poniedziałek, 15 lipca 2013

FILET Z INDYKA W SOSIE ŚMIETANOWYM

Mięso z indyka jest smaczne, zdrowe i niskokaloryczne. 
Trzeba obalić w końcu mit, że jest suche i niesmaczne...
 przecież tak naprawdę to wszystko zależy od tego, jak je przyrządzimy.
 A możliwości jest co niemiara!  😍
Tak więc starajmy się, aby to pyszne mięsko jak najczęściej gościło na naszych stołach 😗
U mnie dziś w pysznym sosiku śmietanowym ❤


Składniki:
  •  pierś z indyka
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • 4 łyżek jogurtu naturalnego (greckiego)
  • sól
  • pieprz
  • koperek lub natka
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • 1 marchewka
  • olej
Wykonanie:

Pierś z indyka kroimy w poprzek włókien na kawałki. Solimy i pieprzymy. Smażymy na małej ilości oleju z każdej strony tylko kilka minut, w celu zamknięcia porów. Podsmażone  mięso zalewamy bulionem, tak aby zakrył mięso; dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę 1 marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa.W szklance mieszamy 2 łyżki mąki z wodą i zaciągamy nasz sos. Następnie dodajemy śmietanę, jogurt naturalny i koperek lub natkę pietruszki. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Podajemy z ryżem lub kaszą kuskus.
Smacznego !




2 komentarze: