czwartek, 18 kwietnia 2013

PROSTA ZAPIEKANKA Z CHLEBA, PIECZAREK I KIEŁBASY


Pierwszy raz jadłam ją na spotkaniu z koleżankami podczas urlopu w Polsce. Była pyszna, i nie sądziłam, że jest aż taka prosta! Zobaczcie sami:

Składniki:
  • 3-4 kawałki chleba (może być już podsuszony)
  • 30 dkg pieczarek
  • 30 dkg boczku(chudego) lub 3-4 kiełbaski
  • 3 cebule
  • 20 dkg żółtego sera
  • 2 jajka
  • łyżka kwaśnej śmietany
Wykonanie:

Cebulę, kiełbasę lub boczek pokroić w kostkę podsmażyć na oleju. Ja dodałam jeszcze 1 zieloną paprykę - akurat miałam w lodówce. Pod koniec smażenia dorzucić pokrojone pieczarki i jeszcze chwilkę wszystko podsmażyć.



 Chleb pokroić w kostkę.



 Ser zetrzeć na tarce, dodać  jajka, łyżkę śmietany, odrobinę soli i pieprzu, wymieszać.


W misce wymieszać wystudzoną przesmażoną kiełbasę z kosteczkami chleba oraz masą jajeczno-serową. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wyłożyć masę.



 Piec w piekarniku ok 25minut w temp 180st. 

Oczywiście wszelkie zapiekanki są bardzo praktyczne, gdyż zazwyczaj można dowolnie modyfikować przepis w zależności od ... zawartości lodówki. Tak jest i w tym przypadku ;-)





2 komentarze:

  1. nie widzę w składzie nic zielonego a na foto jest

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podałam oryginalny przepis i dodałam - przepis można dowolnie modyfikować w zależności od zawartości lodówki - tak jak w moim przypadku :)) "To" zielone to kawałek papryki :) Pozdrawiam

      Usuń