Mięso z indyka jest smaczne, zdrowe i niskokaloryczne.
Trzeba obalić w końcu mit, że jest suche i niesmaczne...
przecież tak naprawdę to wszystko zależy od tego, jak je przyrządzimy.
Trzeba obalić w końcu mit, że jest suche i niesmaczne...
przecież tak naprawdę to wszystko zależy od tego, jak je przyrządzimy.
A możliwości jest co niemiara! 😍
Tak więc starajmy się, aby to pyszne mięsko jak najczęściej gościło na naszych stołach 😗
Tak więc starajmy się, aby to pyszne mięsko jak najczęściej gościło na naszych stołach 😗
U mnie dziś w pysznym sosiku śmietanowym ❤
Składniki:
- pierś z indyka
- 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
- 4 łyżek jogurtu naturalnego (greckiego)
- sól
- pieprz
- koperek lub natka
- ziele angielskie
- liść laurowy
- mąka do zagęszczenia sosu
- 1 marchewka
- olej
Wykonanie:
Pierś z indyka kroimy w poprzek włókien na kawałki. Solimy i pieprzymy. Smażymy na małej ilości oleju z każdej strony tylko kilka minut, w celu zamknięcia porów. Podsmażone mięso zalewamy bulionem, tak aby zakrył mięso; dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę 1 marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa.W szklance mieszamy 2 łyżki mąki z wodą i zaciągamy nasz sos. Następnie dodajemy śmietanę, jogurt naturalny i koperek lub natkę pietruszki. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Podajemy z ryżem lub kaszą kuskus.
Smacznego !
pięknie i apetycznie to wygląda,
OdpowiedzUsuńdziękuję, miło mi :-)
Usuń