środa, 10 lipca 2013

PULPECIKI Z INDYKA W SOSIE JARZYNOWYM

Bardzo lubię gotowane mięso. 
Zdecydowanie więcej niż smażone. Mało kiedy jadam gulasz, zrazy, smażone klopsy mielone.... robię dla moich chłopaków, a sama wcinam wtedy zazwyczaj jakąś zupę 😎 Inaczej jest z mięsem gotowanym. Smakuje mi... dobrze się po nim czuję, noo... nie wpominając o tym, że jest zdecydowanie zdrowsze! 
Dlatego staram się chociaż raz w tygodniu serwować gotowanego kurczaka lub indyka pod wszelaką postacią. Dziś w formie pulpecików z jarzynami. Dobór jarzyn jest oczywiście uzależniony od tego co lubimy,bo nie ma sensu gotować na siłę czegoś za czym nie przepadamy.
 Tak więc... dziś pulpeciki - w otoczeniu tego, co lubimy najbardziej . Zapraszam!


Składniki na pulpety:
  • 70 dkg piersi z indyka
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • 2 łyżki kaszy manny
Na sos:
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • kawałek selera naciowego
  • kawałek papryki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki groszku
  • śmietana 18%
  • natka pietruszki
  • łyżka mąki
  • bulion
Wykonanie:

Mielimy mięso z indyka. Dodajemy jajka, kaszkę manną, szczyptę mielonej papryki, szczyptę pieprzu i soli. Wyrabiamy mięso bardzo dokładnie .Formujemy pulpeciki, takie nie zbyt duże. Oprószamy mąką i smażymy na oleju na złoty kolor ze wszystkich stron.
W osobnych garnku na łyżce oleju (sklarowanego masła) podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, seler naciowy, kawałek czerwonej papryki oraz startą na małych oczkach marchewkę. Następnie podlewamy odrobiną bulionu, przekładamy z patelni nasze pulpeciki i całość gotujemy ok 20-25 min. Następnie zaciągamy sos mąką, dodajemy śmietanę, groszek i kukurydzę, doprawiamy całość solą i pieprzem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z ryżem lub kluseczkami. Smacznego!




2 komentarze: