poniedzia艂ek, 22 lipca 2013

KOTLECIKI ZIEMNIACZANE

Zamiast tradycyjnych ziemniak贸w do obiadu, mo偶emy zrobi膰 kotleciki ziemniaczane. Tanie, szybkie i proste 馃槈
Super smakuj膮 z sosem pieczarkowym albo pomidorowym, ale tez spokojnie mo偶na je艣膰 je na zimno w zestawieniu z ketchupem albo po prostu z og贸rkiem kiszonym 馃槉


Sk艂adniki:
  • 1 kg ziemniak贸w
  • 1  jajko
  • m膮ka
  • s贸l i pieprz
  • bu艂ka tarta
  • olej do sma偶enia


Wykonanie:

Cebul臋 kroimy w kostk臋 i podsma偶amy na z艂oty kolor na oleju. Ziemniaki gotujemy lub wykorzystujemy pozosta艂e z poprzedniego dnia, mielimy w maszynce do mi臋sa,przepuszczamy przez prask臋 lub t艂uczemy  zwyk艂ym t艂uczkiem do ziemniak贸w. Do tak przygotowanych ziemniak贸w dodajemy cebulk臋,jajko,przyprawy. Ca艂o艣膰 mieszamy. Dodajemy m膮k臋. Niekt贸rzy dodaj膮 na 1kg ziemniak贸w 3 艂y偶ki, inni 2 szklanki. Du偶o zale偶y od gatunk贸w naszych ziemniak贸w. Musimy obserwowa膰 jakie jest ciasto, i je艣li b臋dzie zbyt rzadkie, dok艂adamy m膮k臋. Ja nie dok艂ada艂am jej du偶o, chcia艂am, 偶eby kotleciki mia艂y wyra藕nie ziemniaczany a nie m膮czny smak. Mo偶emy u艂atwi膰 sobie nieco ich formowania, zwil偶aj膮c obie d艂onie w wodzie a nast臋pnie w bu艂ce tartej. Sma偶ymy na rozgrzanym t艂uszczu z obu stron na zloty kolor.



i wersja obiadowa z go艂膮bkami i pikantnym sosem pomidorowym.



4 komentarze:

  1. Wieki nie robi艂am, a bardzo lubi臋. Z tymi go艂膮bkami wygl膮daj膮 super. Ja lubi臋 jeszcze z sosem kurkowym.

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. mmm... z sosikiem kurkowym te偶 na pewno pycha!

      Usu艅
  2. 艂adne, rumiane te placuszki :)

    OdpowiedzUsu艅
  3. m贸j tato robi艂 podobne, czasem jeszcze dodawa艂 do nich boczku

    OdpowiedzUsu艅