piątek, 19 kwietnia 2013

KASZANKA SMAŻONA Z CEBULKĄ

Kaszanka  nie jest droga, i nie wiem dlaczego spychamy ją na jakieś kulinarny margines. Gdzieś przeczytałam, że nazywana jest "kiełbasą dla ubogich" ... 
i zupełnie nie rozumiem dlaczego nie doceniamy jej walorów.Większość z nas przygotowuje kaszankę tylko w okresie grillowym, zapiekając ją zawiniętą w folię aluminiową na grillu. Ja od czasu do czasu serwuję kaszankę jako danie obiadowe z ziemniakami i zasmażaną kapustą kiszoną .


Składniki:
  • około 400 g kaszanki
  • 1 cebula
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • smalec

Wykonanie:

Na smalcu (ew. oleju) zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Kaszankę obrać ze skórki, pokroić w plastry, a następnie dodać do cebuli. Smażyć przez około 10 minut, na średnim ogniu (do momentu kiedy nasze plasterki się rozpadną tworząc jednolitą masę) Doprawić  do smaku pieprzem i solą i roztartym majerankiem. Dokładnie wymieszać, po czym  smażyć jeszcze około 3 minuty, aby się lekko przypiekła.
Podawać z ziemniakami i obowiązkowo gotowaną kiszoną kapustą. 



Wersja z surówką z ogórka kiszonego i cebuli oraz selerem konserwowym z marchewką.




10 komentarzy:

  1. Właśnie zjadłam taką samą na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. My też bardzo lubimy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo wy jesteście niewymagającą rodzinką jeśli chodzi o jedzenie ... :-)

      Usuń
  3. Uwielbiam kaszankę, pycha :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki za komentarz, ja rownież pozdrawiam :-)

      Usuń
  4. O jeny...nie jadłam kaszanki chyba z 10 lat, ale bardzo ją lubię. Ale mi "smaka" narobiłaś ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ostatnio często "odkopuję" stare smaki, smaki domu rodzinnego, smaki dzieciństwa... :)Pozdrawiam również

      Usuń
  5. idę po kaszankę, podam ją z ziemniakami i zasmażaną kapustą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. biegnij szybciutko ... warto docenić czasem to, co nie docenione :-)

      Usuń