Zamiast tradycyjnych ziemniak贸w do obiadu, mo偶emy zrobi膰 kotleciki ziemniaczane. Tanie, szybkie i proste 馃槈
Super smakuj膮 z sosem pieczarkowym albo pomidorowym, ale tez spokojnie mo偶na je艣膰 je na zimno w zestawieniu z ketchupem albo po prostu z og贸rkiem kiszonym 馃槉
- 1 kg ziemniak贸w
- 1 jajko
- m膮ka
- s贸l i pieprz
- bu艂ka tarta
- olej do sma偶enia
Wykonanie:
Cebul臋 kroimy w kostk臋 i podsma偶amy na z艂oty kolor na oleju. Ziemniaki gotujemy lub wykorzystujemy pozosta艂e z poprzedniego dnia, mielimy w maszynce do mi臋sa,przepuszczamy przez prask臋 lub t艂uczemy zwyk艂ym t艂uczkiem do ziemniak贸w. Do tak przygotowanych ziemniak贸w dodajemy cebulk臋,jajko,przyprawy. Ca艂o艣膰 mieszamy. Dodajemy m膮k臋. Niekt贸rzy dodaj膮 na 1kg ziemniak贸w 3 艂y偶ki, inni 2 szklanki. Du偶o zale偶y od gatunk贸w naszych ziemniak贸w. Musimy obserwowa膰 jakie jest ciasto, i je艣li b臋dzie zbyt rzadkie, dok艂adamy m膮k臋. Ja nie dok艂ada艂am jej du偶o, chcia艂am, 偶eby kotleciki mia艂y wyra藕nie ziemniaczany a nie m膮czny smak. Mo偶emy u艂atwi膰 sobie nieco ich formowania, zwil偶aj膮c obie d艂onie w wodzie a nast臋pnie w bu艂ce tartej. Sma偶ymy na rozgrzanym t艂uszczu z obu stron na zloty kolor.
i wersja obiadowa z go艂膮bkami i pikantnym sosem pomidorowym.
Wieki nie robi艂am, a bardzo lubi臋. Z tymi go艂膮bkami wygl膮daj膮 super. Ja lubi臋 jeszcze z sosem kurkowym.
OdpowiedzUsu艅mmm... z sosikiem kurkowym te偶 na pewno pycha!
Usu艅艂adne, rumiane te placuszki :)
OdpowiedzUsu艅m贸j tato robi艂 podobne, czasem jeszcze dodawa艂 do nich boczku
OdpowiedzUsu艅