Leczo z kiszoną kapustą to mój nowatorski pomysł na danie jednogarnkowe z tego co lubię najbardziej: karkówki, kapusty kiszonej, papryki i czerwonej fasoli.
Smaczne, pożywne, trochę odbiegające od standardów....danie zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Polecam!
A potrzebujemy:
- 1/2 kg karkówki
- 1 paprykę czerwoną
- 1 paprykę żółtą
- 400g kapusty kiszonej
- 1 cebulę
- 200g pieczarek
- puszkę czerwonej fasoli
- ziele angielskie
- liść laurowy
- przyprawę do leczo
- przyprawę do karkówki
- puszkę krojonych pomidorów w sosie własnym lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia mięsa
- koperek
- sól
- ostrą paprykę
Wykonanie:
Karkówkę kroimy na plastry, lekko rozbijamy, posypujemy przyprawą do karkówki, wstawiamy do lodówki na ok 1h. Kapuste kiszoną szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości, po ugotowaniu odcedzamy. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę kroimy w kostkę. Karkówkę smażymy na oleju z każdej strony ok 5 minut, po czym przekładamy do odcedzonej kapusty. Na oleju po karkówce podsmażamy pieczarki, pokrojoną cebulę oraz paprykę. Całość przekładamy do garnka z kapusta i karkówką. Mieszamy, dodajemy przyprawę do leczo, ostrą paprykę, pomidory w sosie własnym i gotujemy na małym ogniu ok 10 minut. Na koniec dodajemy czerwoną fasolę, posypujemy koperkiem, zjadamy ze świeżym pieczywem.... Smacznego!
Super! Zainspirowałam się Twoim przepisem i zrobiłam warzywne leczo, bez mięsa, akurat nie wszystkie składniki miałam ale z papryką, kapustą i fasolką jest przepyszne, do tego ziemniaki i obiad gotowy.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się przydał :-)) Pozdrawiam.
Usuń