wtorek, 30 kwietnia 2013

KARKÓWKA Z KISZONĄ KAPUSTĄ

Karkówka z kapustą do klasyka polskiego obiadu. 
Duet idealny ❤
Polecam!



Składniki:

  • 1kg karkówki
  • przyprawa do karkówki
  • 2 cebule
  • 1/2 kg  dobrej kiszonej kapusty
  • olej
  • majeranek
  • pieprz
  • musztarda


Wykonanie:


Karkówkę kroimy w plastry. Lekko rozbijamy. Obsypujemy przyprawą do karkówki, majerankiem, pieprzem. Smarujemy każdy plaster odrobiną musztardy. Odstawiamy do lodówki na 2h. Po wyjęciu -  podsmażamy na oleju, aż do zrumienienia ze wszystkich stron. Przekładamy na talerz. Na oleju po smażeniu karkówki podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili porzucamy poszatkowana kapustę kiszoną.  Podlewamy wodą, lekko całość solimy, mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami mięso i podsmażoną kapustę z cebulą.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 1h. 
Podajemy z ziemniakami lub z pieczywem.






JAGODOWY DESER FIT

Bardzo lubię takie desery, które można jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia - bo to samo zdrowie!
Tak jest i w tym przypadku... 
Jeśli mamy chudy jogurt i jagody bądź inne ulubione owoce w 15 minut można wyczarować fajny i zdrowy deser :-)


A potrzebujemy na 3 pucharki:
  • 250g jagód
  • 1 jogurt grecki 0% 200g
  • 1 serek  waniliowy 200g
  • płaska łyżka cukru

Wykonanie:

Jagody zasypujemy łyżką cukru i w małym rondelku podgrzewamy chwilę, aż puszczą sok. Studzimy. Jogurt naturalny mieszamy z serkiem waniliowym. W szklanych pucharkach układamy wg naszej fantazji: najpierw jogurt, potem łyżeczkę naszych jagód z sokiem, znowu jogurt i ponownie jagody. Oczywiście warstwy można przełożyć np.granolą, ale wtedy deser będzie już ciut bardziej kaloryczny.





Piechotą do lata...

poniedziałek, 29 kwietnia 2013

MARCHEWKA NA CIEPŁO. ZASMAŻANA

Marchewka na ciepło to szybki i bardzo smaczny dodatek do obiadu.

Potrzebujemy:
  • 5 marchewek
  • liść laurowy
  • 2-3 ziarnka ziela angielskiego
  • sól
  • cukier (do smaku)
  • 2 łyżeczki masła
  • łyżeczka mąki

Wykonanie:

Marchewke gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim. Po ugotowaniu, wyjmujemy ją z garnka, studzimy i kroimy w kostkę, po czym wrzucamy z powrotem do garnka. W małym garnuszku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i mieszając robimy zasmażkę. Naszą pokrojoną marchewkę zagotowujemy, wlewamy do niej zasmażkę, chwile gotujemy i ew. doprawiamy do smaku cukrem i solą. Karotka w UK jest bardzo słodka, dlatego ja akurat nie potrzebuje zbyt dużo cukru. Oczywiście można dorzucić do niej groszek i będziemy mieli marchewkę z groszkiem, jednak u mnie bardziej preferowana jest sama marchewka.



CHRUPIĄCY PSTRĄG Z PATELNI

 Czy jest ktoś, kto nie lubi pstrągów? 😍 Jeśli jest - to nie wie co traci 😉
Uwielbiam go za jego chrupiącą skórkę i delikatny, wręcz jedwabisty środek.
Pewnie każdy ma swój sposób na jego przyrządzenie. My lubimy kiedy jest smażony na patelni (lub na grillu), ma chrupiącą, lekko przysmażoną skórkę, a jego środek nafaszerowany jest drobno posiekaną cebulką wymieszają z koperkiem i przyprawami ....
Niebo w gębie! 
 
Składniki: (na 2 osoby)
  • 2 pstrągi
  • ząbek czosnku
  • klarowane masło do smażenia, 
  • koperek
  • cebula
  • majeranek
  • sól
  • pieprz ziołowy lub cytrynowy
  • cytryna
  • plasterek masła

Przygotowanie:

Pstrągi należy umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie zarówno z wierzchu, jak i w środku posolić, oprószyć pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Czosnek, koperek, majeranek, cebulę drobno posiekać i wymieszać. Tą smakowitą mieszanką należy wypełnić pstrągi i wstawić je do lodówki najlepiej na całą dobę, a przynajmniej na 2 h.
Przed przystąpieniem do smażenia pstrągów, wkładamy do nich także kawałeczki masła. Następnie rozpuszczamy sklarowane masło na patelni i smażymy na małym ogniu ok 5 minut z każdej strony (czas smażenia zależy od wielkości naszej ryby). 



Od razu podawać na stół, bo ryba szybko stygnie. Jeśli nie możemy serwować dania od razu, to trzeba nagrzać piekarnik do temp. ok 100 C i wstawić rybę, by nie traciła temperatury.
Nie panieruję pstrąga ani w mące, ani w bułce tartej... to ryba tak delikatna, że wszelaka panierka po prostu mi przeszkadza 😎


Piechotą do lata...

niedziela, 28 kwietnia 2013

SZYBKIE ROGALIKI KRUCHO DROŻDŻOWE

Przepis na rogaliki znalazłam na blogu TUTAJ. Dokonałam niewielkiej modyfikacji (zmniejszyłam ilość tłuszczu, dodałam odrobinę cukru).
 Rogaliki robi się szybciutko, nie trzeba się do nich za bardzo przykładać... robiłam je kilka razy i zawsze wychodzą bardzo smaczne... mięciutkie, puszyste, takie nie za duże, na dwa kęsy...Polecam gorąco:-)
Wstawcie wodę na kawę, a ani się nie obejrzycie a rogaliki do kawy będą gotowe!


Składniki:

  • 1/2kg mąki
  • 200g tłuszczu
  • cukier waniliowy
  • 50g drożdży
  • 3/4szkl. mleka
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka (1 białko zostawić do posmarowania rogalików)
  • 2 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania
  • powidła


Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek wkruszyć drożdże,na to wsypać cukier i cukier waniliowy. Zalać ciepłym mlekiem i zasypać niewielką ilością mąki. Odstawić do "ruszenia się " drożdży w ciepłe miejsce na ok 15-20 minut. Po tym czasie dodać miękki tłuszcz (ja po prostu rozpuściłam, a następnie lekko przestudziłam) oraz jajka. Wyrobić na gładką masę. Wyjąć z miski i podzielić na 5 części. Każdą z części rozwałkować formując koło.Koło podzielić na 8 części. Nakładać na każdą część powidła - w moim wypadku, bądź ulubione nadzienie. Zwijać rogaliki zaczynając od podstawy każdego trójkąta. Smarować białkiem. Piec w temp. 170st ok 20 min, do zrumienienia.





sobota, 27 kwietnia 2013

OBIADOWA SAŁATKA Z BURACZKÓW I CEBULI

Lubię buraki pod każdą postacią. 
Często robię zasmażane do obiadu albo sałatkę z buraczków i cebulki.
 Świetnie pasuje szczególnie do mięs i ciemnych sosów: bitek, mielonych, gulaszu... 
Polecam gorąco!


Składniki:

  • 6 buraczków średniej wielkości
  • 1 cebula (10 dag)
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z cytryny do smaku
  • sól, cukier, pieprz do smaku

Wykonanie:

 Buraki oczyszczamy, dokładnie myjemy, gotujemy do miękkości. Obieramy całkiem     przestudzone i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ja korzystam z już ugotowanych, hermetycznie pakowanych, które znacznie ułatwiają mi ... życie :-) Dodajemy pokrajaną w drobną kostkę cebulę. Dajemy 1 płaską łyżeczkę soli, 2 płaskie łyżki cukru, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy, pieprz i oliwę. Dokładnie mieszamy. Proporcje przypraw są oczywiście uzależnione od naszego smaku, więc doprawiamy wg uznania  wymienionymi przyprawami.
Sałatkę można jeść na ciepło, chociaż ja zdecydowanie bardziej wolę na zimno (podobnie jak zasmażane buraczki) :))


GALIMATIAS W GARNKU CZYLI GROCH Z KAPUSTĄ


Wydawało mi się, że groch z kapustą to klasyka polskiej kuchni i zarazem bardzo treściwe i naprawdę smakowite danie. Okazuje się jednak, że nie jest to potrawa znana we wszystkich regionach Polski. W każdym razie w moim domu nie byłoby Świąt Bożego Narodzenia bez tej właśnie pysznej i prostej potrawy 😋
Na święta zawsze przygotowywało się ogromny gar grochu z kapustą tak, aby starczyło na kilka dni ... 😊
Poza wigilią groch z kapustą robię jeszcze dodatkowo w ciągu roku przynajmniej raz, bo bardzo lubimy tę potrawę...




Składniki:
  • 400g grochu 
  • 600 g kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • 75g masła
  • liść laurowy
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku
  • jeśli nie jest to postny groch dodatkowo 25 dkg boczku
Wykonanie:

Jeśli używamy grochu całego, zalewamy go  wodą i odstawiamy na noc. Jeśli korzystamy w połówek nie musimy  wcześniej go moczyć. Groch gotujemy z dodatkiem soli i pieprzu przez 30 minut na średnim ogniu. Kapustę szatkujemy i  krótko zagotowujemy z zielem angielskim i liściem laurowym. My lubimy to danio kwaskowe, gotuje więc kapustę razem w sokiem.
Cebule i boczek  kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na maśle na złoty kolor. Wszystkie składniki mieszamy i razem podgrzewamy przez 10-15 minut, aż się ładnie połączą, ponownie doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Danie (podobnie jak bigos) im więcej razy odgrzewane, tym smaczniejsze:)) 





piątek, 26 kwietnia 2013

FRANCUSKIE CIASTKA Z BRZOSKWINIAMI

Składniki:

  • op.ciasta francuskiego
  • puszka brzoskwiń
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka płatków migdałów
  • jajko


Wykonanie:

Ciasto rozkładamy na stolnicy, wykrawamy małe prostokąty, na każdy z nich kładziemy kawałek odsączonej z syropu brzoskwini. Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy cukrem waniliowym i    pokruszonymi płatkami migdałów. Ciasteczka można równie dobrze składać na połowę i do środka kłaść owoc.
Piec w temp.200st aż do zrumienienia, ok 25minut.

To chyba najszybszy sposób, na "coś do kawy" :-) 
Ciasteczka są pyszne szczególnie jeszcze ciepłe...


wtorek, 23 kwietnia 2013

KLASYCZNA KALAFIOROWA Z MAKARONEM

Ta prosta w wykonaniu i tania zupa jest pełna różnych aromatów, które nadają jej charakterystycznego smaku. 
Jest delikatna i lekkostrawna a zarazem pożywna. 
Wystarczy podać do niej np naleśniki i cały obiad gotowy.

Składniki
  • 1 mały kalafior  
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • 3 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • śmietana  18%
  • 1 porcja rosołowa  
  • sól  
  • koperek
  • Wykonanie:

  • Do garnka z wodą wrzucamy umytą porcję rosołową i gotujemy tak długo, aż mięso zmięknie. Następnie wyciągamy mięso i dodajemy umyte, obrane i pocięte warzywa ( por, seler, marchew, seler naciowy) oraz umyte różyczki kalafiora. Solimy. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Śmietanę wlewamy do miseczki, mieszamy z paroma łyżkami gorącej zupy i wlewamy do garnka, całość doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia, posypujemy koperkiem. Podajemy z drobnym makaronem.




poniedziałek, 22 kwietnia 2013

MIĘCIUTKIE BUŁKI CEBULOWE

Pyszne, mięciuchne, pachnące w całym domu smażoną na maśle cebulką... Przepis znalazłam w internecie i spodobała mi się w nich właśnie ta maślana cebulka ❤
Piekłam je pierwszy raz, ale wyszły idealnie! 
Na pewno będę piekła je systematycznie.

Składniki na 16 bułeczek:
  • 1/2  szklanki letniego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 3 łyżki  roztopionego masła
  • 3/4 szklanki letniej wody 
  • 1 duża łyżka suchych drożdży (12 g) lub 24 g świeżych
  • 3 średnie cebule, (drobniutko pokrojone i podsmażone, mogą być starte na oczkach)
  • 5 szklanek mąki pszennej
Dodatkowo:
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Wykonanie:

Cebulę zetrzeć na oczkach, podsmażyć na maśle, wystudzić. Wymieszać: mleko, wodę, cukier, sól i roztopione masło. Drożdże wymieszać z mąką (ze świeżych zrobić wcześniej rozczyn, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia), umieścić w dużej misce, dodać płynne produkty i cebulkę. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do podwojenia objętości. Ja korzystam zawsze z piekarnika włączonego na minimum, gdyż w kuchni nie mam zbyt ciepło.

