersja obiadowa z gołąbkami i pikantnym sosem pomidorowym.



niedziela, 21 lipca 2013

KALAFIOROWA Z LANYMI KLUSKAMI

Pyszna wiosenno-letnia zupa z młodym kalafiorem w roli głównej. Podkreśleniem jej lekkości są delikatne lane kluski zamiast tradycyjnego makaronu czy ziemniaków.
Polecam!


Składniki:
  • 1/2 kg skrzydełek
  • 1 mały kalafior
  • 2 młode marchewki
  • kawałek selera
  • łodyga selera naciowego
  • świeży koperek
  • śmietana 18%
  • sól
  • ziele angielskie
  • liść laurowy


na lane kluski:

  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta soli

Wykonanie:


 Skrzydełka zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok 15 min, po czym dorzucamy warzywa: marchewkę, seler, seler naciowy i kalafior podzielony na różyczki. Solimy i gotujemy do miękkości warzyw. Kiedy warzywa są już miękkie wyjmujemy je, kroimy w kostkę, wrzucamy ponownie do zupy, skrzydełka wyjmujemy, obieramy z mięsa, które również dorzucamy do zupy. Oczywiście warzywa można najpierw pokroić i  gotować już pokrojone, jednak ja zawsze dodaję warzywa do wszelkich zup w całości i kroję dopiero po ugotowaniu - bo tak jest mi wygodniej.
W kubku mieszamy jajka z mąką i szczyptą soli, aż wszystko się połączy i powstanie lśniące ciasto. Z zupy odlewamy część płynu do osobnego garnka (bez warzyw), doprowadzamy do wrzenia i cienką strużką wylewamy nasze ciasto na gotujący się wywar. Gotujemy ok 2-3 minuty, po czym przelewamy całość do naszej zupy. Zabielamy śmietaną i posypujemy dużą ilością koperku.




sobota, 20 lipca 2013

KRUSZON

Kruszon to nic innego jak lekki alkoholowy napój wytwarzany w oryginale z białego wina (lub szampana) cukru i pomarańczy, z dodatkiem różnego rodzaju owoców owoców, wody sodowej i lodu.
 Oczywiście od wersji oryginalnej są odstępstwa - jak ze wszystkimi przepisami bywa 😊
Tak więc, i u mnie oryginalny przepis na kruszon uległ delikatnej modyfikacji. Ale i tak wyszedł pyszny! 
Polecam na spotkanie ze znajomymi, albo ... babski sabat 😉





Składniki:
  • wino białe (musujące lub nie)
  • nektar pomarańczowy
  • owoce: u mnie: arbuz, truskawki, nektarynki, pomarańcze, limonka
  • lód
  • mięta
  • woda gazowana
  • kilka kropli grenadiny



Wykonanie:

W wysokim dzbanku układamy kostki arbuza, nektarynki, plasterki limonki i pomarańczy, połówki dojrzałych truskawek i lód. Zalewamy całość białym winem, uzupełniamy sokiem pomarańczowym i odrobiną wody gazowanej. Wierzch dekorujemy świeżą miętą. Dodatkowo chodzimy w lodówce. Na upalne dni - rewelacja!



JABŁECZNIK BEZ PIECZENIA

Szybkie ciasto bez pieczenia. 
Nie wymaga dużego nakładu pracy, 
skomplikowanych składników ani specjalnych umiejętności kulinarnych bo... zawsze wychodzi :))



Składniki:
  • 1 litrowy słoik prażonych jabłek
  • 1 galaretka dowolna (ja użyłam brzoskwiniowej)
  • 1 galaretka morelowa (na wierzch)
  •  puszka moreli
  •  herbatniki lub biszkopty
Wykonanie:

Prażone jabłka przekładamy do garnuszka, podgrzewamy aż będą gorące. Do gorących jabłek wsypujemy galaretkę (proszek). Całość dokładnie mieszamy i studzimy.
Na dnie formy (ja użyłam keksówki) układamy herbatniki, a następnie jabłka wymieszane z galaretką. Na wierzch układamy morele.




Odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Następnie przygotowujemy galaretkę morelową w trochę mniejszej ilości wody niż przewidziano na opakowaniu. Kiedy przestygnie i zacznie lekko tężeć wylać ją na masę jabłkową. 





Schłodzić w lodówce - do całkowitego stężenia.



