Szybkie ciasto bez pieczenia.
Nie wymaga dużego nakładu pracy,
skomplikowanych składników ani specjalnych umiejętności kulinarnych bo... zawsze wychodzi :))
Składniki:
- 1 litrowy słoik prażonych jabłek
- 1 galaretka dowolna (ja użyłam brzoskwiniowej)
- 1 galaretka morelowa (na wierzch)
- puszka moreli
- herbatniki lub biszkopty
Wykonanie:
Prażone jabłka przekładamy do garnuszka, podgrzewamy aż będą gorące. Do gorących jabłek wsypujemy galaretkę (proszek). Całość dokładnie mieszamy i studzimy.
Na dnie formy (ja użyłam keksówki) układamy herbatniki, a następnie jabłka wymieszane z galaretką. Na wierzch układamy morele.
Odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Następnie przygotowujemy galaretkę morelową w trochę mniejszej ilości wody niż przewidziano na opakowaniu. Kiedy przestygnie i zacznie lekko tężeć wylać ją na masę jabłkową.
Schłodzić w lodówce - do całkowitego stężenia.
Odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Następnie przygotowujemy galaretkę morelową w trochę mniejszej ilości wody niż przewidziano na opakowaniu. Kiedy przestygnie i zacznie lekko tężeć wylać ją na masę jabłkową.
Schłodzić w lodówce - do całkowitego stężenia.
Bardzo smaczny jabłecznik.
OdpowiedzUsuńcieszę się, zapraszam ponownie :))
UsuńJabłecznik bardzo smaczny.
OdpowiedzUsuńWyśmienity jabłecznik.
OdpowiedzUsuńPychota :)
OdpowiedzUsuń