Kiedy ciasto podwoi objętość, wyjąć je, wyrobić, podzielić na około 16 części. Uformować bułeczki, położyć na blaszce wcześniej wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. 


Przykryć, odstawić do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. Przed samym pieczeniem bułeczki  posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Studzić na kratce.


Moje podczas pieczenia trochę się "posklejały"... co nie wpłynęło w żaden sposób na 
smak bułek


A potem zostaje nam już tylko posmarować taka bułeczkę samym masłem... 
albo zjeść z tym, z czym lubimy ...

Ja jadłam z twarożkiem...


reszta rodziny z ... :)



TRADYCYJNE GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM

Gołąbki to jedno z moich ulubionych dań. Co prawda nie przepadam za ich robieniem, te wszystkie etapy przygotowywania... kapusty, farszu.. sosu zabierają jednak sporo czasu... A jednak od czasu do czasu, kiedy mam wolny dzień, kuszę się na ich przygotowanie, bo apetyt na nie zwycięża niechęć robienia 😎



Składniki:
  • 1 główka kapusty białej
  • 300 g  mielonego mięsa (u mnie z łopatki)
  • ok 200 g ryżu
  • 1 jajko
  • 1 cebula do farszu
  • 1 cebula do sosu
  • olej 
  • sól 
  • pieprz 
  • koperek
Na sos:
  • bulion 
  • ok 30g masła (najlepiej klarowane jeśli mamy)
  • łyżka mąki
  • koncentrat pomidorowy
  • śmietanka 18% 
  • cukier – szczypta
  • sól, pieprz – do smaku
Wykonanie:

Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Cebulę siekamy i smażymy na oleju lub smalcu. Dodajemy do ryżu zmielone mięso, cebulę, jajo i przyprawy. Farsz dokładnie mieszamy. Z kapusty usuwamy ostrym nożem głąb i wkładamy ją do wrzątku na ok. 5 minut. Oddzielamy kolejne liście. Osuszamy. Gorsze, uszkodzone liście układamy na dnie naczynia, w którym będziemy dusić gołąbki. Na każdy liść nakładamy porcję farszu i ciasno zwijamy. Gołąbki układamy w naczyniu ściśle obok siebie.



Przygotowujemy sos - W rondelku rozgrzewamy masło, podsmażamy na złoty kolor drobno posiekaną cebulkę, dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę smażymy, a następnie zalewamy go bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Mąkę mieszamy ze śmietanką, dolewamy po łyżce gorący bulion z przecierem cały czas mieszając, dzięki temu później sos się nie zważy. Tak ocieploną śmietankę z mąką wlewamy do sosu, ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku. Zagotowujemy sos, żeby zgęstniał.
Zalewamy gołąbki sosem pomidorowym tak, żeby całe były przykryte. Od góry przykrywamy gołąbki liśćmi kapusty. Naczynie z gołąbkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i zapiekamy przez ok. 1.5 godziny. Całość sosu po wyjęciu posypujemy koperkiem.


 




WARSTWOWA SAŁATKA Z KURCZAKIEM

Składniki:
  • pół dużej kapusty pekińskiej lub jedna mała
  • filet z kurczaka
  • mała puszka kukurydzy 200 g.
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 marchewka (dla nadania koloru między warstwami)
  • sól, pieprz i przyprawa gyros wedle uznania
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka keczup
  • olej
  • 2 jajka

Wykonanie:

Mięso pokrojone w kostkę i obsypane przyprawą do gyrosa obsmażamy na oleju.  Podlewamy odrobiną wody i dusimy chwilę do miękkości. Podczas, gdy mięso stygnie kroimy kapustę, ogórki.W szklanej salaterce przekładamy warstwami (kolejność wg uznania) mięso, kukurydzę, marchewkę, kapustę - sos majonezow-ketchupowy, ogórek konserwowy, znowu warstwę mięska, naszego sosu, wierzch posypujemy jajkiem startym na oczkach i posypujemy szczypiorkiem. Sałatka jest najlepsza po schłodzeniu 2h w lodówce - jak się przegryzie, o ile zdołamy wytrwać do tej pory...




niedziela, 21 kwietnia 2013

MAJONEZOWE JAJKA NA ZIELONEJ SAŁACIE

Szybka i niezawodna przekąska, którą robię zarówno jak mam zaplanowaną wizytą znajomych, jak i bardzo często po prostu na kolację, bo jajka w lodówce są zawsze, majonez również, sałata lub pekinka też, więc 15 minut wystarczy, aby wyczarować fajne jedzonko. 
Oczywiście za każdym razem korzystam z innego "przybrania" moich jajek: czasami wkładam pomiędzy nie ćwiartki pomidorów, innym razem obsypuję groszkiem z puszki, no i zawsze obowiązkowo - duuuża ilość pachnącego szczypiorku!