środa, 17 lipca 2013

ZAPIEKANKA Z RYŻU I MIĘSA MIELONEGO

Przepisów na zapiekanki są tysiące! 
Większość z nich robiona jest z makaronem + dodatkowe składniki.
Większość ma też umieszczane składniki w kolejności - warstwowo, ja postanowiłam pokombinować dziś z ryżem , a  wszystkie składniki wymieszać wcześniej, doprawić i wtedy zapiec. 
Wyszło bardzo smacznie 😊  powiem nieskromnie....


Składniki:
  • 400g  mięsa mielonego
  •  2 woreczki ryżu
  •  kartonik pomidorów (lub puszka) krojonych bez skóry
  • 300g pieczarek
  •  ser żółty bądź mozzarella 
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  •  majeranek, bazylia, oregano, sól, pieprz
  •  olej do podsmażenia

Wykonanie:

Ugotować ryż w lekko osolonej wodzie. Przestudzić. Na oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać mięso mielone - posolić, popieprzyć, a gdy już będzie usmażone doprawić majerankiem, oregano, i bazylią. Do podsmażonego mięsa dorzucić pokrojone w kostkę pieczarki. Jeszcze chwilę smażyć, następnie dorzucić pomidory. Dokładnie wymieszać, dodać ugotowany wcześniej ryż, ew.doprawić do smaku (ja dodałam dodatkowo łyżkę pikantnego ketchupu). Przełożyć masę do naczynia do zapiekania.



Wyrównać, posypać na wierzchu startym serem.



Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 25min.





poniedziałek, 15 lipca 2013

MOJA PINA COLADA

Oryginalna Piña colada składa się z białego rumu, wymieszanego za pomocą shakera z sokiem ananasowym (najlepszy będzie sok ze świeżego ananasa zmiksowanego dokładnie w blenderze) oraz śmietanką kokosową, które nadają drinkowi charakterystycznego, tropikalnego charakteru.
Ja pominęłam w moim drinku śmietankę, co spowodowało, że stał się lżejszy:)

A użyłam:

  • białego rumu
  • soku ananasowego
  • odrobiny wody gazowanej
  • kawałków ananasa
  • kruszonego lodu   

                                                 


Wykonanie:

Rum mieszamy  z sokiem  ananasowym w shakerze. W wysokiej szklance układamy kawałki ananasa, pokruszony lód i wymieszany rum z sokiem. Ponieważ nie przepadam za zbyt słodkimi drinkami, całość uzupełniłam odrobiną wody gazowanej. Wyszło pyszne!





FILET Z INDYKA W SOSIE ŚMIETANOWYM

Mięso z indyka jest smaczne, zdrowe i niskokaloryczne. 
Trzeba obalić w końcu mit, że jest suche i niesmaczne...
 przecież tak naprawdę to wszystko zależy od tego, jak je przyrządzimy.
 A możliwości jest co niemiara!  😍
Tak więc starajmy się, aby to pyszne mięsko jak najczęściej gościło na naszych stołach 😗
U mnie dziś w pysznym sosiku śmietanowym ❤


Składniki:
  •  pierś z indyka
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • 4 łyżek jogurtu naturalnego (greckiego)
  • sól
  • pieprz
  • koperek lub natka
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • 1 marchewka
  • olej
Wykonanie:

Pierś z indyka kroimy w poprzek włókien na kawałki. Solimy i pieprzymy. Smażymy na małej ilości oleju z każdej strony tylko kilka minut, w celu zamknięcia porów. Podsmażone  mięso zalewamy bulionem, tak aby zakrył mięso; dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę 1 marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa.W szklance mieszamy 2 łyżki mąki z wodą i zaciągamy nasz sos. Następnie dodajemy śmietanę, jogurt naturalny i koperek lub natkę pietruszki. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Podajemy z ryżem lub kaszą kuskus.
Smacznego !




sobota, 13 lipca 2013

BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY Z FILETEM Z KURCZAKA



Sezon na młodą kapustę w pełni. 
Staram się wykorzystywać ją do potraw pod każdą postacią. Za kilka tygodni nie będzie już ani taka krucha, ani taka soczysta ani tak pięknie zielona....
Dziś kolejna odsłona bigosu.
Przepis podstawowy jest TUTAJ.
Dzisiejszy bigos wzbogaciłam tylko o 250 dkg pieczarek i dwie piersi z kurczaka pokrojone na duże kawałki. Jest przez to bardziej treściwszy i urozmaicony. A miłośnicy mięska... na pewno będą zadowoleni ze względu na obecność "cycków z kurczaka" 😊






















środa, 10 lipca 2013

DRINK Z ZIELONYM FRUGO

No comments :))))


Składniki:

  • 1 dojrzałe kiwi
  • kostki lodu
  • 50ml wódki
  • zielone frugo


Wykonanie:

Kiwi obierany, kroimy w kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w szklance do drinków wg kolejności podanej w składnikach. Wypijamy... ze smakiem :)))


a poniżej wersja z dodatkiem syropu z grenadiny






PULPECIKI Z INDYKA W SOSIE JARZYNOWYM

Bardzo lubię gotowane mięso. 
Zdecydowanie więcej niż smażone. Mało kiedy jadam gulasz, zrazy, smażone klopsy mielone.... robię dla moich chłopaków, a sama wcinam wtedy zazwyczaj jakąś zupę 😎 Inaczej jest z mięsem gotowanym. Smakuje mi... dobrze się po nim czuję, noo... nie wpominając o tym, że jest zdecydowanie zdrowsze! 
Dlatego staram się chociaż raz w tygodniu serwować gotowanego kurczaka lub indyka pod wszelaką postacią. Dziś w formie pulpecików z jarzynami. Dobór jarzyn jest oczywiście uzależniony od tego co lubimy,bo nie ma sensu gotować na siłę czegoś za czym nie przepadamy.
 Tak więc... dziś pulpeciki - w otoczeniu tego, co lubimy najbardziej . Zapraszam!


Składniki na pulpety:
  • 70 dkg piersi z indyka
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • 2 łyżki kaszy manny
Na sos:
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • kawałek selera naciowego
  • kawałek papryki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki groszku
  • śmietana 18%
  • natka pietruszki
  • łyżka mąki
  • bulion
Wykonanie:

Mielimy mięso z indyka. Dodajemy jajka, kaszkę manną, szczyptę mielonej papryki, szczyptę pieprzu i soli. Wyrabiamy mięso bardzo dokładnie .Formujemy pulpeciki, takie nie zbyt duże. Oprószamy mąką i smażymy na oleju na złoty kolor ze wszystkich stron.
W osobnych garnku na łyżce oleju (sklarowanego masła) podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, seler naciowy, kawałek czerwonej papryki oraz startą na małych oczkach marchewkę. Następnie podlewamy odrobiną bulionu, przekładamy z patelni nasze pulpeciki i całość gotujemy ok 20-25 min. Następnie zaciągamy sos mąką, dodajemy śmietanę, groszek i kukurydzę, doprawiamy całość solą i pieprzem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z ryżem lub kluseczkami. Smacznego!




poniedziałek, 8 lipca 2013

PROSTY DESER JOGURTOWY Z CZEREŚNIAMI

Lato zawitało do UK :) 
Niecodzienne to wydarzenie, żeby słoneczko świeciło 5 dni z rzędu, i podobno ma świecić kolejne 5! Jest 26 st. :) Ufff... sapiemy, wzychamy, pocimy się ale radość jest wielka bo tego słońca u nas jak na lekarstwo. 
W związku z tym ciepełkiem nie wyobrażam sobie "odpalać" piekarnika i dostarczać sobie (i domownikom) dodatkowej temperatury.
 Tak więc jeśli będę robiła jakiekolwiek słodkości, to jedynie takie nie wymagające użycia piekarnika.
Dziś lekki deserek z jogurtem i pysznymi wielkimi, czereśniami:)




Składniki:

  • jogurt grecki (lub jeśli nie lubimy inny smakowy)
  • granola
  • żurawina
  • czereśnie


Wymienione składniki przekładamy kolejno w pucharku. Schładzamy najmniej 1h w lodówce.


niedziela, 7 lipca 2013

TĘCZOWY DRINK Z FRUGO

Lubię lekkie, owocowe drinki, z dużą ilością lodu i orzeźwiającymi owocami w środku, dlatego ten z frugo jest moim ulubionym.
Po tym oficjalnym wstępie, nie pozostaje mi nic innego jak wznieść toast: 
No to frugo! 😎



Składniki:

  • 50 ml białej wódki
  • kostki lodu
  • plasterek limonki, cytryny i pomarańczy
  • żółte frugo
  • grenadina (syrop)

Wykonanie:

Owoce dokładnie szorujemy, wkładamy do miseczki i zalewamy w całości wrzątkiem na 5-10 minut. Następnie kroimy w cienki plasterki razem ze skórką. W szklance do drinków umieszczamy lód, po plasterku limonki, cytryny i pomarańczy, 50 ml czystej wódki - zalewamy całość żółtym frugo. Na koniec wlewamy cienkim strumieniem trochę syropu z grenadiny, który fajnie opada na dno.... teraz pozostaje nam tylko degustacja :))