Składniki:
  • ugotowane jajka
  • majonez
  • pieprz
  • szczypiorek
  • sałata
dodatkowo u mnie: plasterki rzodkiewki, szparagi konserwowe,plasterki świeżego ogórka

Wykonanie jest tak proste, że nie zamierzam zamieszczać "instrukcji" .


GALARETKOWY MISZ-MASZ

Potrzebujemy:

  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2l mleka
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego niskokalorycznego
  • 1 galaretka agrestowa
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki 18%
  • dowolne owoce
  • granola owocowa
  • jogurt truskawkowy


Wykonanie:

Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu, wlewamy do szklaneczek na spód. Galaretkę rozrabiamy w połowie wody przewidzianej na opakowaniu,studzimy, kiedy zaczyna tężeć dodajemy do niej dżem truskawkowy i roztrzepujemy. Wylewamy na wystudzony budyń. Zieloną galaretkę rozrabiamy w połowie przewidzianej na opakowaniu wody, kiedy zaczyna tężeć dodajemy 2 łyżeczki słodkiej śmietanki. Roztrzepujemy i wylewamy na poprzednia warstwę. Na to wykładamy dowolne owoce (maliny, truskawki, borówki), posypujemy granolą i polewamy jogurtem owocowym.




piątek, 19 kwietnia 2013

KASZANKA SMAŻONA Z CEBULKĄ

Kaszanka  nie jest droga, i nie wiem dlaczego spychamy ją na jakieś kulinarny margines. Gdzieś przeczytałam, że nazywana jest "kiełbasą dla ubogich" ... 
i zupełnie nie rozumiem dlaczego nie doceniamy jej walorów.Większość z nas przygotowuje kaszankę tylko w okresie grillowym, zapiekając ją zawiniętą w folię aluminiową na grillu. Ja od czasu do czasu serwuję kaszankę jako danie obiadowe z ziemniakami i zasmażaną kapustą kiszoną .


Składniki:
  • około 400 g kaszanki
  • 1 cebula
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • smalec

Wykonanie:

Na smalcu (ew. oleju) zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Kaszankę obrać ze skórki, pokroić w plastry, a następnie dodać do cebuli. Smażyć przez około 10 minut, na średnim ogniu (do momentu kiedy nasze plasterki się rozpadną tworząc jednolitą masę) Doprawić  do smaku pieprzem i solą i roztartym majerankiem. Dokładnie wymieszać, po czym  smażyć jeszcze około 3 minuty, aby się lekko przypiekła.
Podawać z ziemniakami i obowiązkowo gotowaną kiszoną kapustą. 



Wersja z surówką z ogórka kiszonego i cebuli oraz selerem konserwowym z marchewką.




czwartek, 18 kwietnia 2013

PROSTA ZAPIEKANKA Z CHLEBA, PIECZAREK I KIEŁBASY


Pierwszy raz jadłam ją na spotkaniu z koleżankami podczas urlopu w Polsce. Była pyszna, i nie sądziłam, że jest aż taka prosta! Zobaczcie sami:

Składniki:
  • 3-4 kawałki chleba (może być już podsuszony)
  • 30 dkg pieczarek
  • 30 dkg boczku(chudego) lub 3-4 kiełbaski
  • 3 cebule
  • 20 dkg żółtego sera
  • 2 jajka
  • łyżka kwaśnej śmietany
Wykonanie:

Cebulę, kiełbasę lub boczek pokroić w kostkę podsmażyć na oleju. Ja dodałam jeszcze 1 zieloną paprykę - akurat miałam w lodówce. Pod koniec smażenia dorzucić pokrojone pieczarki i jeszcze chwilkę wszystko podsmażyć.



 Chleb pokroić w kostkę.



 Ser zetrzeć na tarce, dodać  jajka, łyżkę śmietany, odrobinę soli i pieprzu, wymieszać.


W misce wymieszać wystudzoną przesmażoną kiełbasę z kosteczkami chleba oraz masą jajeczno-serową. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wyłożyć masę.



 Piec w piekarniku ok 25minut w temp 180st. 

Oczywiście wszelkie zapiekanki są bardzo praktyczne, gdyż zazwyczaj można dowolnie modyfikować przepis w zależności od ... zawartości lodówki. Tak jest i w tym przypadku ;-)





środa, 17 kwietnia 2013

ŚLIMACZKI Z SZYNKĄ Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Nikt nie zaprzeczy, że ciasto francuskie jest ciastem pracochłonnym i nie zawsze wychodzi idealnie. Robiłam je kilka razy, ale efekt końcowy nie ukrywam, że pozostawiał wiele do życzenia. Dlatego od kilku lat korzystam z ciasta gotowego, najczęściej mrożonego.  Potrawy z ciastem francuskim to wspaniałe rozwiązanie dla osób nie lubiących spędzać wielu godzin w kuchni. No i zawsze się udają! Można poszaleć układając dodatki słodkie lub wytrawne, wykrawając najrozmaitsze kształty... warunkiem jest tylko dobrze nagrzany piekarnik do 200st - i efekt murowany i to w przeciągu 30 minut😎
Ja dziś szalałam "po francusku i na wytrawnie"  👍


Składniki:
  •  opakowanie ciasta francuskiego
  • 15 dag szynki
  • 15 dag żółtego sera
  • cebula
  • jajo do posmarowania ślimaczków
  • szczypiorek lub natka pietruszki
  • trochę majeranku

Wykonanie: 
Cebulę, szynkę i ser pokroić w drobniutką kosteczkę. Dodać odrobinę majeranku, zieleninę, przyprawić pieprzem i wymieszać. Ciasto francuskie rozwinąć na papierze, nałożyć nadzienie, zostawiając brzegi wolne i zwinąć jak strudel. Następnie pokroić na plastry grubości 2 cm i układać płasko na wyłożonej pergaminem blasze. Ślimaczki posmarować żółtkiem i piec 15-18 minut w temperaturze 200oC. Dobre i ciepłe, i zimne.



wtorek, 16 kwietnia 2013

BABKA NA SOKU POMARAŃCZOWYM. Z ŻURAWINĄ I KRUSZONKĄ

Zaintrygował mnie przepis tej babki: sok pomarańczowy jako jeden ze składników?! I to cała szklanka? Musiałam wypróbować.Wszystkie składniki były pod ręką, tak więc nic tylko piec 😍 Zrobiłam jednak mały zamiennik: sok pomarańczowy zamieniłam na napój pomarańczowy (też z kartonika) i to ... nie był dobry pomysł. 
Babka wyszła bardzo smaczna, pulchna, nie sucha a  kolorowa aromatyczna żurawina wzbogaciła jej smak. 
Mogłaby być jednak odrobinę bardziej słodka i pewnie byłaby taka, gdybym użyła soku pomarańczowego, a nie napoju.
Na pewno skuszę się na jej przygotowanie jeszcze nie raz.



Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 jajka
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g miękkiego masła
  • 70g suszonej żurawiny

Na kruszonkę
  • 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka płatków migdałowych

Wykonanie:

Masło zmiksować na gładka masę. W oddzielnym naczyniu zmiksować jajka, dodać cukier puder, esencję, ziarenka wanilii, zmiksowane masło oraz sok pomarańczowy. Wymieszać wszystko dokładnie lub krótko zmiksować. Do takiej masy przesiać proszek do pieczenia oraz mąkę. Wymieszać ponownie. Na samym końcu wsypać żurawinę. Wymieszać całość.
Keksówkę (26cm) wyłożyć nasmarowanym masłem papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto.
Przygotowanie kruszonki: mąkę zmieszać z miękkim masłem,cukrem i płatkami migdałów,   wyrobić kruszonkę, wysypać ją na ciasto w keksówce.



Piec 1h w 170-180C sprawdzając czy jest upieczone patyczkiem. Moje ciasto wyrosło sporo ponad foremkę i musiałam trzymać je w piekarniku 10min dłużej.



a potem już tylko aromatyczna Kenco i mmm....
to jest to, co tygrysy lubią najbardziej!